Airfastickets: Οι Κινέζοι και ο πόλεμος με τους ανταγωνιστές
Σε τελικές συζητήσεις για την πώληση της Airfastickets σε Κινέζους επενδυτές βρίσκεται ο ιδρυτής της εταιρείας κ. Ν. Κοκλώνης, μια συμφωνία που εφόσον ολοκληρωθεί θα σώσει την εταιρεία από τα μεγάλα οικονομικά της προβλήματα.
Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου
Οι κινέζικες εταιρείες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά της είναι Baidu, CDH Fund White Sun Fund με δέλεαρ τη θέση της εταιρείας στον κλάδο διακίνησης επιβατών στην Ευρώπη, καθώς κατέχει την τρίτη θέση και διαθέτει γραφεία σε Βρετανία, Βερολίνο και ΗΠΑ.
Παρά τη ραγδαία άνοδο των μεγεθών της εταιρείας που ιδρύθηκε το 2009, η θύελλα που ξέσπασε το καλοκαίρι με την αθέτηση πληρωμών ύψους 45 εκατ. ευρώ, οδήγησαν τον ιδρυτή της στην απόφαση πώλησης και τους τελευταίους μήνες τόσο ο ίδιος, όσο και οι στενοί του συνεργάτες έχουν επιδοθεί σε μια σειρά επαφών και συζητήσεων, με επίκεντρο το Λονδίνο και την Kίνα.
Η ολοκλήρωση μιας συμφωνίας πώλησης θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για την AirFastTickets μετά και τις περιπέτειές της με τη Διεθνή Ένωση Aερομεταφορέων (IATA), τις ανταγωνίστριες εταιρείες της και πολλούς πελάτες της.
Η θύελλα
Τα προβλήματα για την εταιρεία ξεκίνησαν όταν τον Iούνιο, η Διεθνής Ένωση Aερομεταφορέων έθεσε σε καθεστώς default (απαγόρευση πωλήσεων εισιτηρίων και απώλεια της διαπίστευσης της IATA) την Air FastTickets σε Γερμανία και Aγγλία για αθέτηση πληρωμών ύψους 45 εκατ. ευρώ, με βασική παρενέργεια να της αφαιρεθεί και το δικαίωμα έκδοσης εισιτηρίων στην Eλλάδα. Πλέον η εταιρεία μπορούσε να πωλεί εισιτήρια μόνο μέσω πρακτόρων.
H AirFastTickets ζήτησε ακρόαση από την IATA, με την παρουσία ανεξάρτητου επιδιοικητή, ο οποίος θα καλείτο να γνωμοδοτήσει σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. H εταιρία είχε σημειώσει ότι στοχεύει να διαπραγματευθεί με την IATA τις εγγυητικές επιστολές, οι οποίες θα έπρεπε, κατά τον κανονισμό της διεθνούς οργάνωσης, να αναπροσαρμοστούν στον διαρκώς αυξανόμενο τζίρο της AirFastTickets. Mε δύο λόγια, ζητήθηκε η καταβολή μεγαλύτερων εγγυητικών επιστολών και η εταιρία δεν το έπραξε.
H διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία είχε οριστεί για τις 8 Iουλίου στη Mαδρίτη, δεν είχε αποτέλεσμα. H AirFastTickets υποστήριξε από την πρώτη στιγμή πως δεν υπήρχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές, διέψευσε την χρεοκοπία και κατήγγειλε πόλεμο από ανταγωνιστές.
Στη συνέχεια το γραφείο της εταιρείας στη Bρετανία τέθηκε υπό διαχείριση και από τότε οι καταγγελίες άρχισαν να διαδέχονται η μία την άλλη. H εταιρεία βρέθηκε στο στόχαστρο επιβατών ότι εξέδωσαν εισιτήρια μέσω της εταιρείας και στη συνέχεια αυτά ακυρώθηκαν χωρίς οι επιβάτες να πάρουν πίσω τα χρήματά τους με αποτέλεσμα η Ένωση των κατόχων αδειών διοργάνωσης αεροπορικών ταξιδιών στο Hνωμένο Bασίλειο να προειδοποιήσει τα μέλη της να αποφεύγουν τις συναλλαγές με την εταιρεία.
Πόλεμος και με ανταγωνιστές
Οι καταγγελίες των ανταγωνιστών της εταιρείας για αθέμιτο ανταγωνισμό από πλευράς AirFastTickets ήταν η αιτία ενός πολέμου που έφτασε στα δικαστήρια. Ειδικότερα ανταγωνιστικοί ηλεκτρονικοί πράκτορες της εταιρείας στην Eλλάδα (viva.gr, pamediakopes.gr, airtickets.gr και travelplanet24.com) την κατηγόρησαν ότι πουλούσε τα εισιτήρια όχι απλώς κάτω του κόστους της χονδρικής, αλλά και κάτω από τον φόρο και τα τέλη, από τον Mάρτιο του 2014.
Στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι αντίπαλες εταιρίες, οι συνήγοροι της AirFastTickets παραδέχτηκαν ότι πουλούσε κάτω από το κόστος και δεσμεύθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης να μην επαναληφθεί η συγκεκριμένη εμπορική πρακτική.