Η ΒΙΑΝΕΞ στις επιχειρήσεις που «νίκησαν την κρίση»
Ο αντιπρόεδρος Δ.Σ και αν. διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, μίλησε στο «business stories» της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» για το πώς η εταιρεία απάντησε επιτυχώς στις προκλήσεις που θέτει το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, καθώς και για τους παράγοντες που απειλούν την επιβίωση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.
Η φετινή χρονιά θα καταγραφεί ούτως ή άλλως στην πλούσια ιστορία των 90 χρόνων της ΒΙΑΝΕΞ, καθώς σηματοδοτεί και μια σημαντική επιχειρηματική εξέλιξη για την εταιρεία, τη συμφωνία με τη ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ για την παραγωγή της αντιβιοτικής ουσίας βανκομυκίνης και την εξαγωγή της στην Κίνα. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν εξαχθεί 2 εκατ. φιαλίδια αντιβίωσης, άλλα 6 εκατ. θα εξαχθούν το 2015, ενώ ο τελικός στόχος θα είναι παραγωγή και εξαγωγή 10 εκατ. φιαλιδίων σε ετήσια βάση από το 2019 και μετά.
«Η συμφωνία εντάσσεται στο μακρόπνοο στρατηγικό σχεδιασμό της ΒΙΑΝΕΞ, που έχει ξεκινήσει εδώ και μία δεκαετία, με τις αναγκαίες επενδύσεις σε υποδομές, εξοπλισμό και εργατικό δυναμικό. Η ανάπτυξη των εξαγωγών έχει στόχο την περαιτέρω διείσδυση στην αγορά της Κίνας, αλλά και το άνοιγμα άλλων αγορών, π.χ. Κορέα, Βιετνάμ, Ιαπωνία», δηλώνει στο «business stories» δίνοντας το στίγμα της παραγωγικής δύναμης και της εξωστρέφειας της ΒΙΑΝΕΞ ο κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, εκπρόσωπος της τρίτης γενιάς της οικογένειας Γιαννακόπουλου στο τιμόνι της εταιρείας.
Η επιχειρηματική ιστορία της ΒΙΑΝΕΞ αρχίζει το 1924, όταν ο παππούς του, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ανοίγει φαρμακείο στην οδό Πειραιώς. Στον ίδιο χώρο εργάζονται τα τρία παιδιά του, οι Παύλος, Θανάσης και Κώστας. Το 1951 ο κ. Παύλος Γιαννακόπουλος ιδρύει την εταιρεία ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ, η οποία επεκτείνεται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ως αντιπρόσωπος μεγάλων διεθνών φαρμακευτικών εταιρειών. Τη δεκαετία του 1970 η εταιρεία εισέρχεται δυναμικά και στον τομέα της παραγωγής. Φαρμακευτικές εταιρείες διεθνούς φήμης, όπως οι Merck & Co (ΗΠΑ), Takeda Chemical Industries (Ιαπωνία), Boots (Μ. Βρετανία), Sigma Tau Industries (Ιταλία) αναθέτουν στη ΒΙΑΝΕΞ την παραγωγή των προϊόντων τους στα τέσσερα εργοστάσιά της.
Σήμερα, η ΒΙΑΝΕΞ απασχολεί συνολικά πάνω από 1.100 άτομα προσωπικό, καταφέρνοντας το... ακατόρθωτο κατά την περίοδο της βαθιάς κρίσης της χώρας αλλά και ειδικά της φαρμακοβιομηχανίας: να διατηρήσει όχι μόνο τις θέσεις εργασίας αλλά και τους μισθούς στα ίδια επίπεδα με εκείνα που υπήρχαν προ κρίσης. Η απάντηση στο ερώτημα για το πώς επιτεύχθηκε αυτό έρχεται αβίαστα από τον κ. Γιαννακόπουλο. «Η ΒΙΑΝΕΞ σέβεται το ανθρώπινο δυναμικό της και αναγνωρίζει εμπράκτως τη συμβολή του στην επιτυχημένη πορεία της εταιρείας. Δεν θα μπορούσαμε να αλλάξουμε ρότα μέσα στην οικονομική κρίση, έτσι φροντίσαμε με τον κατάλληλο σχεδιασμό να υπάρχει η δυνατότητα να στηριχτούν οι 1.100 εργαζόμενοι. Το καταφέραμε περιορίζοντας τα ανοίγματα και ελαχιστοποιώντας το ρίσκο στις επενδύσεις, τα περιορισμένα κεφάλαια των οποίων κατευθύνονται πλέον σε ανάπτυξη των εργοστασίων και του εξοπλισμού» λέει ο κ. Γιαννακόπουλος δηλώνοντας υπερήφανος «που μπορέσαμε να πούμε 'όχι' στις απολύσεις και στις μειώσεις μισθών».
Ο επικεφαλής της κορυφαίας ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας θεωρεί πως η επιβίωση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς «απειλείται σοβαρά από τις μνημονιακές πολιτικές των αλλεπάλληλων οριζόντιων μειώσεων στις τιμές των φαρμάκων και τα χαράτσια του rebate και του clawback». Παρά τις δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες, η ΒΙΑΝΕΞ εμφανίζει οικονομικά αποτελέσματα που την κατατάσσουν μεταξύ των πλέον κερδοφόρων εταιρειών στην Ελλάδα. Το 2013 εμφάνισε κύκλο εργασιών 315,5 εκατ. ευρώ.
Απαιτητική υπόθεση, όμως, είναι και η συνέχεια της επιτυχούς διοίκησης της ΒΙΑΝΕΞ, όπως σημειώνει ο κ. Γιαννακόπουλος: «Στην εταιρεία έχουν επενδυθεί τρεις ολόκληρες ζωές, του πατέρα και των θείων μου, για τη δημιουργία, την ανάπτυξη και εδραίωσή της ως ηγέτιδας ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Αυτή την παράδοση έχω δεσμευτεί ότι θα την υπηρετήσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».