Η επιστήμη των γλυκαντικών: Επένδυση 100 εκατ. ευρώ σε Ε&Α από την Coca-Cola στην Ευρώπη
Καθώς, όμως, ο κόσμος κινείται σε πιο υγιεινές από άποψη πρόσληψης ζάχαρης διατροφικές συνήθειες, η μετάβαση σε ποτά χαμηλών ή μηδενικών θερμίδων κρίνεται επιβεβλημένη για γίγαντες της αγοράς, όπως είναι η Coca-Cola Company.
«Οι καταναλωτές μας λένε ότι θέλουν περισσότερες επιλογές, αλλά λιγότερη ζάχαρη» τονίζει ο Gary McElyea (Head of Health & Nutrition Advocacy, The Coca-Cola Company, Europe). Η Coca-Cola επανασχεδιάζει παλιά προϊόντα και αναπτύσσει καινούρια για να ικανοποιήσει τις νέες απαιτήσεις του κοινού, με τρόπο που να συμβαδίζει με τις κατευθυντήριες οδηγίες δημόσιας υγείας τις οποίες θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η παχυσαρκία, για παράδειγμα, έχει χαρακτηριστεί επιδημία που πορεύεται παράλληλα με τον σακχαρώδη διαβήτη και αποτελεί αντικείμενο προγραμμάτων πρόληψης σε σειρά χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Το Newsbomb.gr επισκέφθηκε το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Coca-Cola στις Βρυξέλλες, όπου έχει αναπτυχθεί το 80% των καινοτομιών που έχουν εφαρμοστεί στα προϊόντα της εταιρείας. Ήδη πάνω από 280 προϊόντα στην Ευρώπη κυκλοφορούν με νέα σύνθεση και πλέον σήμερα η μεγάλη πλειονότητα των προϊόντων διαθέτει «zero» εναλλακτική. Στόχος είναι, σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέχρι το 2025, το 50% των πωλήσεων να αφορά σε προϊόντα με λίγη ή καθόλου ζάχαρη. Παράλληλα με τη μείωση της ζάχαρης και την ανασύνθεση των προϊόντων, η εταιρεία διαθέτει στην αγορά μικρότερες συσκευασίες για καλύτερο έλεγχο των μερίδων και άρα της ημερήσιας πρόσληψης ζάχαρης.
Η έρευνα στα γλυκαντικά
Οι «μαγικές» ιδιότητες της ζάχαρης επεκτείνονται πέρα από τη γλυκιά γεύση. Όταν αφαιρείται από ένα ποτό, αλλάζει επίσης η υφή, η διάρκεια της επίγευσης, ακόμα και η εντύπωση στην όσφρηση. Για παράδειγμα, χρειάζεται πολύ μικρότερη ποσότητα από στέβια (είναι 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη) για το ίδιο αποτέλεσμα σε γλυκύτητα, με αποτέλεσμα το μείγμα να γίνεται πιο αραιό. Επίσης, η ζάχαρη είναι ένας φυσικός ενισχυτικός παράγοντας της γεύσης, του λεμονιού για παράδειγμα, στοιχείο που κάποιες φορές χάνεται με την προσθήκη άλλου γλυκαντικού. Άρα, η ερευνητική διαδικασία περνά από πολλά στάδια, μέχρι να καταλήξει σε μια νέα εκδοχή του ποτού που να κρατά όλα τα παλιά χαρακτηριστικά.
Στο επίκεντρο της έρευνας της Coca-Cola βρίσκονται τα γλυκαντικά φυσικής προέλευσης. Παράλληλα, χρησιμοποιούνται και τα τεχνητά γλυκαντικά υψηλής έντασης όπως η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη, η ακεσουλφάμη Κ, σουκραλόζη κ.α. Η ερευνητική καινοτομία -που στη συνέχεια γίνεται «μυστικό συστατικό»- έγκειται στους συνδυασμούς των γλυκαντικών ουσιών μεταξύ τους.
«Η επένδυση της Coca-Cola σε Έρευνα και Ανάπτυξη ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ μόνο στην Ευρώπη, από το 2008 μέχρι σήμερα» λέει στο Newsbomb.gr o κ. McElyea. Σε παγκόσμια κλίμακα, ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο. Το ερευνητικό ενδιαφέρον της εταιρείας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη στέβια και στις παραλλαγές της, καθώς και στο monk fruit. Η γλυκαντική ουσία από αυτό το τροπικό φρούτο δεν έχει εγκριθεί ακόμα στην Ευρώπη – είναι εγκεκριμένο σε άλλα μέρη του κόσμου- η διαδικασία είναι όμως σε εξέλιξη, προσθέτει ο κ. McElyea. Μάλιστα, το χαρακτηρίζει αρκετά ελπιδοφόρο, «το έχουμε υπόψη μας στον ορίζοντα» αναφέρει.
Η ασφάλεια των γλυκαντικών
«Όλα τα γλυκαντικά που χρησιμοποιούμε, είναι εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων» επισημαίνει από την πλευρά της, η Θάλεια Κωνσταντινίδου (Dir Scientific & Regulatory Affairs). «Επομένως δεν υπάρχουν καλύτερα ή χειρότερα γλυκαντικά, όλα επιτελούν μια λειτουργία. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων εξετάζει τις διαθέσιμες μελέτες, πριν επιτρέψει τη χρήση τους. Στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή νομοθετεί και εισάγει τα εγκεκριμένα γλυκαντικά στην επίσημη θετική λίστα» εξηγεί.
Η ασπαρτάμη είναι μια εγκεκριμένη γλυκαντική ουσία, για την οποία προκλήθηκε ανησυχία στο κοινό το περασμένο καλοκαίρι. Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο του 2023 δημοσιεύθηκαν οι αξιολογήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της Μικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα Πρόσθετα Τροφίμων (JECFA) του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO). Επικαλούμενη «περιορισμένα στοιχεία» για καρκινογένεση στον άνθρωπο, η IARC ταξινόμησε την ασπαρτάμη ως πιθανό καρκινογόνο για τον άνθρωπο (IARC Group 2B), η JECFA, όμως, που είναι η αρμόδια επιτροπή για την ασφάλεια των τροφίμων, επιβεβαίωσε την ισχύουσα αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη 40 mg/kg. Η JECFA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με τα δεδομένα που αξιολογήθηκαν δεν φάνηκε να υπάρχει επαρκής λόγος για αλλαγή της ήδη καθιερωμένης αποδεκτής ημερήσιας ποσότητας. Η Επιτροπή επομένως επιβεβαίωσε εκ νέου ότι είναι ασφαλές για ένα άτομο να καταναλώνει ασπαρτάμη εντός αυτού του ορίου ανά ημέρα.
Αναφερόμενη στο θέμα αυτό, η κυρία Κωνσταντινίδου είναι σαφής: «Επιβεβαιώθηκε η ασφάλεια της ασπαρτάμης, στα τρέχοντα επίπεδα χρήση της. Οπότε εμείς χρησιμοποιούσαμε και συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε ασπαρτάμη, δεδομένου ότι έχουμε συνεχείς επαναβεβαιώσεις της ασφάλειάς της, από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, τον FDA, την καναδική αρμόδια αρχή, όλες τις αρχές ασφάλειας για τα τρόφιμα διεθνώς».