ΕΒΕΠ: Αγκάθι το κόστος χρήσης του πλαστικού χρήματος

Με ταχείς ρυθμούς διευρύνονται οι συναλλαγές με τη χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, σύμφωνα με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, το οποίο ωστόσο επισημαίνει, ότι δεν μειώνεται με ανάλογο ρυθμό το κόστος χρήσης του πλαστικού χρήματος.

ΕΒΕΠ: Αγκάθι το κόστος χρήσης του πλαστικού χρήματος
4'

Ειδικότερα, το Ε.Β.Ε.Π. επισημαίνει ότι, το εμπόριο είναι ο ενδιάμεσος κρίκος στην αλυσίδα της συναλλαγής με πλαστικό χρήμα και ο κλάδος «κλειδί» για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης των καταναλωτών στη ασφαλή και γενικευμένη χρήση των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών.

Το Μάρτιο του 2015 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε τον καθορισμό πλαφόν στις χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες για χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών. Ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός αφορά στα καταστήματα λιανικής και τις συναλλαγές που γίνονται σε οποιαδήποτε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν θα τεθεί σε εφαρμογή, οι τράπεζες δε θα μπορούν να χρεώνουν τα καταστήματα πάνω από 0,2% για την αποδοχή χρεωστικής κάρτας και πάνω από 0,3% για την πιστωτική κάρτα.

Σήμερα, οι διατραπεζικές προμήθειες, που καταβάλλονται από την τράπεζα του λιανοπωλητή στην τράπεζα που εξέδωσε την κάρτα, δεν είναι απόλυτα διαφανείς και διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Χρεώνονται από τράπεζες που ανήκουν σε συστήματα καρτών όπως η Visa και η MasterCard (τα λεγόμενα τετραμερή συστήματα, που περιλαμβάνουν την τράπεζα που εξέδωσε την κάρτα, την τράπεζα του λιανοπωλητή, τον ίδιο το λιανοπωλητή και τον χρήστη της κάρτας), οι οποίες ελέγχουν το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Οι έμποροι χρεώνονται για κάθε συναλλαγή με κάρτα και προσθέτουν το κόστος αυτό στις τιμές των αγαθών ή των υπηρεσιών που προσφέρουν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αυτές οι προμήθειες στοιχίζουν στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις περίπου 6 δισεκατομμύρια Euro ετησίως, ποσό που, στο τέλος, το πληρώνουν οι ίδιοι οι καταναλωτές. Η απόφαση του Ε.Κ. δεν αφορά στις αναλήψεις από ATM και ο κανονισμός δεν ισχύει για κάρτες πληρωμής που έχουν εκδοθεί από τριμερή συστήματα καρτών πληρωμής, (όπως η Diners και η American Express που αφορούν μόνο μία τράπεζα), εφόσον η κάρτα έχει εκδοθεί και υφίσταται επεξεργασία εντός του ιδίου συστήματος, ενώ επίσης εξαιρούνται οι εταιρικές κάρτες.
Σύντομα αναμένεται να μειωθούν οι προμήθειες των συναλλαγών με κάρτες, καθώς από τις 9 Δεκεμβρίου τίθεται πανευρωπαϊκά σε εφαρμογή σχετική Οδηγία της Κομισιόν σύμφωνα με την απόφαση του Ε.Κ. που προβλέπει τη μείωση της τραπεζικής προμήθειας.

Στην Ελλάδα η προμήθεια που πληρώνει η τράπεζα, ως αποδέκτρια της συναλλαγής, στην τράπεζα που έχει εκδώσει την κάρτα κυμαίνεται μεταξύ 1-1,5% για πιστωτικές, ενώ η συνολική προμήθεια μιας εμπορικής επιχείρησης μαζί με τη διατραπεζική προμήθεια, διαμορφώνεται σήμερα μεσοσταθμικά στο 2,3%.

Οι προμήθειες για τις χρεωστικές κάρτες κυμαίνονται σήμερα στις επιχειρήσεις από 0,40 ευρώ και 0,70 για εκείνες που πραγματοποιούν πολύ μικρούς ετήσιους τζίρους της τάξεως των 3.000 - 10.000 ευρώ.

Αναφορικά με το ζήτημα του κόστους προμήθειας του τερματικού μηχανήματος POS, σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών , όπως αναφέρει το ΕΒΕΠ, κυμαίνεται μεταξύ 159 και 450 ευρώ, με την πλειοψηφία της καταγεγραμμένης ζήτησης - περίπου το 80% - να επιλέγει το φθηνότερο εξ' αυτών.

Παράλληλα, για την μεγαλύτερη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων οι 5 διαθέσιμοι τύποι POS μπορούν να αποκτηθούν και μέσω της δυνατότητας χρήσης 12 άτοκων δόσεων ή ακόμη και ενοικίασής τους, με τη δωρεάν χρήση τους να προβλέπεται μόνο για πελάτες με υψηλούς τζίρους. Το
κόστος των τερματικών αποδοχής πληρωμών συμπληρώνεται με το ιδιαίτερα χαμηλό μηνιαίο ποσό συντήρησής τους, περίπου στα 2 ευρώ, για την αποδοχή του συνόλου των διαθέσιμων καρτών (χρεωστικές, πιστωτικές, προπληρωμένες).

Τα τερματικά αποδοχής καρτών, που υπήρχαν σε λειτουργία στο τέλος του 2014, ήταν 157.000, σήμερα είναι 170.000 και μέχρι το τέλος του 2015 θα ξεπεράσουν τις 200.000, ενώ οι ανάγκες της αγοράς επιβάλλουν επιπλέον 400.000 POS. Αντίστοιχα υπολογίζεται ότι ο αριθμός των κατόχων χρεωστικών καρτών, έως το τέλος του έτους, θα ξεπεράσει τα 11,5 εκ. και των πιστωτικών θα αυξηθεί σε 3 εκ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurobank, ο συνολικός τζίρος με τη χρήση καρτών από τα 5,5 δις ευρώ το 2013 και τα6,2 δις ευρώ το 2014 θα φτάσει τα 7,3 δις ευρώ το 2015 επιστρέφοντας στα «προ κρίσης» επίπεδα του 2008-09. Με την διαφορά όμως, ότι πλέον ο τζίρος του πλαστικού χρήματος χωρίζεται σε αυτό των χρεωστικών καρτών, που θα κυμανθεί το 2015 στα 2,8 δις ευρώ και των πιστωτικών στα 4,5 δις ευρώ, από τα 8,2 δις ευρώ του 2008.

Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης, επεσήμανε: «...ο ρυθμός αύξησης του αριθμού των καρτών είναι ταχύς και ελπίζουμε, ανάλογη να είναι και η μείωση των τραπεζικών χρεώσεων. Όσο η χρήση των καρτών αυξάνεται, το κόστος πρέπει να μειώνεται, προς όφελος των ελληνικών τραπεζών, των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, που σε τελική ανάλυση, είμαστε όλοι...».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή