Εκατοντάδες επιχειρήσεις πωλούνται «κοψοχρονιά» ή «πεθαίνουν»
«Κοψοχρονιά» θα αλλάξουν χέρια δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις ή τμήματα αυτών, άλλες απλά θα «πεθάνουν», θα σβήσουν αφήνοντας στρατιές ανέργων και άλλες θα δουν τα δάνειά τους να μεταφέρονται σε ξένα funds, με νέους όρους.
ΠΟΥΛΑΝΕ ΣΕ ΞΕΝΑ FUNDS ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ – ΕΙΣΒΟΛΗ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ – ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΝΑΝΤΙ... ΠΙΝΑΚΙΟΥ ΦΑΚΗΣ
Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου
Περίπου 180 υπολογίζονται οι επιχειρήσεις που δεν μπορούν πια να πληρώνουν τα δάνειά τους στις τράπεζες, ενώ πολλές από αυτές έχουν λάβει δανεισμό και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, κάνοντας την άσκηση του να βρεθεί λύση πραγματικά δύσκολη.
Αυτές τις ημέρες ασκείται μεγάλη πίεση από την πλευρά των πιστωτών να μπει στα προαπαιτούμενα της δόσης των 2 δισ. για το Εurogroup της Δευτέρας η πώληση μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων - κυρίως επιχειρηματικών - σε ξένα funds, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων είναι σημαντικό γιατί πλέον ανέρχονται στα 100 δισ. ευρώ και αποτελούν τεράστιο βαρίδι για τις τράπεζες. Πρέπει να αντιμετωπιστεί και τον επόμενο μήνα αναμένονται οι πρώτες σχετικές αποφάσεις. Τώρα που οι ....προεκλογικές δεσμεύσεις για αποτροπή της πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ξένα επενδυτικά κεφάλαια, έχουν ξεχαστεί θα υλοποιηθεί ο,τι προβλέπει το Μνημόνιο.
Έτσι, το θεσμικό πλαίσιο ετοιμάζεται, τα εμπόδια θα αρθούν και τα ξένα funds θα αγοράσουν «κοψοχρονιά» τα ξεγραμμένα δάνεια επιχειρήσεων.
Τα σχέδια για να ανοίξει η αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε νέους παρόχους, όπως χαρακτηρίζονται τα funds του εξωτερικού, αναμένονται το αργότερο έως το τέλος Νοεμβρίου, ενώ παράλληλα το ΤΧΣ σχεδιάζει να προσλάβει ξένο σύμβουλο διεθνούς εμβέλειας για να αξιολογήσει την αγορά των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων και να καταλήξει σε αποφάσεις.
«Οι τρίτοι πάροχοι δεν έρχονται μόνο για καλύτερη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων, θα μπορούσαν να εισφέρουν και κεφάλαια σε βιώσιμες επιχειρήσεις», τόνισε η διοίκηση του ΤΧΣ, συμπληρώνοντας πως «μπορούν να έρθουν έξυπνα κεφάλαια, επιταχύνοντας συγχωνεύσεις ή διασπάσεις επιχειρήσεων».
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Τράπεζα της Ελλάδος θα υποβάλουν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου έκθεση με την οποία θα υποδεικνύουν τα νομικά και κανονιστικά εμπόδια που υπάρχουν σήμερα ως προς την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με στόχο να ξεπεραστούν.
Ταυτόχρονα, θα εισηγηθούν και τους τρόπους ώστε να επιτευχθεί προστασία για τα ευάλωτα νοικοκυριά, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας που έχει καταρτίσει η ΤτΕ.
Το Μνημόνιο, εξάλλου, προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα δημιουργήσει μόνιμο δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας που θα συμπεριλαμβάνει και μέτρα στήριξης για τους ευάλωτους οφειλέτες, αφού πρώτα ξεκαθαρίσει ποιοι έχουν πραγματικά ανάγκη και ποιοι είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Η αναδιάρθρωση και η πώληση επιχειρήσεων που έχουν «κόκκινα» δάνεια δημιουργεί ωστόσο και ευκαιρίες για όσους θέλουν να επενδύσουν, σώζοντας κάποιες από αυτές. Σχολιάζοντας τις αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων που έρχονται λόγω των «κόκκινων» δανείων εξάλλου ο Ευάγγελος Μυτιληναίος δήλωσε χθες (01/10/2015) στους FT ότι ένας βαθύς καθαρισμός του χαρτοφυλακίου των τραπεζών θα δημιουργήσει επίσης επενδυτικές ευκαιρίες για αυτόν και άλλους πλούσιους Έλληνες, υπό την προϋπόθεση ότι θα νοιώσουν πεπεισμένοι ότι η χώρα μπαίνει σε μια περίοδο πολιτικής σταθερότητας.
Μιλώντας για το τραύμα του καθαρισμού του τραπεζικού κλάδου, είπε: «Μιλάμε για δισεκατομμύρια ευρώ σε μια οικονομία που ήδη είναι θρυμματισμένη. Τι κάνεις με τις επιχειρήσεις που αποτυγχάνουν; Πού όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα βρουν δουλειές; Κάποιες επιχειρήσεις δεν είναι εντελώς νεκρές αλλά άλλες θα πεθάνουν».
Ωστόσο, τονίζει ότι «οι Έλληνες πρέπει να επενδύσουν πρώτα, πριν οι ξένοι αποκτήσουν την εμπιστοσύνη για να ακολουθήσουν».
Εκτιμά ότι οι Έλληνες έχουν ακόμα 120 δισ. ευρώ σε τραπεζικές καταθέσεις, επιπλέον 50 δισ. κρυμμένα στα στρώματα και επιπλέον 100 δισ. ευρώ τα οποία είναι σε καταθέσεις στο εξωτερικό.
«Αν οι Έλληνες είναι έτοιμοι και πρόθυμοι να επενδύσουν κάποια από αυτά», λέει «έχετε καμία αμφιβολία ότι οι ξένοι θα ακολουθήσουν;».