Κόκκαλης προς Βαρουφάκη: Έτσι θα βρείτε 500 εκατ. ευρώ το χρόνο
Η πρότασή του αφορά παράλληλα με τον ΟΠΑΠ να δημιουργηθεί μια νέα Εθνική Λοταρία , η οποία θα ανήκει στο Κράτος ή και σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ και θα αποδίδει έσοδα στο κράτος της τάξης των 500 εκατ. ευρώ το χρόνο ενώ επιπλέον 150-200 εκατ. θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν από την πώληση του μάνατζμεντ.
Για το μάνατζμεντ της νέας Εθνικής Λοταρίας ο Πρόεδρος της Ιντραλότ προτείνει να γίνει Διεθνής Διαγωνισμός και να το αναλάβει όποια εταιρεία πλειοδοτήσει με τη δέσμευση ο πλειοδότης να εξασφαλίσει ότι θα αναλάβει την πληρωμή των αποζημιώσεων που ενδεχομένως θα κερδίσει ο ΟΠΑΠ από νομικές διεκδικήσεις.
«Η ίδρυση προϋποθέτει αναδιοργάνωση της Επιτροπής Ελέγχου Παιγνίων οποία μέχρι σήμερα εξυπηρετούσε αποκλειστικά τα συμφέροντα του ΟΠΑΠ» σημείωσε ο κ. Κόκκαλης. Προτείνουμε η Επιτροπή να ανασυγκροτηθεί και να είναι αρμόδια για τη διενέργεια όλων των διαγωνισμών για τα τυχερά παιχνίδια.
«Οι διεκδικήσεις τις οποίες έχουμε ήδη αξιολογήσει και μετρήσει δεν είναι και κάτι που τρομάζει κανένα» σημείωσε.
«Η οργάνωση της εθνική λοταρίας , προτείνει, να γίνει με την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελέγχου που θα καθορίσει τη μετοχική της σύνθεση στην οποία θα μπορούσαν να συμμετέχουν διάφοροι δημόσιοι φορείς όπως ασφαλιστικά ταμεία. Η παραχώρηση του μάνατζμεντ μπορεί να εξασφαλίσει έσοδα 150-200 εκ. ευρώ».
Σημειώνεται η Ιντραλότ, που το 2015 αναμένει τζίρο 2 δισ. ευρώ από 2 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της το 1993, πραγματοποιεί σήμερα, μόλις το 2% ου τζίρου της στην ελληνική αγορά.
Η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ «έβγαλε» την Ιντραλότ από την εταιρεία και η σημερινή ανάπτυξη των vlt's από τον ΟΠΑΠ με πλήρη έλεγχο των 18.500 μηχανών των υπο-παραχωρησιούχων, ουσιαστικά αποκλείει την εταιρεία από την εγχώρια αγορά τυχερών παιχνιδιών.
ο Κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε στο μοντέλο παραχώρησης των κρατικών συμμετοχών, φέρνοντας ως παράδειγμα τις ιδιωτικοποιήσεις που πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο που αφορούν μόνο το μάνατζμεντ και όχι τις ίδιες τις εταιρείες, τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία. Όπως σημείωσε, οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα γίνονται στη χαμηλότερη δυνατή τιμή λόγω της κρίσης, γίνονται με έναν και μόνο συμμετέχοντα και χαρακτήρισε «απαράδεκτα πράγματα» να έχει νομοθετηθεί η ασυλία των υπαλλήλων του ΤΑΙΠΕΔ.
Σημείωσε χαρακτηριστικά, πως στην περίπτωση του ΟΠΑΠ υπήρξε το «πρωτοφανές» να πληρωθεί το τίμημα για το 33% το Οργανισμού με ομόλογα τα οποία είχαν ως εγγύηση τις μετοχές του ΟΠΑΠ που δεν κατείχε ο πλειοδότη, δηλαδή το επενδυτικό σχήμα EMMA Delta που πλειοδότησε και στο διαγωνισμό.
Επίσης αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση της Ιντραλότ από τους μετόχους του ΟΠΑΠ ειδικά ορισμένους από αυτούς οι οποίοι «κατά την προσπάθειά τους να αποκτήσουν το 34% δεν ήταν κόσμιοι ενώ δεν έλειψαν και απειλητικά μηνύματα, όπως είχαν γράψει και οι Financial Times και όπως είχε καταγγείλει ο κ. Λουρόπουλος» είπε. Ωστόσο συμπλήρωσε, έχουμε έρθει σε αντιπαλότητα με διάφορες εταιρείες και μετά έχουμε συνεργαστεί αν αυτό είναι προς το συμφέρον μας.