Praktiker Hellas: Βράβευση νικητών αρχιτεκτονικού διαγωνισμού «Σπίτι Ανοιχτό»

Ολοκληρώθηκε η βράβευση, του καινοτόμου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού «Σπίτι Ανοιχτό» - The Challenge της Praktiker Hellas για τη δημιουργία του 1ου συμπεριληπτικού διαμερίσματος βραχυπρόθεσμης μίσθωσης στην Ελλάδα!

H Praktiker Hellas πραγματοποίησε χθες σε έναν συμβολικό χώρο, το Myrtillo Café, την 1η απονομή των βραβείων του καινοτόμου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού «Σπίτι Ανοιχτό» - The Challenge. Αφορά την πρωτοβουλία της Praktiker Hellas, για την πλήρη αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση ενός αστικού διαμερίσματος, σε συνεργασία με την εταιρεία My Greek Vacations, ώστε να γίνει φιλικότερο και προσβάσιμο προς όλους και να αποτελέσει ένα δυνατό ξεκίνημα προς μια κοινωνία συμπεριληπτική.

Ο διαγωνισμός «Σπίτι Ανοιχτό» - The Challenge διοργανώθηκε για πρώτη φορά, με όραμα να εμπνεύσει και να ευαισθητοποιήσει τη νέα γενιά στη δημιουργία ενός κόσμου που θα φιλοξενεί όλους τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις σε κάθε στάδιο της ζωής τους.

Οι 3 ομάδες των νέων που τιμήθηκαν φέτος για τις εξαιρετικές μελέτες τους, είναι οι εξής:

1ος Νικητής:

Θεόδωρος Τσελεπίδης & Μαρία Δημητρούδη , αρχιτέκτονες μηχανικοί απόφοιτοι Πολυτεχνείου Βερολίνου και Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου κέρδισαν 6.000 ευρώ και ένα ταξίδι στις εγκαταστάσεις της Marazzi στην Ιταλία. Οι νικητές αυτοί θα έχουν μάλιστα τη χαρά να δουν την πρότασή τους να υλοποιείται το επόμενο διάστημα!

2ος Νικητής:

Μαρία Αναστασιάδου, Φωτεινή Ηλιοπούλου, Κωνσταντίνα Κουκογιαννίδου, απόφοιτες του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου κέρδισαν 3.000 ευρώ.

3ος Νικητής:

Ηλέκτρα Λυκούδη, αρχιτέκτων μηχανικός του πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακες σπουδές στο landscape design στο Πολυτεχνείο του Μιλάνο και Αφροδίτη Μπλαζιάκη, Interior Designer με σπουδές στο Akto Collage, όπου κέρδισαν 1.000 ευρώ.

Ο κ. Δημήτρης Γαλάνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Praktiker Hellas, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα, τόσο για την Praktiker Hellas, όσο και για όλο το οικοσύστημα Home Improvement, καθώς έχουμε την 1η βράβευση τριών σπουδαίων έργων για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό «Σπίτι Ανοιχτό» - The Challenge. Είμαστε πολύ περήφανοι που συμμετείχαν τόσο αξιόλογες προτάσεις από νέους επαγγελματίες. Ξεκινήσαμε αυτό το ταξίδι καθώς η συμπερίληψη και η προσβασιμότητα αποτελούν βασικές μας αρχές. Στην Praktiker Hellas όραμα μας είναι να εμπνεύσουμε τους επαγγελματίες του χώρου, να σχεδιάζουν και να υλοποιούν «σπίτια ανοιχτά» για όλους τους ανθρώπους. Με ή χωρίς αναπηρία, σε όποια ηλικία και σε όποιο στάδιο της ζωής τους κι αν βρίσκονται. Έχουν τοποθετηθεί οι σωστές βάσεις για να δημιουργηθεί ένας σπουδαίος θεσμός που δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε και να αναπτύξουμε περαιτέρω!»

Ο κ. Ευάγγελος Αυγουλάς, μέλος της κριτικής επιτροπής - τυφλός δικηγόρος, Ιδρυτής της ΑΜΚΕ "Με Άλλα Μάτια" και συντονιστής focus group ατόμων με οπτική, κινητική και ακουστική αναπηρία του φορέα δήλωσε:

«Υποβλήθηκαν συνολικά 34 συμμετοχές για πρώτη φορά στο διαγωνισμό, πράγμα που σημαίνει ότι κερδίσαμε ήδη σαν αναπηρικό κίνημα, 34 ομάδες νέων συμμάχων, στην καθημερινή μάχη που δίνουμε για περισσότερη προσβασιμότητα στο δομημένο περιβάλλον! Με την εντατική μας συνεργασία και υλοποιώντας το ανθρωποκεντρικό, εταιρικό όραμα της Praktiker, τα ανάπηρα άτομα γινόμαστε συνδιαμορφωτές μιας νέας, πιο συμπεριληπτικής καθημερινότητας και με σημείο αναφοράς ένα "Σπίτι Ανοιχτό" που μας χωρά όλες, όλους και όλα, μετακινούμαστε από το "Εγώ" στο "Εμείς"»

ο κ. Κωνσταντίνος Γιαννιώτης, μέλος της κριτικής επιτροπής - Αρχιτέκτονας Μηχανικός ΕΜΠ, Μηχανολόγος & Αεροναυπηγός Μηχανικό Π. Πατρών, CLIPP™, Certified Living-in-Place Professional δήλωσε:

«Η ημέρα αυτή ήταν μια γιορτή για την προσβασιμότητα αλλά και ένα μάθημα για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να αντιληφθούμε το «Σπίτι Ανοιχτό», ως το Σπίτι όπως θα έπρεπε να είναι. Μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε, να σχολιάσουμε και να αναλύσουμε 8 τελείως διαφορετικές, πρωτότυπες και συνάμα εξαιρετικές αρχιτεκτονικές προτάσεις και λύσεις που αφορούσαν στο ίδιο διαμέρισμα. Όλες τους χειρίστηκαν το χώρο με μια διαφορετική ματιά και ευαισθησία, με επίκεντρο τον άνθρωπο όπως είναι και όχι όπως νομίζουμε ότι είναι. Κοίταξαν με ευθύτητα και ειλικρίνεια την αναπηρία, την αναγνώρισαν, την ανέλυσαν και της έδωσαν υπόσταση, όπως ακριβώς είναι, ξορκίζοντας τα στερεότυπα. Έτσι όσοι ήμασταν παρόντες καταφέραμε να συνδεθούμε μαζί της και να αντιληφθούμε ότι πράγματι ο σχεδιασμός αυτός δεν αφορά τους λίγους ή τους λιγότερο προνομιούχους αλλά ΟΛΟΥΣ ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο, σωματική, πνευματική ή διανοητική κατάσταση. Αφορά εμάς τους ίδιους όπως ακριβώς είμαστε…»

και ο κ. Ηλίας Χάντζος, μέλος της κριτικής επιτροπής - M.Sc. Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π., Sustainability & Business Development Consultant δήλωσε:

«Η βραδιά της απονομής των βραβείων του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, πρωτοβουλίας της Praktiker, «Σπίτι Ανοιχτό» - The Challenge έχει πολυποίκιλα σημαντικό χαρακτήρα, καθώς αποτελεί ταυτόχρονα: το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας προσβάσιμης και συμπεριληπτικής κατοικίας βραχυχρόνιας μίσθωσης για κάθε επισκέπτη. Είναι ένα έναυσμα και μια πρώτης τάξεως άσκηση για νέους επιστήμονες/μηχανικούς, ώστε να ασχοληθούν με τον τομέα της Προσβασιμότητας καθώς σχεδόν 70 νέοι επιστήμονες συμμετείχαν δημιουργικά και δυναμικά με τις προτάσεις τους γεμάτες έμπνευση και ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Τέλος είναι μια απόδειξη πως με την αρμονική συνεργασία ετερόκλητων κλάδων/ανθρώπων και τον συγκερασμό των δυνάμεων τους, μπορεί να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί ένα ολιστικό πρόγραμμα συμπερίληψης και προσβασιμότητας, με βασικότερο γνώμονα, τον Κάθε άνθρωπο. Συγχαρητήρια, σε διοργανωτές, συμμετέχοντες, υποστηρικτές και κριτές, γι’ αυτή τη γιορτή προσβασιμότητας!»

Νικητές 1ης ομάδας

Βιογραφικά:

Τσελεπίδης Θοδωρής: 30 ετών, Αρχιτέκτονας Μηχανικός απόφοιτος Πολυτεχνείου Βερολίνου και Πανεπιστήμιου Πατρών. Τα τελευταία δυο χρόνια ζει και εργάζεται ως αρχιτέκτονας στο Βερολίνο, Γερμανία.

Δημητρούδη Μαρία: 31 ετών, Αρχιτέκτονας Μηχανικός απόφοιτη Πολυτεχνείου Βερολίνου και Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ζει και εργάζεται ως αρχιτεκτόνισσα στη Βαρκελώνη, Ισπανία.

Δήλωση Νικητών:

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ανακηρυχθήκαμε οι νικητές του διαγωνισμού. Ευχαριστούμε την επιτροπή που διάλεξε να επιβραβεύσει την πρότασή μας. Αυτή η επιτυχία ενθαρρύνει και ενισχύει την δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για μια πιο συμπεριληπτική αρχιτεκτονική. Ως νέοι αρχιτέκτονες εστιάζουμε την προσοχή μας σε μία αρχιτεκτονική η οποία θα ενθαρρύνει την αλληλεπίδραση και την συνύπαρξη ανθρώπων ανεξαρτήτως διακρίσεων. Εστιάζοντας σε έννοιες όπως η προσβασιμότητα, η πολυπολιτισμικότητα και οι διαδικασίες συμμετοχικού σχεδιασμού οραματιζόμαστε μια αρχιτεκτονική που εμπνέεται από την διαφορετικότητα των ανθρώπων και μοιράζεται τις ιστορίες τους.

Νικητές 2ης ομάδας

Βιογραφικά:

Μαρία Αναστασιάδου, Φωτεινή Ηλιοπούλου, Κωνσταντίνα Κουκογιαννίδου. Και οι τρεις έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έκτοτε έχουν εργαστεί μαζί αλλά και σε διαφορετικές ομάδες σε υλοποιημένα έργα μικρής, μεσαίας και μεγάλης κλίμακας.

Δήλωση Νικητών:

Είναι μεγάλη τιμή και χαρά μας που βραβευόμαστε σε έναν διαγωνισμό με τόσο σημαντικό θέμα. Ο ενθουσιασμός μας κυρίως αντανακλά την προσήλωση που σκοπεύουμε να δείξουμε στο σχεδιασμό περιβαλλόντων που είναι προσιτά και φιλικά προς όλους και όλες. Με αφορμή τον διαγωνισμό αυτό ευελπιστούμε να μπορέσουμε να διευρύνουμε το σχεδιασμό μας, να δημιουργούμε περιβάλλοντα προσβάσιμα και προσιτά σε όλους και σε όλες. Το όραμα μας είναι να μπορέσει αυτή η γνώση να εισέλθει στον τομέα της παιδείας ώστε ο σχεδιασμός που προκύπτει να είναι πραγματικά συμπεριληπτικός. Να μην είναι ένα “ιδιαίτερο χαρακτηριστικό” σε μια πρόσκληση αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, αλλά κάτι δεδομένο, χωρίς αστερίσκους.

Νικητές 3ης ομάδας

Bιογραφικά:

Ηλέκτρα Λυκούδη: 29 ετών, αρχιτέκτων μηχανικός του πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακές σπουδές στο landscape design στο Πολυτεχνείο του Μιλάνο. Εδώ και 3 χρόνια εργάζεται ως Αρχιτέκτονας αναλαμβάνοντας ανακαινίσεις κατοικιών, καταστημάτων, ξενοδοχείων ενώ παράλληλα συμμετέχει και στον σχεδιασμό νέων οικοδομών ως μέλος μιας ευρύτερης ομάδας.

Αφροδίτη Μπλαζιάκη : 28 ετών, με σπουδές Interior Design στο Akto College. Εργάζεται τα τελευταία 4 χρόνια ως interior designer σε ένα αρχιτεκτονικό γραφείο. Κατά την διάρκεια της εργασίας της έχει σχεδιάσει αρκετά project που αφορούν οικίες, καταστήματα εστίασης, ιατρεία, mini hotel κ.α.

Δήλωση Νικητών:

Χαίρομαστε ιδιαίτερα, που όλη αυτή η προσπάθεια είχε σαν αποτέλεσμα να βρισκόμαστε με το project μας «Aβle to be» στους τρεις νικητές. Τόσο η συμμετοχή μας όσο και η νίκη μας στον διαγωνισμό, ήταν μια πολύ όμορφη και δημιουργική εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη. Εξαιτίας της φύσης του project, μπήκαμε στην διαδικασία να διαβάσουμε, να ψάξουμε και να σκεφτούμε έξω από το κουτί. Η συμπερίληψη για εμάς έγκειται στο γεγονός πως πλέον νιώθουμε και εμείς ότι ανήκουμε σε μια μεγαλύτερη κοινότητα ανθρώπων όπου μπορέσαμε να βελτιώσουμε με τις γνώσεις και τις ιδέες μας την διαβίωση και την ποιότητα της ζωής τους. Το design και η αρχιτεκτονική σου δίνουν την δυνατότητα να σχεδιάζεις χώρους, όπου οι άνθρωποι μεγαλώνουν, ονειρεύονται και ζουν. Η αρχιτεκτονική εκτός της αισθητικής βελτίωσης που μπορεί να προσφέρει, μπορεί να επηρεάσει άμεσα και πολλά κοινωνικά ζητήματα. Το όραμα μας για το μέλλον είναι τέτοιες δράσεις όπως του παρόντος διαγωνισμού να θεωρούνται δεδομένες και υπαρκτές συνθήκες σύμφωνα με τις οποίες σχεδιάζεται και κατοικείται ένας χώρος. Ελπίζουμε μέσα από τις δημιουργίες μας να φτιάξουμε ένα κόσμο συμπεριληπτικό, όπου όλοι οι άνθρωποι θα μπορούν ισότιμα να μεγαλώνουν, να ονειρεύονται και να ζουν.