Η Τρίπολη αναβαθμίζεται σε hub φαρμάκων της Ευρώπης: Ο ρόλος των πρώτων υλών

Σε μια νέα εποχή εισέρχεται η περιοχή της Τρίπολης στην Αρκαδία, καθώς μετατρέπεται σε κέντρο παραγωγής δραστικών πρώτων υλών φαρμάκων – κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Με το σπουδαίο έργο που υλοποιεί η φαρμακοβιομηχανία DEMO στην περιοχή, η Τρίπολη αναβαθμίζεται σε ευρωπαϊκό hub φαρμάκων και εξασφαλίζει την επάρκεια Ελλάδας και Ευρώπης σε φάρμακα.

Η επένδυση της DEMO στην Τρίπολη ξεκίνησε να υλοποιείται το 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026. Σε εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 74.000 τ.μ. γίνεται τόσο η παραγωγή τελικών φαρμακευτικών προϊόντων, όσο και πρώτων υλών φαρμάκων.

Συνολικά, με την ολοκλήρωση του έργου, θα λειτουργούν τέσσερις παραγωγικές μονάδες πρώτων υλών φαρμάκων, δυναμικότητας 270tn και τέσσερις παραγωγικές μονάδες τελικών φαρμάκων, δυναμικότητας 324.000.000 τμχ.

Το παραγωγικό campus της DEMO στην Τρίπολη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα επιμέρους στοιχεία, καθώς οι δύο από τις οκτώ μονάδες της Τρίπολης μειώνουν το αρνητικό ισοζύγιο της χώρας στα προϊόντα που θα παράγουν, ενώ τρεις από τις οκτώ θα παράξουν τελικά φάρμακα που σήμερα δεν παράγονται στην Ελλάδα. Και οι οκτώ μονάδες του hub έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα, αφού θα κατασκευαστούν και με προδιαγραφές GMP των ΗΠΑ, καλύπτοντας την παγκόσμια αγορά. Οι μονάδες αυτές, τέλος, μπορούν να καλύψουν το 20% της ευρωπαϊκής αγοράς στα προϊόντα που θα παράγουν.

Πλέον, η δυναμικότητα παραγωγής των μονάδων DEMO στην Τρίπολη είναι στο 30% της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε πενικιλινούχα φάρμακα και στο 37% της ΕΕ σε ογκολογικά φάρμακα.

Όσον αφορά στον άμεσο αντίκτυπο της μονάδας την περιοχή, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν σε βάθος δεκαετίας, περισσότερες από 600 άμεσες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι το παραγωγικό hub της Τρίπολης θα τροφοδοτείται από την ερευνητική δραστηριότητα των επιστημόνων της DEMO, που εργάζονται στο Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την ανάπτυξη πέντε νέων Δραστικών Πρώτων Υλών και 21 τελικών προϊόντων κάθε χρόνο.

Η Τρίπολη σημαντικό ευρωπαϊκό κέντρο της Φαρμακοβιομηχανίας

Μία από τις σπουδαιότερες επιδράσεις του φαρμακευτικού hub της DEMO στην Τρίπολη απαντά στο μείζον ζήτημα που αντιμετώπισε ο χώρος της Υγείας πανευρωπαϊκά και το οποίο αναδείχθηκε ως τέτοιο, με την αφορμή της πανδημίας. Τότε, μετά το «πάγωμα» των εισαγωγών πρώτων υλών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω των περιοριστικών μέτρων, η Ευρώπη αντιμετώπισε έλλειψη φαρμακευτικών σκευασμάτων που προκάλεσε πολλαπλά προβλήματα στους ασθενείς και τα συστήματα υγείας.

Με την ανάπτυξη και παραγωγή πρώτων υλών σε ευρωπαϊκό έδαφος, η Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, αποκτά τις προϋποθέσεις να αποκτήσει σταδιακά επάρκεια και αυτονομία από τρίτες χώρες, στον νευραλγικό τομέα της υγείας. Ουσιαστικά, δηλαδή, η Ευρώπη θα έχει πλήρη απεξάρτηση από τρίτες χώρες – ιδίως της Νοτιοανατολικής Ασίας (Κίνα – Ινδία), που έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο εξαγωγών προς τις ευρωπαϊκές χώρες.

Αναλυτικότερα, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι περίπου το 60% της παγκόσμιας παραγωγής δραστικών ουσιών, μεταξύ αυτών και των αντίστοιχων γενόσημων, πραγματοποιείται στην Ινδία και την Κίνα. Η Ινδία καλύπτει το 20% της παγκόσμιας αγοράς γενοσήμων, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας προορίζεται για εξαγωγές, ενώ η Κίνα είναι ο δεύτερος σημαντικότερος παίκτης στη διεθνή αγορά των γενοσήμων φαρμάκων.

Αυτό έχει εξέχουσα σημασία, μιας και όπως συνηθίζεται, ο παραγωγός της δραστικής ουσίας στην Ασία είναι ο ίδιος που προμηθεύει τόσο τον παραγωγό του πρωτότυπου όσο και αυτόν του γενόσημου προϊόντος. Και στις δύο περιπτώσεις (πρωτότυπου και γενόσημου), το τελικό προϊόν κυκλοφορεί στην ευρωπαϊκή αγορά και άρα, στην περίπτωση προβλημάτων στις εισαγωγές από τις χώρες αυτές, δημιουργούνται ελλείψεις. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, τα lockdowns της πανδημίας στα κράτη της Ινδίας και Κίνας είχαν άμεσο αντίκτυπο στην παραγωγή και διακίνηση των φαρμάκων αλλά και πρώτων υλών που παράγονται στις μονάδες της Ασίας για τη διεθνή αγορά: Σε όλη την διάρκεια της πανδημίας παρατηρήθηκαν σημαντικές ελλείψεις σε βασικές δραστικές ουσίες (αναισθητικά, αντιβιοτικά, αναλγητικά κι άλλα φάρμακα), λόγω της έλλειψης πρώτων υλών, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία επαναφοράς της παραγωγής δραστικών ουσιών και τελικών φαρμάκων στην Ευρώπη.

Στο hub της DEMO στην Τρίπολη, για πρώτη φορά στη χώρα μας, παράγονται πρώτες ύλες φαρμάκων, που θα τροφοδοτούν την ευρωπαϊκή αγορά. Έτσι γίνεται ένα σημαντικό βήμα στον δρόμο της απεξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις ασιατικές εισαγωγές στον τομέα αυτό, ενώ παράλληλα, δίνεται στην Ελλάδα πρωταγωνιστικός ρόλος στον ευρωπαϊκό χώρο του φαρμάκου. Μια επένδυση, με την αξιοπιστία και την εγγύηση της DEMO, που οδηγεί την Ελλάδα και την Ευρώπη στη νέα εποχή για το ευρωπαϊκό φάρμακο, με όραμα για ένα καλύτερο, ασφαλέστερο μέλλον.