ΠΟΞ: Μη αντιμετωπίσιμη ενδεχόμενη αύξηση ΦΠΑ στο 23% σε διαμονή και εστίαση
Ως μη αντιμετωπίσιμη από τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις περιέγραψε την ενδεχόμενη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 23% για τη διαμονή ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Ρέτσος σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Μάλιστα σε μήνυμα του στα κοινωνικά δίκτυα (Twitter) υπογράμμισε ότι "23% στη διαμονή σημαίνει "εκτέλεση εν ψυχρώ" τουρισμού & ξενοδοχείας με ολέθριες συνέπειες για επιχειρήσεις & εργαζομένους".
Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους εταίρους και δανειστές και τις πιέσεις που ασκούνται για αύξηση των φορολογικών συντελεστών ΦΠΑ στη διαμονή και στην εστίαση στο 23%, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδος Κωνσταντίνος Μπρεντάνος υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αυτό "αποτελεί μια καταστροφική εξέλιξη που θα πλήξει στο σύνολο τον ελληνικό τουρισμό και τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις".
Μάλιστα, ανάφερε ότι ο σύνδεσμος ήταν και στο παρελθόν αντίθετος σε μια ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή από το 6,5% στο 13%.
"Η χώρα θα τεθεί εκτός ανταγωνισμού καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν αυτό το επιπλέον κόστος της αύξησης του ΦΠΑ" συμπλήρωσε.
Συγκεκριμένα έφερε ως παράδειγμα την τιμή ενός δωματίου που σήμερα κοστίζει 70 ευρώ την ημέρα, με την ενδεχόμενη αύξηση ΦΠΑ στο 23% η τιμή θα ανέλθει σχεδόν στα 90 ευρώ. Ο κ. Μπρεντάνος κάλεσε την κυβέρνηση "να μην αποδεχτεί αυτό το μέτρο" σημειώνοντας μεταξύ άλλων πόσο ζωτικής σημασίας είναι για την περιφερειακή οικονομία η δραστηριοποίηση των μικρών μεσαίων επιχειρηματιών.
Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης αυτή την περίοδο, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Γιώργος Τσακίρης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στάθηκε στην πολύ εικόνα της Αθήνας, που όπως είπε όμως αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στις πληρότητες των ξενοδοχείων. Όπως εξήγησε η διαρροή τουριστών προς "παράνομα" καταλύματα είναι μεγάλη και εξελίσσεται σε "πληγή" για την αθηναϊκή ξενοδοχεία. Στην υπόλοιπη χώρα, η τουριστική κίνηση κινείται σε πολλές ταχύτητες, καθώς η άνθιση των μεγεθών σε Σαντορίνη και Μύκονο δεν ισχύει για την Κρήτη, τη Ρόδο τη Χαλκιδική κλπ, ανάφερε ο κ. Τσακίρης.
Κάθετα αντίθετος σε μια ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση είναι και ο Σύνδεσμος Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ). Πάγια θέση του Συνδέσμου, την οποία έχει εκφράσει ο πρόεδρος Αθανάσιος Παπανικολάου, είναι ότι η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση θα πλήξει τις επιχειρήσεις του κλάδου, τους εργαζόμενους αλλά και τους καταναλωτές ενώ «επιβαρύνει άμεσα το τουριστικό πακέτο της χώρας μας καθιστώντας μας μεσοπρόθεσμα μη ανταγωνιστικούς σε σχέση με γειτονικές χώρες που παραμένουν σε ΦΠΑ 8-10%».
Ο ΣΕΠΟΑ, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του κ. Παπανικολάου, «εκτιμά ότι το ΦΠΑ στην εστίαση πρέπει να μειωθεί στο 9% και όχι να αυξηθεί. Οποιαδήποτε άλλη κίνηση εντείνει τη στρέβλωση σε έναν κλάδο που μόλις έγινε υγιής, που μπορούν πλέον οι μικροί επαγγελματίες να είναι ενήμεροι φορολογικά, να πληρώνουν τις εισφορές, να αποδίδουν τους φόρους τους και να συμβάλλουν δυναμικά και ουσιαστικά στην εθνική προσπάθεια».
Στο ίδιο μήκος κύματος ο αντιπρόεδρος του ΣΕΠΟΑ Παναγιώτης Μονεμβασιώτης σε πρόσφατες δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι «εάν ο ΦΠΑ στην εστίαση αυξηθεί σε 23% αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε νέο κλείσιμο επιχειρήσεων και νέες απολύσεις στην εστίαση».
Ο κ. Μονεμβασιώτης εξέφρασε την ανησυχία του για τα φορολογικά μέτρα που εκτιμάται ότι θα λάβει η κυβέρνηση τονίζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «τα φορολογικά μέτρα είναι άστοχα για τις επιχειρήσεις. Η χώρα δεν παράγει τίποτα και οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν πληγεί οικονομικά».
Οι ελάχιστες επιχειρήσεις που έμειναν, σύμφωνα με τον κ. Μονεμβασιώτη, «με την αύξηση της φορολογίας από το 26% στο 29% καθώς επίσης και την έκτακτη εισφορά 12% θα επιβαρυνθούν συνολικά με φορολογία 41% και θα οδηγηθούν σε περαιτέρω συρρίκνωση ενώ με τόσο υψηλή φορολογία δεν θα γίνουν επενδύσεις στη χώρα».