Μίχαλος: Επενδύσεις και θέσεις εργασίας μόνο με μείωση φορολογίας
Ο κ. Μίχαλος δήλωσε τα εξής:
Η φορολογία εισοδήματος πρέπει να εξορθολογιστεί με έναν ενιαίο συντελεστή 22%, γεγονός που θα αποτελέσει ένα σημαντικό κίνητρο για την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Παράλληλα, θα πρέπει η προσπάθεια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, να στηριχθεί στους εξής πυλώνες:
1. Στο πεδίο της φορολογίας προκρίνεται η διεύρυνση των φορολογικών βάσεων, με μείωση συντελεστών και παράλληλη εντατικοποίηση της προσπάθειας για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας.
2. Στο πεδίο των δαπανών ενδείκνυται ο εξορθολογισμός τους με βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
3. Στο πεδίο της μείωσης του λόγου χρέους/ΑΕΠ απαιτείται (i) η προσεκτική επιλογή ενός αποτελεσματικού μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής για τη μόνιμη επαναφορά των πρωτογενών αποτελεσμάτων σε πλεονασματική θέση, (ii) η υλοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης των δημοσίων περιουσιακών στοιχείων, (iii) η παραγωγική ανασυγκρότηση και (iv) οι διαρθρωτικές αλλαγές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με στόχο την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ.
Στις παραπάνω άμεσα υλοποιήσιμες παρεμβάσεις δεν συμπεριλαμβάνονται ρήτρες θετικής βελτίωσης που θα προκύψουν από έσοδα (άνω των 1.700 εκατ.) από:
− την οργανωμένη αντιμετώπιση του παραεμπορίου (σύμφωνα με την εμπεριστατωμένη πρόταση που από καιρού έχει κατατεθεί από το ΕΒΕΑ και την ΚΕΕ) - (ετήσιος ελάχιστος στόχος 250 εκατ.)
− την οργανωμένη αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου οινοπνευματωδών, καπνικών και καυσίμων - (ετήσιος ελάχιστος στόχος 250 εκατ.)
− αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση δημοσίων περιουσιακών στοιχείων - (ετήσιος στόχος άνω των 700 εκατ.)
− διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις παρεμβάσεις που περιγράφονται στη μελέτη. Για την ποσοτικοποίηση και τη στοχοθεσία τους χρειάζονται ειδικές μελέτες εξειδίκευσης (λ.χ. νέα μισθολόγια, επαγγελματικά ταμεία, πόροι υπέρ τρίτων, χρηματοδότηση ΟΤΑ κοκ.) - (ετήσιος στόχος άνω των 500 εκατ.)
− «αλληλεπιδράσεις» που θα προκύψουν από την εξυγίανση και την επιστροφή στην κανονικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, μετά την ανακεφαλαιοποίησή του, την ενίσχυση του ανταγωνισμού για τη δημιουργία νέων εισοδημάτων, καθώς την άρση των πάσης φύσεως εμποδίων για την επιχειρηματικότητα (με την υιοθέτηση μέτρων λ.χ. τύπου εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ), με στόχο την οικονομική μεγέθυνση και τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της οικονομικής δραστηριότητας και της αγοράς.
0 κ. Μίχαλος συνέχισε λέγοντας τα εξής:
«Η λαίλαπα των φόρων και των άλλων αντιαναπτυξιακών μέτρων που περιγράφονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και φτάνουν τα 4,35 δισ. ευρώ, είναι βέβαιο ότι θα δώσει τη χαριστική βολή στην αγορά και στην οικονομία.
Δυστυχώς, το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα το τι πρόκειται να συμβεί:
- μείωση του ΑΕΠ κατά 2,3% το 2015 και 1,3% το 2016,
- αύξηση του χρέους στο 181,8% του ΑΕΠ το 2015 και στο 192,4% του ΑΕΠ το 2016,
- αύξηση φόρων κατά 2,5 δισ. ευρώ το 2016 και πάνω από 4 δισ. ευρώ τη διετία 2015 - 2016,
- μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης το 2016 κατά 2,4% και της δημόσιας κατά 2,1% και
- άνοδο της ανεργίας στο 25,8% το 2016 από 25,4% το 2015 και μείωση της απασχόλησης κατά 1% το 2016.