Ρωσία: Ξεκινούν σήμερα οι έλεγχοι μελλοντικών προμηθευτών αγροτικών προϊόντων
Η αρμόδια ρωσική υπηρεσία Κτηνιατρικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Rosselxoznadzor θα ξεκινήσει σήμερα ελέγχους μελλοντικών προμηθευτών αγροτικών προϊόντων από την Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Ινδία.
«Περίπου είκοσι εταιρείες θα ελεγχθούν στην Ελλάδα, άλλες τόσες στην Ουγγαρία. Στην Ινδία λιγότερες, τέσσερις-πέντε εταιρείες, ενώ η Κύπρος για τεχνικούς λόγους ζήτησε μια μικρή αναβολή, γι' αυτό οι έλεγχοι εκεί θα ξεκινήσουν στις 27 Απριλίου και θα ελεγχθούν 6-8 εταιρείες», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβαστι ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Αλεξέι Αλεξέενκο.
Οι έλεγχοι των Ρώσων επιθεωρητών, κατά τον κ. Αλεξέενκο, θα ολοκληρωθούν την 30ή Απριλίου. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αμέσως στις χώρες όπου θα διεξαχθούν οι έλεγχοι, ενώ τα τελικά πορίσματα θα είναι έτοιμα εντός μερικών ημερών μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων.
Όπως διευκρίνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διπλωματικές πηγές, οι ελληνικές εταιρείες, που θα ελεγχθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες περιορίζονται στην παραγωγή προϊόντων ζωικής προέλευσης (γαλακτοκομικά, πουλερικά, αλλαντικά και ψάρια ιχθυοκαλλιεργειών). Στο εξής και μετά την ανεύρεση τρόπου άρσης των περιορισμών του ισχύοντος εμπάργκο η ρωσική πλευρά θα εισάγει μόνο προϊόντα από μονάδες, που διαθέτουν πιστοποίηση της αρμόδιας ρωσικής υπηρεσίας και δεν θα θεωρεί επαρκείς τις πιστοποιήσεις της ΕΕ.
Από τον Αύγουστο της περασμένης χρονιάς η Μόσχα επέβαλε απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων διατροφής από χώρες-μέλη της ΕΕ οι οποίες ανακοίνωσαν ότι ακολουθούν την πολιτική των δυτικών κυρώσεων λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.
Απαγορεύτηκε η εισαγωγή νωπών φρούτων και λαχανικών, κρέατος, αλλαντικών, ιχθυρών, γαλακτοκομικών και μιας σειράς άλλων προϊόντων. Απαντώντας στα αιτήματα Ελλάδας, Ουγγαρίας, Κύπρου και ορισμένων άλλων χωρών-μελών της ΕΕ για άρση του εμπάργκο, η Μόσχα απάντησε με κινήσεις προετοιμασίας για την κατάργηση των περιορισμών.
Παρότρυνε, δε, τους εταίρους της να προχωρήσουν στην ίδρυση μικτών εταιρειών - κοινοπραξιών για την έστω και κατ' ελάχιστον μεταποίηση της εισαγόμενης «διατροφικής πρώτης ύλης», κατά τα πρότυπα των εταιρειών, που λειτουργούν με το σχήμα "Give and take raw material", πιο διαδεδομένο στην πετρελαϊκή βιομηχανία.
Η ρωσική ηγεσία φαίνεται ότι προτιμά την άρση των περιορισμών όχι έναντι χωρών συνολικά, αλλά έναντι μικτών εταιρειών, επικαλούμενη τη συμμετοχή της στον ΠΟΕ και τις τυχόν ενστάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν από άλλες χώρες-μέλη του Οργανισμού.