Εφιαλτικό τσουνάμι για επιχειρήσεις και ελληνική αγορά
Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου
Η υπερφορολόγηση και τα capital controls δημιουργούν ένα τεράστιο βάρος στην ελληνική αγορά, μειώνοντας τα έσοδα των επιχειρήσεων, τη δυνατότητά τους να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους και επομένως την ευχέρεια πληρωμής δαπανών και επενδύσεων.
«Η ελληνική αγορά είναι νεκρή» ακούγεται από ολοένα και περισσότερους επαγγελματικούς κλάδους και δραστηριότητες που ετοιμάζονται για περισσότερες περικοπές πλήρως αποθαρρυμένοι από τις προοπτικές στην ελληνική αγορά.
Στο πλαίσιο αυτό η πιο συνηθισμένη στρατηγική είναι η αύξηση των εξαγωγών για όσους μπορούν να τις χρηματοδοτήσουν και η παύση κάθε επένδυσης στην ελληνική αγορά.
Όπως τονίζει η αντιπρόεδρος της εταιρείας «Ικτίνος», κ. Ι. Χαϊδά, «η κατάσταση στην Ελλάδα δεν εμπνέει καμιά εμπιστοσύνη, δεν θα αποφασίζαμε να επενδύσουμε σε αυτή τη συγκυρία. Για παράδειγμα, στα αιολικά πάρκα έχουμε ήδη ένα 22MW και άδεια για ακόμη ένα 8 MW αλλά δεν αποφασίζουμε να το προχωρήσουμε αν δεν ξεκαθαρίσουν τα πράγματα στην οικονομία».
Η Ικτίνος Μάρμαρα είναι 85% εξαγωγική εταιρεία και φροντίζει να διανέμει τις εξαγωγές της σε όσο γίνεται περισσότερες χώρες για να μη έχει κίνδυνο εξάρτησης από μια οικονομία.
Η εταιρεία αρτοσκευασμάτων Βενέτης, επίσης προσανατολίζεται στις αγορές του εξωτερικού. Φέτος αναμένεται να ανοίξουν τα πρώτα καταστήματα Βενέτης στις αγορές της Ιταλίας, της Αγγλίας και των ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης Διευθύνων Σύμβουλος της «Βενέτης» «δεν ενδιαφέρονται πλέον οι franchisees για νέα σημεία αφού δεν διαθέτουν κεφάλαια προς επένδυση λόγω των capital controls και την υψηλή φορολογία που πλήττει την αποδoτικότητα των μαγαζιών. Ετσι δεν σχεδιάζουμε άλλα καταστήματα στην Ελλάδα».
Ηδη, ο Ιανουάριος κινήθηκε για την «Βενέτης» με πτώση -7% σε σχέση με πέρσι, ενώ δεν πρόκειται φέτος να προστεθούν νέα καταστήματα στην Ελλάδα σε σχέση με 5 νέα που έγιναν το 2015. Αντίστοιχες είναι οι τάσεις στο σύνολο της εστίασης αφού η αύξηση του ΦΠΑ «κοστίζει» στις εταιρείες του κλάδου.
Στον κλάδο τον οινοποιείων η επιβολή του ΕΦΚ έχει ισοπεδώσει τις πωλήσεις του Ιανουαρίου, αφού σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, χονδρέμποροι και αλυσίδες προμηθεύτηκαν μεγάλες ποσότητες προϊόντων το Δεκέμβριο - για να τον αποφύγουν - με αποτέλεσμα οι πωλήσεις Ιανουαρίου από τα οινοποιεία να είναι σχεδόν μηδενικές και αντίστοιχα να μην εισρέουν τα εκτιμώμενα δημόσια έσοδα.
Όπως αναφέρει ο κ. Επ. Σπυρόπουλος από το ομώνυμο οινοποιείο, «οι μόνες πωλήσεις που έγιναν τον Ιανουάριο ήταν 30.000 φιάλες εξαγωγή και πλέον είναι μονόδρομος οι περικοπές δαπανών και το ευέλικτο ωράριο για τους εργαζόμενους».
Επιχειρηματίας του κλάδου των ποτών, αναφέρει, «πλέον το ποτό γίνεται είδος πολυτελείας. Στα μπαρ σερβίρουν όλο και λιγότερο ποτό αυξάνοντας τις προσμίξεις και τον τριμμένο πάγο. Οι πωλήσεις των ποτών μειώνονται σταθερά και αυξάνεται η διακίνηση παράνομων (χωρίς φόρους) ποτών που είναι ανταγωνιστικά στην τιμή στον καταναλωτή. Την ίδια στιγμή, ο ανταγωνισμός των νόμιμων εταιρειών είναι τέτοιος που αυξάνει το χρόνο της πίστωσης και καταστρέφει όλο τον κλάδο».
Σε όποια αγορά έχει αυξηθεί ο ΦΠΑ ή ο ΕΦΚ είναι άμεση η συνέπεια στη δραστηριότητα, έρχεται μείωση εσόδων και περικοπές. Ταυτόχρονα η αύξηση των εργοδοτικών ειφορών φέρνει ισόποση μείωση των δαπανών των επιχειρήσεων και του εργασιακού κόστους, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα όλων για κατανάλωση. Ουσιαστικά μέσω των φόρων πραγματοποιείται μια κεφαλαιακή αφαίμαξη, που οδηγεί την αγορά στο φαύλο κύκλο της ύφεσης.
Επίσκεψη ΣΕΠΟΑ στον Γιούνκερ
Η πτώση τζίρου λόγω της αύξησης φόρων είναι απόλυτα αναμενόμενη στον κλάδο της εστίασης. Το θέμα των προβλημάτων στην ελληνική αγορά από την αύξηση των φόρων που οδηγούν σε στραγγαλισμό των επιχειρήσεων και σπρώχνουν την οικονομία σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και ανεργίας, θα θέσουν οι επικεφαλής του ΣΕΠΟΑ (Σύνδεσμος Επωνύμων Οργανωμένων Αλυσίδων) στον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κλ. Γιούνκερ σε επίσκεψή τους στην Κομισιόν, που προγραμματίζεται μέσα στο Φεβρουάριο. Όπως αναφέρει ο κ. Μονεμβασιώτης που είναι και αντιπρόεδρος στο ΣΕΠΟΑ, «θέλουμε να εξηγήσουμε πόσο κακό κάνουν αυτά τα μέτρα στην αγορά και πώς αυτό το κακό επιστρέφει στην οικονομία με αύξηση της ανεργίας και μείωσης των ασφαλιστικών εσόδων».
Η γνώμη των αναλυτών
Αντιφατικές είναι οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την πορεία του 2016 αν και η ύφεση θεωρείται από τους περισσότερους δεδομένη. Η πλειονότητα των αναλυτών προβλέπει για φέτος αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης, με ορισμένους να μιλούν για ένα νούμερο που θα κυμαίνεται μεταξύ του -0,5% και του -1% κάποιοι άλλοι αναφέρονται σε ακόμη χειρότερες επιδόσεις.
Άλλοι ωστόσο υποστηρίζουν πως κάτω από προϋποθέσεις, το ελληνικό ΑΕΠ θα μπορούσε να κλείσει το 2016 με θετικό πρόσημο... Σίγουρα στις προϋποθέσεις είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η άρση του waiver από την ΕΚΤ και η άρση των capital controls, οι αναβαθμίσεις από τους επενδυτικούς οίκους και... οι επενδύσεις... Αν συμβούν όλα αυτά το 2016 μπορεί να αλλάξει πορεία...