ΣΕΚΕ: Μεγαλύτερες ποσότητες καπνού στην Αίγυπτο
Στο επόμενο διάστημα πρόκειται να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την προμήθεια του αιγυπτιακού κολοσσού "Eastern Company" με καπνά της "Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδος" (ΣΕΚΕ)
Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής της ξανθιώτικης βιομηχανίας Αλέξανδρος Κοντός, η εταιρεία αποτελεί τη μοναδική στη χώρα που παράγει πιστοποιημένα καπνά από πέρυσι.
Αφού υπογράμμισε ότι οι προοπτικές για την καπνοκαλλιέργεια στην Ελλάδα καταγράφονται σημαντικά ευοίωνες, με τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε Κεντρική, Δυτική Μακεδονία και Θράκη να αυξάνονται συνεχώς (+50% τα τύπου μπασμά τα τελευταία δύο χρόνια), ο κ. Κοντός ανέφερε ότι και φέτος η ΣΕΚΕ συνεχίζει την προσπάθεια που ξεκίνησε πέρυσι με την αποστολή ποσοτήτων καπνών στην Αίγυπτο.
Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι "φέτος, η συνεργασία αυτή περνά σε άλλο επίπεδο με μία ακόμη πιο ισχυρή συμφωνία", εξηγώντας πως "η συνεργασία με την αιγυπτιακή εταιρεία διευρύνεται ακόμη περισσότερο με την αγορά μεγαλύτερων ποσοτήτων εκ μέρους τους" καθώς "τα ανατολικού τύπου βιρτζίνια και μπασμάς θεωρούνται από τα καλύτερα χαρμάνια του κόσμου, όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι του αιγυπτιακού κολοσσού".
Η ιστορία της "Eastern Company S.A.E."
Η εταιρεία "Eastern Company S.A.E." ιδρύθηκε στις 12 Ιουλίου 1920, ως "προϊόν" της βρετανικής αποικιοκρατίας στην περιοχή, με την επωνυμία "Eastern Tobacco", από την εταιρεία "British - American Tobacco", μετά σχετικό διάταγμα που εξέδωσε ο τότε ηγεμόνας της Αιγύπτου.
Όταν εθνικοποιήθηκε, το 1957, κατείχε ήδη το 75% της εθνικής αγοράς προϊόντων καπνού της Αιγύπτου. Μετά, μάλιστα, τη συγχώνευσή της, το 1984, με την εταιρεία "En - Nasr", απέκτησε τη σημερινή της ονομασία, αποτελώντας παράλληλα το ουσιαστικό μονοπώλιο στην αγορά τσιγάρων της χώρας και τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής τσιγάρων στη Μέση Ανατολή, απασχολώντας συνολικά 14.000 περίπου εργαζόμενους για το 2014.
Υπογραμμίζεται δε, ότι στην αραβική χώρα, η καλλιέργεια του καπνού είναι απαγορευμένη, οπότε οι εταιρείες επεξεργασίας του και παραγωγής καπνικών προϊόντων είναι αναγκασμένες να εισάγουν την πρώτη ύλη τους από τρίτες χώρες, με κυρίαρχες χώρες εισαγωγής την Κίνα και την Ινδία.
Την πρόθεσή της πάντως για διεθνή ανοίγματα στην αγορά καπνού επιβεβαίωσε και η συμφωνία που "κλείστηκε" στα γραφεία της εταιρείας στην Γκίζα μεταξύ της αραβικής καπνοβιομηχανίας και της ιαπωνικής "Japan Tobacco Group of Companies".