Μαζί, με στόχο την υγεία: Ένα πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης με σχεδόν 1 εκ. ωφελούμενους κατοίκους!
Η Alpha Bank έχει, διαχρονικά, ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα πρόσβασης και το αποδεικνύει καθημερινά, σε μια ποικιλία θεμάτων
Σε μια χώρα νησιωτική και ορεινή, όπως η Ελλάδα, υπάρχουν πολλά πράγματα που χωρίζουν τους κατοίκους σε αυτούς του κέντρου και σε αυτούς της περιφέρειας.
Αυτά που εννοούμε συνήθως ως σημεία διάκρισης είναι η δυνατότητα πρόσβασης σε ψυχαγωγία, εμπορική ποικιλία και πολιτισμό. Ωστόσο, μία είναι στην πραγματικότητα η βασική διαφορά τους: ότι οι πρώτοι κοιμούνται πιο ήσυχοι από τους δεύτερους. Γιατί, όταν αναχωρεί το τελευταίο πλοίο από το λιμάνι του νησιού κι όταν χειμωνιάζει στα απομακρυσμένα χωριά και έρχεται η ώρα του ύπνου, τότε ξυπνάει η ανασφάλεια. Ανασφάλεια, για το πώς θα αντιμετωπιστούν τυχόν επείγοντα περιστατικά, όπως ένα έμφραγμα ή εγκεφαλικό ή κάταγμα. Διότι, όσο όμορφη και γραφική και αν είναι η ζωή στην περιφέρεια, οι κάτοικοί της δεν παύουν να ζουν με την αγωνία των συνεπειών της απομόνωσης.
Φυσικά, η ισοτιμία σε κρίσιμα θέματα, όπως είναι η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, δεν είναι κάτι εύκολο. Χρειάζεται στήριξη, όχι μόνο από την πολιτεία, αλλά και από τους κοινωνικούς εταίρους για να γεφυρωθούν οι αποστάσεις και να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων που ζουν μακριά από μεγάλα, καλά οργανωμένα αστικά κέντρα.
Η Alpha Bank έχει, διαχρονικά, ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα πρόσβασης και το αποδεικνύει καθημερινά, σε μια ποικιλία θεμάτων. Ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα και με δεδομένο ότι η ανάληψη τόσο μεγάλων πρωτοβουλιών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης απαιτεί συνεργασίες, απευθύνθηκε στην ΑΜΚΕ Άγονη Γραμμή Γόνιμη, που υλοποιεί προγράμματα σε απομακρυσμένες περιοχές και νησιά της χώρας μας.
Έτσι, το 2014, σε μια εποχή μεγάλης κρίσης για την Ελλάδα, εκπόνησαν από κοινού ένα ευρύ, πολυδιάστατο κοινωνικό πρόγραμμα, με τίτλο «Μαζί, με στόχο την υγεία»και με 4 κεντρικούς στόχους: να μειωθούν, κατά το δυνατόν, οι γεωγραφικές, κοινωνικοοικονομικές και ηλικιακές ανισότητες σε ότι αφορά στην πρόσβαση σε δομές υγείας. Να αποφευχθούν μετακινήσεις του πληθυσμού απομακρυσμένων περιοχών για καθημερινές ιατρικές πράξεις. Να υπάρχουν δυνατότητες ανταπόκρισης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και να ενισχυθούν η ποιότητα ζωής και το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων και των επισκεπτών της ελληνικής περιφέρειας. Παράλληλοι στόχοι ήταν επίσης, η βελτίωση της ποιότητας της εργασίας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, και η αποτελεσματικότερη καθημερινή λειτουργία κάθε μονάδας υγείας, με την προσφορά ιατρικού εξοπλισμού και φαρμάκων.
Βάση και καινοτομία του Προγράμματος αυτού ήταν -και παραμένει- το γεγονός ότι οι υποδομές και οι προσφορές του, πρέπει να καθορίζονται βάσει των καταγεγραμμένων αναγκών και ελλείψεων που έχει η εκάστοτε περιοχή. Καταλυτικό ρόλο στη διαδικασία αυτή παίζει η συνεργασία των τοπικών καταστημάτων της Alpha Bank με τους επικεφαλής των δομών και την Άγονη Γραμμή Γόνιμη.
Φέτος, το πρόγραμμα «Μαζί, με στόχο την υγεία» συμπλήρωσε 10 χρόνια ανελλιπούς προσφοράς. Ξεκίνησε με τη δωρεά ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού σε δομές υγείας μικρών και απομακρυσμένων νησιωτικών περιοχών -Κάσου, Νισύρου, Τήλου και Λειψών- με έμφαση δηλαδή σε νησιά που βιώνουν πιο έντονα τις υγειονομικές ανισότητες, εξαιτίας της απόστασης και της εξάρτησης από τις καιρικές συνθήκες. Σταδιακά, η δράση επεκτάθηκε και σε μεγαλύτερα νησιά, καθώς διαπιστώθηκαν και εκεί εξίσου σημαντικές ανάγκες. Έως και σήμερα -και παρόλο που ολοκληρώθηκε η δράση του το 2021-αποτελεί ένα από τα μακροβιότερα προγράμματα στήριξης του τομέα της πρωτοβάθμιας Υγείας στη νησιωτική Ελλάδα.
Με την ολοκλήρωσή του μάλιστα, ο έγκυρος οργανισμός HIGGS πραγματοποίησε για πρώτη φορά μελέτη μέτρησης του κοινωνικού αντικτύπου του, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της οποίας:
- Το 72% του ιατρικού/νοσηλευτικού προσωπικού δήλωσε ότι ο ιατροφαρμακευτικός εξοπλισμός που προσφέρθηκε ήταν αναγκαίος για τη λειτουργία των δομών
- Το 60% συμφώνησε πως τα ιατρικά μηχανήματα που προσφέρθηκαν βοήθησαν κατοίκους που θα έπρεπε διαφορετικά να μεταβούν σε άλλη ιατρική δομή ή ακόμα και σε άλλο νησί για τις ιατρικές τους πράξεις
- Η ταχύτητα της διάγνωσης αυξήθηκε σε ποσοστό άνω των 60% χάρη στα ιατρικά μηχανήματα της δωρεάς
- Το 70% των κατοίκων θεωρεί ότι βελτιώθηκε συνολικά η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και φροντίδας.
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι βελτιώθηκε η καθημερινότητα του προσωπικού και ενισχύθηκε η δυνατότητα εκκίνησης αναπτυξιακών έργων από την πλευρά των τοπικών Δήμων.
Το 2022, ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Μαζί, με στόχο την υγεία», προκειμένου να εξοπλιστούν και να θωρακιστούν μονάδες υγείας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σταθερός γνώμονας και σ’ αυτόν τον κύκλο ήταν η μείωση των ανισοτήτων, μέσα από τη στήριξη περιοχών και δομών που αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις λόγω γεωγραφικών ή άλλων περιορισμών.
Καθώς οι ανισότητες στον τομέα της υγείας δεν εντοπίζονται μόνο μεταξύ περιοχών αλλά και μεταξύ κοινωνικών ομάδων, η Alpha Bank αποφάσισε να κάνει το πρόγραμμα πιο συμπεριληπτικό. Έτσι, με αφετηρία, το 2022, την περιφέρεια Θεσσαλίας, το «Μαζί, με στόχο την υγεία» επισκέπτεται κάθε χρόνο, μία διαφορετική περιφέρεια της ηπειρωτικής Ελλάδας, στηρίζοντας και εξοπλίζοντας δομές υγείας, Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και Κοινωνικά Φαρμακεία, με στόχο να καλύψει μέσα στα επόμενα χρόνια όλη την επικράτεια της χώρας. Με αυτό τον τρόπο, πρωτοπορεί ανάμεσα σε παρεμφερή προγράμματα Εταιρικής Υπευθυνότητας, φέρνοντας στο προσκήνιο το ζήτημα της ανισότητας της υγείας, που αντιμετωπίζουν άνθρωποι λόγω της οικονομικής τους κατάστασης, της περιοχής που διαμένουν και της ηλικίας τους. Ανάλογα με την περιοχή που θα υλοποιείται το Πρόγραμμα και σε συνεργασία με τις εκάστοτε Περιφερειακές Αρχές, κάθε χρόνο σχεδιάζεται και μία καμπάνια με δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και πρόληψης, λαμβάνοντας υπόψη δημογραφικά, κοινωνικά και υγειονομικά χαρακτηριστικά της περιφέρειας.
Μέχρι σήμερα, και ενώ οι μελέτες αντικτύπου που διεξάγονται κάθε χρόνο παρουσιάζουν όλο και πιο ανεβασμένους δείκτες, τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: Έτσι, συνολικά, με τη φροντίδα της Alpha Bank και της Άγονης Γραμμής Γόνιμης, το πρόγραμμα- έχει επισκεφθεί 93 απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μαςμ εξοπλίζοντας πάνω από 100 δομές υγείας και φροντίδας με 352.459 τεμάχια ιατρικών μηχανημάτων και εξοπλισμού και εξασφαλίζοντας ισότιμη πρόσβαση στην υγεία, σε 964.437 κατοίκους της Περιφέρειας.