Η ιστορία του σάντουιτς, πώς το προτιμούν σε κάθε χώρα και πώς το τρώμε στην Ελλάδα
Μίλα μου για σάντουιτς. Zesto, για την ακρίβεια... καυτό, που το δαγκώνεις και το τυρί κάνει «γκελ» ανάμεσα στα χείλη και το ψωμάκι. Που αχνίζει αλλά εσύ, εκεί, το δαγκώνεις και κρατάς την μπουκιά στο στόμα μέχρι να κρυώσει λίγο να την καταπιείς. Φτάνει. Ας πάμε λίγο πιο πίσω.
Της Σοφίας Μαυραντζά
Το αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης ορίζει ένα σάντουιτς ως «φαγητό που αποτελείται από δύο κομμάτια ψωμί με γέμιση μεταξύ τους, που τρώγεται σαν ένα ελαφρύ γεύμα».Όχι, ας πάμε ακόμη πιο πίσω.
Η ιστορία του σάντουιτς
Ποιος το επινόησε; Οι φήμες ποικίλλουν, όμως, θα σας πούμε την επικρατέστερη: Στα τέλη της δεκαετίας του 1700, ο Γάλλος συγγραφέας Jean Pierre-Grosley στο βιβλίο Londres, έγραψε λίγες γραμμές οι οποίες συνέδεσαν για πάντα αυτή την πρωτοτυπία με τον Κόμη του Σάντουιτς: «Ενας υπουργός του κράτους πέρασε 24 ώρες σε ένα χαρτοπαιχτικό τραπέζι. Ήταν δε τόσο απορροφημένος στο παιχνίδι, που κατά τη διάρκεια όλης αυτής της ώρας, δεν είχε φάει τίποτα παρά μόνο ένα κομμάτι βόειου κρέατος, ανάμεσα σε δύο φέτες φρυγανισμένο ψωμί, το οποίο έτρωγε χωρίς ποτέ να εγκαταλείπει το παιχνίδι. Αυτό το νέο πιάτο έγινε μόδα, κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στο Λονδίνο. Πήρε το όνομά του από το όνομα του υπουργού που το επινόησε».Ο λόγος για τον τέταρτο Κόμη του Σάντουιτς, αλλιώς γνωστό ως John Montagu.
Τα σάντουιτς ανά τον κόσμο
Τα σάντουιτς σήμερα είναι δημοφιλή σε ολόκληρο τον κόσμο: Στην Κούβα, τα εστιατόρια σερβίρουν ζαμπόν και τυρί σε ψωμί Κούβας. Στη Μέση Ανατολή, φαλάφελ ή shawarma σε μια πίτα είναι το fastfood της περιοχής. Στη Γαλλία μπορείς να γευτείς μια Croque Monsieur ή Croque Madam, ενώ στην Ιταλία, ψωμί φρυγανισμένο που τοποθετείται σε μια καυτή μεταλλική πρέσα γίνεται panini σάντουιτς. Βιετναμέζοι μετανάστες στις ΗΠΑ έφεραν το BanhMi, ενώ η Νέα Ορλεάνη γιορτάζει το po’ boy. Στη Νέα Υόρκη, o παστουρμάς σε σίκαλη είναι musttoeat, ενώ στη Φιλαδέλφεια, τα πάντα σχετίζονται με το cheesesteak.
Τα σάντουιτς στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα; Το σάντουιτς στην Ελλάδα είναι ο βασιλιάς του streetfood. Βγαίνεις για ψώνια, «ας φάω κι ένα σάντουιτς», λες. Βγαίνεις για ποτό, «ας φάω μετά ένα σάντουιτς». Γενικώς, όλοι οι Έλληνες έχουμε στο DNA μας το σάντουιτς. Από τότε που το έφτιαχνε η μαμά να το πάρουμε μαζί σαν κολατσιό στο σχολείο. Αλήθεια, ποιος δεν έχει συνδέσει το σάντουιτς με τα everest; Μπαίνεις, λες «ένα σάντουιτς» και αρχίζεις να απαριθμείς τα υλικά. Η γνωστή «παντόφλα» αποτελεί τη... ναυαρχίδα που θα γεμίσει με ό,τι λαχταράς. Το σάντουιτς ψήνεται και... η απόλαυση ξεκινά!
Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου, τα everest (της Γλυφάδας στην προκειμένη) ήταν το hotspot της συνάντησης με την παρέα. Τρώγαμε ένα και ακολουθούσε η βόλτα. Η μαμά μου έχει να λέει ιστορίες από τις δικές της βόλτες, όταν έτρωγε σάντουιτς στο απόλυτο σαντουιτσάδικο της δεκαετίας του ‘90, το πρώτο everest στην Τσακάλωφ, με μότο «το top της γεύσης». Πλέον, μεγαλώσαμε και τα πράγματα μπορεί και να έχουν λίγο αλλάξει, αφού τρώμε... μετά τη βόλτα! Τώρα, βέβαια, έχουμε ακόμη ένα λόγο για να πάμε: Για την περίοδο μέχρι το τέλος Ιουλίου ισχύει η προσφορά σε κλασικό ψωμάκι everest με 4 διαφορετικά υλικά σε ειδική τιμή μόνο 3 ευρώ! Ευκαιρία για reunion!
Άλλος για zesto σάντουιτς;