Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το συνέδριο «Επιχειρώντας αλλιώς»

Με απόλυτη επιτυχία και υψηλή προσέλευση κοινού ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, το 2ο Συνέδριο για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το συνέδριο «Επιχειρώντας αλλιώς»
9'

Το Συνέδριο αποτελεί μία πρωτοβουλία του British Council Greece και της Α.Σ. ΠΡΟΣΒΑΣΙΣ (στην οποία συμπράττουν η ΕΛΕΠΑΠ, η ΠΟΣΓΚΑμεΑ, η MENTORING ΑΕ και το ΕΒΕΑ), με τη συνεργασία της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Ένταξης «Αμφιτρίτη Κοιν.Σ.Επ.» και την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Το συνέδριο με τίτλο «Επιχειρώντας αλλιώς» και υπότιτλο «Τάσεις, Ευκαιρίες και προκλήσεις για την ανάπτυξη βιώσιμων Κοινωνικών Επιχειρήσεων», συμπεριλάμβανε κύριο και παράλληλο πρόγραμμα και προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών νέων, κοινωνικών (και μη) επιχειρηματιών, επιστημόνων οι οποίοι αποκόμισαν γνώσεις και πληροφορίες για επιτυχημένες πρακτικές στο χώρο του κοινωνικού επιχειρείν, μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα ομιλιών.

Στο συνέδριο παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν η Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Σύμπραξης ΠΡΟΣΒΑΣΙΣ και της ΕΛΕΠΑΠ, κ. Μαριάννα Μόσχου, ο Director του British Council Greece κ. Anthony Buckby, o Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Πάνος Καρβούνης και ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα κ Λεωνίδας Αντωνακόπουλος.

Στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης γραμμάτων και Τεχνών, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση του κεντρικού ομιλητή, κ. Luis Pareras Director του Healthequity, ο οποίος ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και από την πλευρά του επενδυτή έχοντας εξετάσει χιλιάδες επιχειρηματικά σχέδια, παρουσίασε στο κοινό τα κρίσιμα «κρυφά» σημεία στα οποία θα πρέπει να δώσει σημασία μία κοινωνική επιχείρηση που αναζητά κεφάλαια χρηματοδότησης.

Το Α' Μέρος του Κύριου Προγράμματος του συνεδρίου ξεκίνησε η κ. Anita Vella , Deputy Head of Unit Sectorial Employment Challenges, Youth Employment and Entrepreneurship της DG Employment, Social Affairs and Inclusion της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η κ. Vella παρουσίασε την ευρωπαϊκή στρατηγική για την ανάπτυξη των κοινωνικών επιχειρήσεων, δίνοντας έμφαση στις δυνατότητες χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κ. Άννα Δαλλαπόρτα, Γενική Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών & Άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας παρουσίασε το στρατηγικό σχέδιο της Ελλάδας για την ανάπτυξη της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, ενώ ανέλυσε τα μελλοντικά εργαλεία χρηματοδότησης των κοινωνικών επιχειρήσεων.

Ο κ. Richard Catheral, Executive Managing Director της Katarsis Venture Limited, μετέφερε το κοινό στην Ευρώπη του 2020, παρουσιάζοντας τους οκτώ σημαντικούς άξονες που θα διαμορφώσουν την εικόνα της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας.

Το Β΄ Μέρος του συνεδρίου άνοιξε ο κ. Frank Hoffmann, CEO and Founder της Discovering Hands. O κ. Hoffmann παρουσίασε στο κοινό την κοινωνική επιχείρηση Discovering Hands, η οποία εκπαιδεύει τυφλές γυναίκες σαν εξετάστριες, για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, αξιοποιώντας την αυξημένη αίσθηση της αφής που διαθέτουν.

O κ. Henrik Morch, Head of Unit Single Market Policy, Relations with the Council της DG Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SME's της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, δίνοντας και πληροφορίες για θέματα δημοσίων συμβάσεων.

Ο κ. Paul Cheng, Chair of the Board of Trustees της Shared Impact, παρουσίασε τεχνικές χρηματοδότησης για κοινωνικές επιχειρήσεις, αναλύοντας πως μπορεί να επιτευχθεί η αντιστοίχιση των μηχανισμών χρηματοδότησης με τις ανάγκες χρηματοδότησης που έχει η κάθε κοινωνική επιχείρηση.

Η κ. Kirsty Gilchrist, Cofounder της Soloco, εισήγαγε στο κοινό την έννοια του Crowdfunding, αναλύοντας τις τεχνικές και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι κοινωνικές επιχειρήσεις για να αντλήσουν κεφάλαια μέσω του διαδικτύου.

Ο κ. Νικόλαος Μυρτάκης, Α' Αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, παρουσίασε το ρόλο των Συνεταιριστικών Τραπεζών στην ανάπτυξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και των Επιχειρήσεων της Κοινωνικής Οικονομίας, ανοίγοντας έτσι το Γ' Μέρος του συνεδρίου.

Ο κ. Steve Allman, Associate Consultant του Social Enterprise UK, παρουσίασε στο κοινό την έννοια του Capacity Building και πως αυτό μπορεί να γίνει cost effective για τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις.

Ο κ. Benjamin Brown, Senior Policy & Research Officer του Social Enterprise UK, ανέλυσε τον ορισμό της έννοιας της μέτρησης του κοινωνικού αντίκτυπου, εξηγώντας τα βήματα της διαδικασίας και τονίζοντας τη σημαντικότητα αυτής.

Ταυτόχρονα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών διαδραματίστηκε το Παράλληλο Πρόγραμμα του συνεδρίου, σε τρία θεματικά workshops.

Στο πρώτο workshop με τίτλο «Καλές πρακτικές κοινωνικών επιχειρήσεων από τη διεθνή εμπειρία», η Adina Tal, Founder and Artistic Director του Nalaga'at Center και ο John Charles, Founder and Managing Director της Catering2Order, ενέπνευσαν το ελληνικό κοινό παρουσιάζοντας τις κοινωνικές τους επιχειρήσεις.

Στο δεύτερο workshop με τίτλο «Πρακτικές κοινωνικής επιχειρηματικότητας για την ένταξη ευάλωτων ομάδων» συμμετείχαν οι κοινωνικές επιχειρήσεις Διάπλους, ART-Εμείς και Μύρτιλλο. Οι κ.κ. Παπαδοπούλου, Παπαθανασοπούλου και Βαμβουνάκη αντίστοιχα μοιράστηκαν με το κοινό τις ανησυχίες τους, τους προβληματισμούς τους καθώς επίσης και τα οράματα τους και τους στόχους τους για τις κοινωνικές τους επιχειρήσεις.

Το παράλληλο πρόγραμμα έκλεισε με το workshop με τίτλο «Πρακτικές κοινωνικής επιχειρηματικότητας για την παροχή υπηρεσιών φροντίδας/πρόνοιας». Σε αυτό συμμετείχαν ο κ. Ζαχαριουδάκης, επιστημονικός υπεύθυνος της Κοιν.Σ.Επ. HELP και ο κ. Ζηδιανάκης, Πρόεδρος της Δ.Ε. της Κοιν.Σ.Επ. Ασκληπειάδες, ενώ ο κ. King, Managing Director της Addictions UK με skype video call. Οι κοινωνικοί επιχειρηματίες παρουσίασαν τις επιχειρήσεις τους, δίνοντας έμφαση στο κοινωνικό αντίκτυπο των υπηρεσιών τους.

Το συνέδριο (κύριο και παράλληλο πρόγραμμα) έκλεισαν οι έξι συντονιστές του συνεδρίου οι οποίοι παρουσίασαν τα κύρια σημεία των ενοτήτων τους καθώς επίσης και τα ευρήματα της κάθε ενότητας.

Το κλείσιμο του συνεδρίου ακολούθησε η απονομή των Βραβείων Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας 2014, τα οποία συνδιοργανώνουν το British Council, η Α.Σ. ΠΡΟΣΒΑΣΙΣ και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, συντονιστής του Enterprise Europe Network-Hellas και τελούν υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Χορηγοί του Συνεδρίου και των Βραβείων Social Business Excellence Awards ήταν η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, το Ίδρυμα Μποδοσάκη,ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού/ΕΟΤ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, το ATHEXGroup / Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών, η ΒΙΑΝΕΞ AE, η ΕΥΔΑΠ, η ΔΕΗ, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς /OΛΠ AE, η SANOFI, η Interamerican, η ΔΕΠΑ, η Coco-Mat ,η ΕQA Hellas, η ΙΑΠΕΤΟΣ, η Greek Geeks, η Run Communications, το Δικηγορικό Γραφείο Μπρούστας και Συνεργάτες, η Basement Productions και η Mentoring ΑΕ, η Hytra. Τα βραβεία έχουν φιλοτεχνηθεί από τη διεθνούς φήμης γλύπτρια κα Αγγέλικα Κοροβέση.

Xορηγοί Eπικοινωνίας του Συνεδρίου ήταν οι: NEPIT, Novalifε, Εφημερίδα Καθημερινή, Newsbomb.gr, Global Sustain, epixeiro.gr.

British Council

Το British Council είναι ο διεθνής πολιτιστικός και εκπαιδευτικός φορέας της Βρετανίας με γραφεία και δράσεις σε 110 χώρες. Ενισχύουμε τη συνεργασία, τη δικτύωση και την ανάπτυξη των νέων ανθρώπων μέσω καινοτόμων προγραμμάτων και πρωτοβουλιών. Το British Council έχει αναπτύξει ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα στο χώρο της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας. Ξεκινώντας το 2009 σε 14 χώρες παγκοσμίως, το πρόγραμμα με τίτλο Global Social Enterpreneurs (Παγκόσμια Κοινωνική Επιχείρηση) παρέχει σε κοινωνικούς επιχειρηματίες, επαγγελματίες των ΜΚΟ, και σε οργανωμένες κοινότητες την απαιτούμενη εκπαίδευση για την απόκτηση δεξιοτήτων και την πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες στην Βρετανία και σε όλον τον κόσμο. Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.britishcouncil.org/society/social-enterprise και www.britishcouncil.gr

ΑΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΣ

Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη ΠΡΟΣΒΑΣΙΣ, μία κοινή πρωτοβουλία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας & Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων (ΕΛΕΠΑΠ), της Παvελλήvιας Ομoσπovδίας Σωματείωv Γovέωv και Κηδεμόvωv Ατόμωv με Αvαπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ), της εταιρείας συμβούλων επιχειρηματικής ανάπτυξης Mentoring A.E. και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. www.as-prosvasis.org

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ)

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης αποτελεί επιστημονική εγκατάσταση εθνικής χρήσης στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Ως υποδομή εθνικής εμβέλειας, το ΕΚΤ έχει θεσμικό ρόλο τη συλλογή, οργάνωση και διάχυση της επιστημονικής και τεχνολογικής πληροφορίας, εντός και εκτός της χώρας. Παράλληλα, παρέχει πληροφόρηση για θέματα έρευνας & καινοτομίας, και υποστηρίζει τη συμμετοχή σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων. Οι στρατηγικές του προτεραιότητες εστιάζουν:

• στην παροχή πρόσβασης και τη βελτίωση της ποσότητας και ποιότητας του έγκριτου ψηφιακού περιεχομένου,
• στη συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων και την παραγωγή δεικτών για την έρευνα, την τεχνολογία, την ανάπτυξη και τη καινοτομία στην Ελλάδα,
• στην ενίσχυση της αειφόρου ανάπτυξης και καινοτομίας μέσα από την υποστήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, ιδίως των βιομηχανιών έντασης γνώσης, της δημιουργικής βιομηχανίας και γενικά επιχειρήσεων που δημιουργούν προστιθέμενη αξία, και τη διασύνδεσή τους με την έρευνα και την καινοτομία εντοπιζόμενη κυρίως σε δράσεις μεταφοράς και αξιοποίησης γνώσης. www.ekt.gr

Enterprise Europe Network - Hellas

Tο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης υποστηρίζει ενεργά την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα ως συντονιστής του Enterprise Europe Network-Hellas και ως Εθνικό Σημείο Επαφής για ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης. Το Εnterprise Europe Network αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο ολοκληρωμένης επιχειρηματικής υποστήριξης στον κόσμο, το οποίο περιλαμβάνει 600 τοπικούς οργανισμούς σε 54 χώρες σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ασία και Αμερική, ενώ υποστηρίζει περισσότερες από 2 εκατ. επιχειρήσεις ανά έτος σε θέματα διεθνούς εμπορίου, τεχνολογικών συνεργασιών και πρόσβασης σε χρηματοδότηση. Στην Ελλάδα το δίκτυο εκπροσωπείται από 12 φορείς σε όλη την ελληνική επικράτεια, οι οποίοι διαθέτουν μακροχρόνια εμπειρία στην εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων και παρέχουν υποστήριξη με τη μορφή one-stop-shop. www.enterprise-hellas.gr.

ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ Κοιν.Σ.Επ.

Η «Αμφιτρίτη Κοιν.Σ.Επ.» (Αρ.Μητρώου Κ.Ε. Α00238) είναι Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ένταξης. Σκοπός της είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας για άτομα που ανήκουν σε Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες. Η Αμφιτρίτη Κοιν.Σ.Επ., παράλληλα με την οργάνωση συνεδρίων, δραστηριοποιείται στον προσβάσιμο τουρισμό με την ανάπτυξη και διαχείριση της πολύγλωσσης διαδικτυακής πλατφόρμας www.greece4all.eu. Το greece4all.eu είναι η μοναδική διαδικτυακή πύλη, η οποία παρέχει εξατομικευμένες πληροφορίες σε τουρίστες από το εξωτερικό, για τις προσβάσιμες υποδομές και υπηρεσίες που διατίθενται στην Ελλάδα. H «Αμφιτρίτη» είναι μέλος των διεθνών οργανισμών European Network for Accessible Tourism (ENAT) και του Social Firms of Europe (CEFEC).

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή