Τα καλοκαίρια μας έχουν άρωμα Ελλάδας… γιατί έχει ήλιο

Ας ξεκινήσουμε αυτό το κείμενο με μία παραδοχή: Κάθε καλοκαίρι, όσο η θερμοκρασία είναι ανεβασμένη, ανεβαίνει και η διάθεσή μας! Αναρωτιέστε γιατί συμβαίνει αυτό; Μα φυσικά, γιατί έχει ήλιο. Το ερώτημα που προκύπτει όμως, είναι τι μπορεί να ανεβάσει τη διάθεσή μας, ακόμα περισσότερο;

Λίγα πράγματα, θα πούμε. Μια βόλτα με την παρέα μας ή με τον/την σύντροφό μας στη θάλασσα μια φωτεινή ημέρα, ένα μπάνιο σε νερά που λαμπυρίζουν και χαλαρώνουν το σώμα και το βλέμμα μας, ένα ούζο σε εκείνη την ταβέρνα που βρίσκεται λίγα μέτρα από το σημείο που κολυμπούσαμε πριν.

Βλέπεις, τελικά η ζωή είναι πολύ απλή, όμως συχνά το ξεχνάμε εξαιτίας των γρήγορων ρυθμών της καθημερινότητας. Και ποιο είναι το συνδετικό στοιχείο σε όλες αυτές τις στιγμές; Το αγαπημένο μας Ούζο Πλωμαρίου, που εδώ και 130 χρόνια είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τις ηλιόλουστες ημέρες, δίνοντάς μας κίνητρο να απολαμβάνουμε το κάθε λεπτό με ανεμελιά και έτσι, να γεμίζουμε με ευγνωμοσύνη.

«Φωτεινές» στιγμές γιατί έχει πάντα ήλιο

Ζούμε σε μια χώρα που μοιάζει να έχει φτιαχτεί από ήλιο, νερό και αέρα. Εμείς θα σταθούμε στον ήλιο, καθώς είναι αυτός που συνδέεται με ανέμελες εικόνες και όμορφα συναισθήματα. Σύμβολο υγείας και ζεστασιάς, έχει τον τρόπο του να μεταμορφώνει ακόμα και τις πιο «μικρές» στιγμές σε μοναδικές. Έτσι, μας θυμίζει ότι κάθε μέρα είναι μια μέρα γεμάτη νέες δυνατότητες, που μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή, μια ανανέωση.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως είχε ήλιο όταν μας χτύπησε ο έρωτας… κατακέφαλα σε μια εκδήλωση και «ζεστάθηκε» η καρδιά μας, αλλά και όταν βγήκαμε το πρώτο μας ραντεβού. Είχε ήλιο όταν πήραμε την παρέα μας (ή τον έρωτα που αναφέραμε στην ακριβώς προηγούμενη πρόταση) και πήγαμε στη θάλασσα για να δροσιστούμε και να χαλαρώσει η ψυχή μας. Είχε ήλιο όταν πήγαμε στο αγαπημένο μας ταβερνάκι, δίπλα σχεδόν στο κύμα, για να απολαύσουμε το αγαπημένο μας ούζο μαζί με χόρτα και θαλασσινούς μεζέδες που δίνουν μοναδική γεύση στα μεσημέρια μας και αγαλλιάζουν την ψυχή μας.

Ειδικά για το τελευταίο, τι να πούμε! Δεν υπάρχει αμφιβολία πως σε ένα ποτήρι Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου βρίσκεται το άρωμα ολόκληρων καλοκαιριών, σίγουρα αυτών που πέρασαν αλλά και όσων θα έρθουν, γιατί έχει πάντα ήλιο.

Ηλιόλουστα μεσημέρια χωρίς ούζο δεν γίνεται

Φυσικά, δεν μιλάμε για οποιοδήποτε ούζο, αλλά για το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτη. Διότι είναι αυτό που φτιάχτηκε για να απολαμβάνουμε κάθε στιγμή που προσφέρουν τα ηλιόλουστα μεσημέρια ή τα απογεύματα στο ταβερνάκι δίπλα στο κύμα, ακόμα και στο εστιατόριο στην πόλη, το σαλόνι ή τη βεράντα του σπιτιού μας. Αυτό που μας φέρνει κοντά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και «πρωταγωνιστεί» σε κάθε μας συνάντηση μαζί τους.

Και κάπως έτσι, πάνω από 15 καρποί και βότανα της Λέσβου, ανάμεσα στα οποία συναντάμε τον γλυκάνισο, τον μάραθο, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και τα εκχυλίσματα μαστίχας, αλλά και άλλα που είναι μυστικά, μας «ταξιδεύουν» στην καλοκαιρινή Λέσβο για να πάρουμε μια θαλάσσια αύρα και μας γεμίζουν χαμόγελα γιατί εκεί… έχει ήλιο! Αλλά και γιατί, από το 1894, κάθε δροσερή και γλυκόπιοτη γουλιά «μιλάει» στην καρδιά μας και δεν λείπει από τις αναμνήσεις που δημιουργούμε κάτω από τον ήλιο στο αγαπημένο μας νησί, την πόλη ή το χωριό.

Και για εμάς που αναρωτιόμαστε, πώς το απολαμβάνουμε, μάθε το χρειαζόμαστε μόνο ένα μακρόστενο ποτήρι. Εκεί, βάζουμε πρώτα το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτη, μετά το νερό και τέλος τον πάγο. Έτσι, αποφεύγεται η δημιουργία κρυστάλλων, αλλάζει σταδιακά η θερμοκρασία του και απελευθερώνονται όλα τα αρώματά του. Αποτέλεσμα; Ασύγκριτη γεύση Ελλάδας. Φυσικά, συνοδεύουμε με λίγους και καλούς, απλούς μεζέδες για να το απολαύσουμε ακόμα περισσότερο.

130 χρόνια Ούζο Πλωμάρι Ισιδώρου Αρβανίτη, 130 χρόνια ένας «τοίχος» γεμάτος αναμνήσεις

Από το 1894, το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτη διατηρεί αναλλοίωτη την ποιότητά του και δίνει άρωμα και γεύση στις αναμνήσεις μας. 130 χρόνια μετά, λοιπόν, συνεχίζεται να παράγεται παραδοσιακά, μέσα σε χάλκινους άμβυκες, από 100% διπλή απόσταξη, με υψηλής ποιότητας καρπούς και βότανα από τη Λέσβο και άλλα μέρη της Ελλάδας, σε ένα αποστακτήριο στην πατρίδα του ούζου, το Πλωμάρι.

Μάλιστα, 130 χρόνια μετά, το αποστακτήριο συμβάλλει στην ανάπτυξη της Λέσβου και ενισχύει την οικονομία του νησιού, κατακτώντας παράλληλα, τις καρδιές (και) των ανθρώπων σε 50 χώρες του εξωτερικού. Ευκολόπιοτο, με ισορροπημένη γλυκύτητα και ιδανική περιεκτικότητα σε αλκοόλ, πώς να μην «φωτίσει» τα μεσημέρια όλων όσων το δοκιμάζουν, κάνοντας τους να γευτούν τι σημαίνει «Γιατί έχει ήλιο»;

Και για όλες και όλους εμάς που δεν βλέπουμε την ώρα να δημιουργήσουμε νέες ηλιόλουστες αναμνήσεις, το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτη έχει φροντίσει και γι’ αυτό, μέσα από ένα ιδιαίτερο challenge. Μας καλεί, λοιπόν, να στείλουμε μία φωτογραφία, μέχρι τον Ιούνιο, για να δημιουργήσουμε έναν τοίχο αναμνήσεων, γεμάτο με τις ηλιόλουστες αναμνήσεις κατά τη διάρκεια των οποίων εδώ και χρόνια, λέμε «ναι» στη δροσιά που προσφέρει το ούζο σε εμάς και την παρέα μας. Για να συμμετάσχουμε, αρκεί να επισκεφτούμε την ιστοσελίδα https://plomari130years.gr/ και μπορεί να είμαστε ανάμεσα στα 130 άτομα που θα κερδίσουν από μια συλλεκτική φιάλη και την φωτογραφία της ανάμνησής μας σε σκίτσο.

Μετά από όλα αυτά, ένα είναι το σίγουρο: Κάθε ηλιόλουστη μέρα του φετινού καλοκαιριού, θα ανυπομονούμε να βρεθούμε με την παρέα μας στην αγαπημένη μας ταβέρνα, να πιούμε το αγαπημένο μας Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτη και να απολαύσουμε όμορφες στιγμές, γιατί έχει πάντα ήλιο!