Κοινό μέτωπο για τον «ακατάσχετο» και τις 100 δόσεις
Το θέμα, συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση ανάμεσα σε αντιπροσωπεία του προεδρείου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με επικεφαλής τον πρόεδρο Βασίλη Κορκίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη μαζί με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή, τον ειδικό γραμματέα ΣΔΟΕ Κωνσταντίνο Χρήστου.
Όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, «η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ θετικό κλίμα και είχε ως αντικείμενο την παρουσίαση εκ μέρους της ΕΣΕΕ των δύο προαπαιτούμενων που απέστειλε η συνομοσπονδία προς τους θεσμούς και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ενόψει της επικείμενης αξιολόγησης, η υλοποίηση των οποίων θα βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επιβιώσουν εντός της κρίσης και της ύφεσης, χωρίς μάλιστα να αδικεί τους συνεπείς φορολογούμενους και τις ενήμερες επιχειρήσεις».
Σχετικά με τη θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός «ειδικού επιχειρηματικού λογαριασμού» η ΕΣΕΕ προτείνει το μέτρο να περιλαμβάνει την δυνατότητα κάθε επιχείρησης που έχει πληγεί από την κρίση να γνωστοποιήσει έναν λογαριασμό σε πιστωτικό ίδρυμα, ο οποίος θα μπορεί, ακόμη και μετά την εντολή δέσμευσης, να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης με πάγιες τραπεζικές εντολές (πληρωμή: μισθοδοσίας, οφειλών προς το Δημόσιο και Ασφαλιστικά ταμεία, λογαριασμών ΔΕΚΟ, δανείων, ενοικίων και προμηθευτών).
Περαιτέρω, ο σχετικός λογαριασμός προτείνεται να συνδεθεί με τις εισπράξεις της επιχείρησης μέσω e-banking και από χρήση πλαστικού χρήματος εκ μέρους των καταναλωτών. Ο λογαριασμός θα μπορεί να καθορίζεται ως προς το ακατάσχετο ποσό, από τα απολογιστικά δεδομένα της οικονομικής λειτουργίας κάθε επιχείρησης.
Το δεύτερο προαπαιτούμενο αφορά σε μία βελτιωμένη δεύτερη ευκαιρία της «βοήθειας» από τη ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία. Ζητούμενο είναι η άμεση αναστολή της ισχύος των δυσμενών προϋποθέσεων που κάνουν πιο εύκολη την απένταξη των οφειλετών και άρχισαν να εφαρμόζονται από 1/7/2016 καθώς και η διάσωση της υφιστάμενης ρύθμισης των 100 δόσεων μέχρι και 31/12/2017.
Η ΕΣΕΕ προτείνει την δημιουργία ειδικής επιτροπής στο υπουργείο που θα κρίνει το βάθος της ευθύνης των οφειλετών για την απώλεια της ρύθμισης και θα αποφασίζει με ευρείες δυνατότητες και ελαστικά κριτήρια για την επανένταξή τους.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β.Κορκίδης, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τόσο η συνομοσπονδία όσο και το υπουργείο Οικονομικών συμφώνησαν σε κοινές ενέργειες προώθησης και αποδοχής από τους θεσμούς των δύο αυτών «προαπαιτούμενων». Περαιτέρω, τα δύο επιτελεία συζήτησαν μία σειρά από άλλα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου.
Το υπουργείο παρουσίασε τις πρόσφατες εξελίξεις στο επίπεδο των ελέγχων της φοροδιαφυγής και την αποτελεσματικότητα τους, ενώ από την πλευρά της συνομοσπονδίας ζητήθηκε, πριν εξαντληθεί η αυστηρότητα, να προηγούνται τα στάδια της συμβουλής και της συμμόρφωσης.
Τέλος, διεξοδικά συζητήθηκε το θέμα του παραεμπορίου και του «διασυνοριακού» εμπορίου. Η ΕΣΕΕ ενημέρωσε τον υπουργό για την ενεργοποίηση της πλατφόρμας FeelSafe που δημιούργησε σε συνεργασία με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ συζητήθηκαν και ζητήματα ελέγχου των διασυνοριακών αγορών και πάταξης του λαθρεμπορίου - παραεμπορίου.
Ο κ. Κορκίδης θύμισε την πάγια πρόταση της ΕΣΕΕ για χρήση ειδικών μηχανημάτων, όπως τα "X-Ray scanners" και τα εξελιγμένα "Electromagnetic field container scanners" στις πύλες εισόδου (τελωνεία και μεγάλα λιμάνια), προκειμένου να διευκολύνεται η σύλληψη των παράνομων προϊόντων απομίμησης κατά την είσοδό τους στη χώρα.