Κορκίδης σε Ντομπρόβσκις: Η νέα συμφωνία δεν επιλύει της προβλήματα της αγοράς
Σε σχετική ανακοίνωση της ΕΣΕΕ σημειώνεται ότι ο κ. Κορκίδης, αναφορικά με τη νέα συμφωνία με τους πιστωτές είπε ότι αυτή δεν επιλύει της προβλήματα της αγοράς. Βασίζεται στη συνταγή των φορολογικών επιβολών και των πολιτικών λιτότητας με μόνο αντίβαρο σε αυτές τις πιέσεις τη διαμόρφωση ενός πλαισίου προσέλκυσης επενδύσεων και εξορθολογισμού του οικονομικού περιβάλλοντος.
"Οι μικρομεσαίοι της αγοράς αναμένουν πρωτοβουλίες για οικονομική στήριξη και τη σταδιακή άρση των συνεπειών των capital controls και τη βελτίωση του κλίματος στην αγορά. Εάν δεν προκύψουν περαιτέρω ανωμαλίες στην εφαρμογή των προβλέψεων του νέου προγράμματος, τότε ενδεχομένως μπορούμε να συζητήσουμε τρόπους ενίσχυσης των Μμε επιχειρήσεων και αντιμετώπισης των πάγιων προβλημάτων τους: υπερφορολόγηση, έλλειψη ρευστότητας και χρηματοδότησης, έλλειμμα εμπιστοσύνης".
Για τον κοινωνικό διάλογο ανέφερε ότι στο άμεσο μέλλον θα γίνει εκτενής συζήτηση για το ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα, που χρειάζεται να εκσυγχρονιστούν, να απλοποιηθούν και βεβαίως να ανταποκρίνονται στις σημερινές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες και να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και εξυγίανση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών
Για τα εργασιακά έχουν κατατεθεί προτάσεις για την τόνωση της απασχόλησης και για τα τραπεζικά ζητήματα, όπως είπε ο κ. Κορκίδης, η ΕΣΕΕ έχει επισημάνει στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών τα παρακάτω ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης:
− Το υψηλό κόστος των υπηρεσιών του e-banking, όπως και το αδικαιολόγητα υψηλό ποσοστό προμήθειας χρεωστικών και πιστωτικών καρτών τόσο στους καταναλωτές όσο και σε εμπόρους.
− Τα προβλήματα στο εμπόριο από τα capital controls.
− Την ανάγκη για προμήθεια όλων των επιχειρήσεων με POS μηχανήματα. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι από τα 150.000 μηχανάκια POS που είναι σε χρήση σήμερα, θα απαιτηθούν άλλα 400.000 για να καλύψουν τις συνολικές ανάγκες της ελληνικής αγοράς.
− Το έλλειμμα στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
− Το πτωχευτικό δίκαιο και τη θεσμοθέτηση της "δεύτερης ευκαιρίας".
− Την αντιμετώπιση των "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων.
− Τη διόγκωση των ακάλυπτων επιταγών και τον εκσυγχρονισμό του ρόλου του "Τειρεσία.
− Την ταύτιση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου με το ΕΣΠΑ 2014-20.
− Την εναρμόνιση της ελληνικής οικονομίας στην Ψηφιακή Ενιαία Αγορά (DSM).
Ψηφιακή Ενιαία Αγορά
Τέλος ο πρόεδρος ανέφερε ότι η ΕΣΕΕ πρωτοβουλίες κάθε εμπορική επιχείρηση να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της ψηφιακής οικονομίας και να μεταβεί με επιτυχία στην ψηφιακή ενιαία αγορά. Ενδεικτικά αναφέρω:
− Υλοποίηση δράσης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εμπορίου της Ελληνικής Αστυνομίας, με την ονομασία «FeelSafe» που αφορά στην ευαισθητοποίηση εμπόρων και καταναλωτών γύρω από τους κινδύνους που ενέχει το ηλεκτρονικό εμπόριο.
− Υλοποίηση δράσης για την ανάπτυξη υπολογιστικού νέφους (cloudcomputing) που μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερες δυνατότητες για τους χρήστες και κυρίως τις επιχειρήσεις στην «χωρίς σύνορα» αποθήκευση, επεξεργασία και χρήση δεδομένων.
− Εκπόνηση σχεδίου για την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, την προώθηση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς και την άρση των εθνικών φραγμών στις διασυνοριακές συναλλαγές υπέρ των χωρών της ΕΕ.
− Εκπόνηση σχεδίου για τη βελτίωση των όρων πρόσβασης των ΜμΕ στη χρηματοδότηση κατά την περίοδο 2014-2020.
"Οι Έλληνες καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να μην επιστρέψει ξανά ο διάλογος περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ" είπε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης.