Και τα Γραφεία Μελετών διαφωνούν για ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Εταιρειών-Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ) με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης θα συμβούν τα εξής:
«- Επιβαρύνονται με επιπλέον εισφορές τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι μισθωτοί εργαζόμενοι αυτών.
- Μειώνεται ευθέως και σε εξαντλητικό βαθμό το εισόδημα της πλειονότητας των στελεχών των εταιρειών, τα οποία παρέχουν τις υπηρεσίες τους με συμβάσεις έργου, ως ελεύθεροι επαγγελματίες επιστήμονες (πολυτεχνειακών και πανεπιστημιακών σπουδών). Η μείωση αυτή είναι αδύνατον να καλυφθεί από τις επιχειρήσεις, ιδίως στην τρέχουσα περίοδο που ο κλάδος των μελετητικών-συμβουλευτικών επιχειρήσεων έχει υπεισέλθει σε υπερκρίσιμη κατάσταση ως προς τη βιωσιμότητά του. Επισημαίνεται, δε, προς αποκατάσταση της αληθείας σε σχέση με τις διάφορες δηλώσεις και αναφορές των ημερών περί δήθεν εκμετάλλευσης εργαζομένων ότι το μοντέλο της αυτοαπασχόλησης των επιστημόνων που στελεχώνουν και εργάζονται στις μελετητικές επιχειρήσεις (μηχανικοί, γεωλόγοι, γεωπόνοι, δασολόγοι, οικονομολόγοι, δικηγόροι, κ.ά.) δεν επινοήθηκε, δεν συντηρήθηκε και δεν προστατεύτηκε (επί δεκαετίες) από τις επιχειρήσεις, αλλά από την ίδια την Πολιτεία. Και το μοντέλο αυτό δεν μπορεί να περιοριστεί, εάν αυτός είναι ο στόχος τελικώς, με το βίαιο και απαράδεκτο τρόπο που προβλέπει το εν λόγω νομοσχέδιο.
- Μειώνονται περαιτέρω οι δυνατότητες των ελληνικών επιχειρήσεων για συστηματική και ανταγωνιστική δραστηριοποίηση στο εξωτερικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, υπό το δεδομένο της σημαντικής μείωσης της εγχώριας ζήτησης.
- Καταργείται, με συνοπτικές διαδικασίες και άνευ διαλόγου ή δικαιώματος αντίκρουσης, το ΤΣΜΕΔΕ, δηλαδή το Ταμείο που χρηματοδοτούν επί δεκαετίες οι μελετητικές επιχειρήσεις, εισφέροντας το 2% του κύκλου εργασιών τους, προκειμένου να διασφαλίζουν αφενός τις εγγυοδοτικές ανάγκες τους αφετέρου αξιοπρεπείς ιατροφαρμακευτικές και συνταξιοδοτικές παροχές στα στελέχη-εργαζόμενους τους.
- Καταργείται, στην πράξη, η δυνατότητα κάλυψης των εγγυοδοτικών αναγκών των επιχειρήσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, υπό τη δεδομένη κατάσταση και συμπεριφορά του τραπεζικού συστήματος. Περιορίζεται, (εάν όχι "ρυθμίζεται"), δηλαδή, ο ανταγωνισμός στις δημόσιες συμβάσεις, με κριτήριο τη δυνατότητα πρόσβασης και κάλυψης των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα.
Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις για το μελετητικό κλάδο, ο ΣΕΓΜ καλεί όλες τις μελετητικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν, με παρουσία όλων των στελεχών τους (μέτοχοι, υπάλληλοι, στελέχη και συνεργάτες), στην παντεχνική κινητοποίηση, την Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, στις 11.30, στα Προπύλαια. Επίσης, καλούνται οι εκπρόσωποι του ΣΕΓΜ σε επιτροπές, συμβούλια και ομάδες εργασίας δημοσίου ενδιαφέροντος να μην συμμετέχουν σε τυχόν συνεδριάσεις των οργάνων αυτών, από τις 18 Ιανουαρίου 2016 μέχρι και τις 22 Ιανουαρίου 2016».
«Το νέο ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να καταρτιστεί και να εφαρμοστεί, κατόπιν ενδελεχούς καταγραφής της υφιστάμενης κατάστασης, των προβλημάτων και των ειδικών θεμάτων σε κάθε τομέα, των πραγματικών μελλοντικών προβλέψεων για την ανάπτυξη και την οικονομία της χώρας, και -κυρίως- κατόπιν εκτενούς διαβούλευσης, ουσιαστικής και γόνιμης συνεργασίας με όλους τους βασικούς εμπλεκόμενους κοινωνικούς εταίρους. Τόσο η ασφαλιστική όσο η και η αλληλένδετη φορολογική μεταρρύθμιση, πρέπει να έχουν ως θεμελιώδεις στόχους τη δημιουργία ενός σταθερού, φιλικού και ελκυστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την προώθηση-στήριξη της υγιούς, ποιοτικής, εξωστρεφούς και ανταγωνιστικής εταιρικής επιχειρηματικότητας. Μόνον έτσι μπορεί να ανακάμψει η χώρα και να εισέλθει στην πολυπόθητη αναπτυξιακή τροχιά», όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΓΜ, Κωνσταντίνος Καλέργης.