Tα κολπάκια της Nestle: Το καρτέλ και ο αιφνίδιος έλεγχος από την Επιτροπή Ανταγωνισμού
Σε αιφνιδιαστικό επιτόπιο έλεγχο στην εταιρεία Nestle Ελλάδας προχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Σκοπός του ελέγχου ήταν η διαπίστωση ενδεχόμενων αντι-ανταγωνιστικών οριζόντιων ή και κάθετων συμπράξεων καθώς ενδεχόμενης κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης ή αλλιώς... καρτέλ!
Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού το 2009 είχε επιβάλει πρόστιμο ύψους 29.786.764 ευρώ στην εταιρεία Nestle Ελλάς με την κατηγορία κατάχρησης δεσπόζουσας θέση στην αγορά του στιγμιαίου καφέ.
Να σημειωθεί πως η Nestle Ελλάς το 2023 σημείωσε έσοδα 409 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 8,6% στα 21,1 εκατ. ευρώ.
Το προηγούμενο διάστημα ο επικεφαλής της εταιρείας ανέφερε ότι «η συζήτηση περί αισχροκέρδειας δεν ισχύει επί της αρχής», τονίζοντας πως οι πολλές παρεμβάσεις δεν βοηθάνε τον ανταγωνισμό».
Σημείωσε δε πως «αν χαθεί η εμπιστοσύνη με τον καταναλωτή μια εταιρεία σαν τη δική μας με αυτές τις μπράντες δεν έχει μέλλον». «Είναι τεράστιο λάθος να επωφεληθεί κάποιος ευκαιριακά» τόνισε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Nestle Ελλάς, η άνοδος των τιμών στη χώρα μας είναι πολυπαραγοντική. «Είναι οι πρώτες ύλες, είναι το ενεργειακό ζήτημα, είναι τα απόνερα του κορωνοϊού στην εφοδιαστική αλυσίδα. Είναι αρκετοί εξωγενείς παράγοντες που ανεβάζουν πολύ το κόστος», σημείωσε.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε ανακοίνωση της επισημαίνει ότι η διεξαγωγή ελέγχων γίνεται σε επιχειρήσεις ή ενώσεις επιχειρήσεων από τις οποίες μπορεί να συλλεχθούν στοιχεία για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στις ερευνώμενες αγορές και δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.
Υπενθυμίζει δε ότι:
-Τα άρθρα 1 του ν. 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ απαγορεύουν συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων (συμφωνίες, αποφάσεις ενώσεων ή εναρμονισμένες πρακτικές) που έχουν ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα τον περιορισμό του ανταγωνισμού.
-Το άρθρο 1Α του ν. 3959/2011 απαγορεύει μονομερείς πρακτικές που συνιστούν πρόσκληση σε απαγορευμένη σύμπραξη και ανακοίνωση μελλοντικών προθέσεων τιμολόγησης προϊόντων και υπηρεσιών προς ανταγωνιστές.
-Τα άρθρα 2 του ν. 3959/2011 και 102 ΣΛΕΕ απαγορεύουν την καταχρηστική συμπεριφορά επιχειρήσεων με δεσπόζουσα θέση στην αγορά.
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν «η Επιτροπή Ανταγωνισμού, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, θα παρεμβαίνει κατά άμεση προτεραιότητα όπου κρίνεται απαραίτητο και θα εξετάζει κάθε σχετική περίπτωση που θα υποπέσει στην αντίληψή της, με την υποβολή καταγγελίας, αίτησης επιείκειας ή ανώνυμων σχετικών πληροφοριών μέσω του ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος (whistleblowing) ή άλλως, και θα επιβάλλει αυστηρότατες διοικητικές κυρώσεις στις επιχειρήσεις που τυχόν μετέρχονται αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών βάσει των διατάξεων του ν. 3959/2011 και των άρθρων 101/102 ΣΛΕΕ».