Εκστρατεία ενημέρωσης για την προστασία των λιβαδιών της Ποσειδωνίας από τη Vodafone

Το πρόγραμμα Vodafone Posidonia προσκαλεί τους φίλους της ιστιοπλοΐας και του yachting να γνωρίσουν τα λιβάδια της Ποσειδωνίας, τον πνεύμονα της Μεσογείου που παράγει πολύτιμο οξυγόνο

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Vodafone Posidonia του Ιδρύματος Vodafone, ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος ξεκινάει μια νέα δράση με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την υπεύθυνη αγκυροβολία, αλλά και την ανάδειξη της αξίας της για την προστασία των λιβαδιών Ποσειδωνίας τα οποία απειλούνται καθημερινά από ανθρώπινες δραστηριότητες. Κατά τη διάρκεια του «Open Πανελλήνιο Κύπελλο ORCi 2024», που θα διεξαχθεί από τις 4 έως τις 8 Σεπτεμβρίου στον Σαρωνικό Κόλπο, τόσο οι συμμετέχοντες όσο και οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν αλλά και να εκπαιδευτούν στην προστασία των πολύτιμων υποθαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Πέραν του αγωνιστικού κομματιού, οι επισκέπτες του Ναυτικού Όμιλου Ελλάδος, κατά τη διάρκεια των αγώνων θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις υπεύθυνες πρακτικές αγκυροβόλησης, μέσα από μία σειρά πρακτικών οδηγιών που έχουν δημιουργηθεί ώστε να μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της δραστηριότητάς τους και να δουν καλύτερα αποτελέσματα στη διαχείριση του σκάφους και του εξοπλισμού τους.

Το πρόγραμμα Vodafone Posidonia, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Oceanus-Lab του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προσκαλεί τους φίλους της ιστιοπλοΐας και του yachting να γνωρίσουν τα λιβάδια της Ποσειδωνίας, τον πνεύμονα της Μεσογείου που παράγει πολύτιμο οξυγόνο. Από την έναρξη του προγράμματος Vodafone Posidonia τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχουν χαρτογραφηθεί λεπτομερώς 325.000 στρέμματα πυθμένα, αποκαλύπτοντας 97.000 στρέμματα λιβαδιών Ποσειδωνίας στις θαλάσσιες περιοχές των νησιών Σύρος, Πάρος, Αντίπαρος, Μύκονος, Δήλος και Ρήνεια. Τα λιβάδια Ποσειδωνίας, ιδιαίτερα ευάλωτα στην ανθρώπινη δραστηριότητα, μπορούν να υποστούν σοβαρές βλάβες ή να ξεριζωθούν από τις άγκυρες, γεγονός που αποτελεί απειλή για το ευαίσθητο οικοσύστημα τους το οποίο χρειάζεται περίπου 100 χρόνια για να αναπτυχθεί οριζόντια από 1 έως 10 μέτρα.

Σε μια περίοδο κατά την οποία η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί επιτακτική ανάγκη, το Ίδρυμα Vodafone, μέσω του πυλώνα δράσεων για το περιβάλλον και με όχημα το πρόγραμμα Vodafone Posidonia επιδιώκει να ανακόψει την καταστροφική πορεία που έχει επιφέρει η κλιματική αλλαγή και οι ανθρώπινες δραστηριότητες στην παράκτια ζώνη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν κατά τη διάρκεια των αγώνων το περίπτερο της Vodafone στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος, αλλά και να ενημερωθούν μέσω της πλατφόρμας: Posidonia Vodafone