Σοκ: Πάνω από 800 πτωχεύσεις σε μία πενταετία
Τα στοιχεία που προκύπτουν από το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr είναι συγκλονιστικά: Ο λόγο γίνεται για ένα «τσουνάμι» πτωχεύσεων σε όλους τους τομείς, αφού πάμπολλες εταιρείες υπάχθηκαν στον Πτωχευτικό Κώδικα.
ΒΡΟΧΗ ΤΑ «ΛΟΥΚΕΤΑ» ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ - ΣΤΟΝ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΚΑΝΑΛΑΡΧΩΝ ΜΕ ΤΑ «ΘΑΛΑΣΣΟΔΑΝΕΙΑ»
Μεταξύ των ηχηρών λουκέτων που απασχόλησαν την επικαιρότητα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και ορισμένα «σιωπηρά» λουκέτα, πολύ γνωστών μεγαλοεργολάβων της ενημέρωσης που χρωστάνε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες και στα δημόσια ταμεία.
Για παράδειγμα, όπως πρώτο παρουσιάζει το Newsbomb.gr, το «λουκέτο» στην εταιρία παραγωγής «T.V.E» συνιδιοκτησίας Ελματζιόγλου, Πήγασος Εκδοτική ΑΕ και Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη μπήκε στις 30 Ιουνίου 2016! Ένα μήνα μετά την πτώχευση της «Ηλεκτρονικής Αθηνών» εκδικάστηκε για πολλοστή φορά στο Πρωτοδικείο της Αθήνας η αίτηση πτώχευσης της γνωστής εταιρίας παραγωγής «ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (T.V.E.)», ενώ στις 30 Ιουνίου δημοσιεύτηκε η απόφαση που δέχεται την σχετική αίτηση.
Από τα στοιχεία που διαθέτει το Newsbomb.gr φαίνεται ότι η εταιρία, που έχει δημιουργήσει σειρές όπως η υπερπαραγωγή «Το νησί», «Τα μυστικά της Εδέμ», «Βέρα στο δεξί», «Οι μάγισσες της Σμύρνης» και πολλές ακόμη επιτυχίες της ελληνικής τηλεόρασης, έκανε προσπάθειες επί διετία...
Η πρώτη αίτηση συζητήθηκε στις 10 Οκτωβρίου του 2014 και η απόφαση που εκδόθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ήταν απορριπτική. Στις 11 Νοεμβρίου του 2015 η εταιρία επανήλθε με νέα αίτηση, αλλά τον Φεβρουάριο του 2016 το δικαστήριο αποφάσισε να αναβάλλει την έκδοση οριστικής απόφασης, διατάσσοντας επανάληψη της συζήτησης. Τελικά μετά την τελευταία συζήτηση, αυτή της 11ης Μαΐου 2016, το δικαστήριο εξέδωσε απόφαση με την οποία κάνει δεκτή την αίτηση πτώχευσης.
Ξεπέρασαν τις 800 οι πτωχεύσεις την τελευταία πενταετία
Περισσότερες από 800 πτωχεύσεις φυσικών και νομικών προσώπων «δίνουν» τα στοιχεία του Πρωτοδικείου Αθηνών για την πενταετία 2010 έως 2015. Ο συνολικός αριθμός έχει φτάσει στις 858 περιπτώσεις, ενώ 611 είναι οι εταιρίες που πτώχευσαν τελικά και 247 φυσικά πρόσωπα. Η πτώση που καταγράφεται είναι σημαντική από το 2010, όπου και εκδόθηκαν 170 αποφάσεις πτώχευσης, αριθμός που «έπεσε» τελικά στις 88 το 2015.
Αν και η πτώση των πτωχεύσεων «φαντάζει» με βελτίωση της οικονομίας, αυτή είναι μια λανθασμένη ερμηνεία. Στην πραγματικότητα, όπως εξηγεί αρμόδια πηγή του Πρωτοδικείου Αθηνών, «μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δεν κινείται δικαστικά έναντι των οφειλετών λόγω των μακροχρόνιων διαδικασιών αλλά και η ταυτόχρονη ύπαρξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που λόγω προβλημάτων ρευστότητας διακόπτουν οριστικά τις εργασίες τους χωρίς να κηρυχθούν σε πτώχευση και συνεπώς δεν συμπεριλαμβάνονται στις καταγεγραμμένες ως πτωχευμένες επιχειρήσεις της ελληνικής οικονομίας».
Ταυτόχρονα, σημαντική μερίδα καταφεύγει σε διαδικασία εξυγίανσης, ενώ υπάρχουν πλέον προστατευτικοί νόμοι και ρυθμίσεις, όπως η αναστολή των πλειστηριασμών των τελευταίων ετών, η ρύθμιση των 100 δόσεων και ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Οι επιχειρήσεις που αιτήθηκαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών την υπαγωγή τους στην διαδικασία συνδιαλλαγής/εξυγίανσης του άρθρου 99 ΠτΚ και εκκρεμεί επ’ αυτών από την εισαγωγή του θεσμού μέχρι σήμερα η έκδοση δικαστικής απόφασης, ανέρχονται σε 154, εκ των οποίων 144 αιτήσεις αφορούν σε νομικά πρόσωπα και 10 αιτήσεις αφορούν σε φυσικά πρόσωπα. «Η πτώχευση είναι σφραγίδα. Δημιουργεί ασπίδα προστασίας. Τα εργαλεία χαλάρωσης επιθετικής πολιτικής έχουν οδηγήσει σε λιγότερες πτωχεύσεις. Υπάρχουν πλέον τα προληπτικά της πτωχεύσεις εργαλεία. Προσπαθούν οι επιχειρήσεις να ανοίξουν διαδικασία εξυγίανσης είτε βρίσκοντας επενδυτή, είτε ερχόμενες σε συμβιβασμό με τράπεζες και δανειστές», αναφέρει.
Από το 2010 έως το 2015 ο αριθμός των επιχειρήσεων που μπήκαν σε διαδικασία εξυγίανσης ακουμπά τις 291. Όμως η πτώση είναι δραματική από το 2010, όπου εγκρίθηκαν 86 περιπτώσεις, στο 2015 που έφτασαν μόλις τις 25. Μάλιστα, με μια προσεκτικότερη παρατήρηση στους αριθμούς διαπιστώνεται η αδυναμία εξυγίανσης μιας επιχείρησης. Για παράδειγμα το 2010, άνοιξε για 82 επιχειρήσεις η διαδικασία εξυγίανσης και μόλις 4 πέρασαν στο στάδιο επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης.
Εταιρίες που πτώχευσαν μέσα στο 2015-2016
Δεκάδες γνωστές εταιρίες και επιχειρήσεις έβαλαν «λουκέτο» τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Από την Ηλεκτορνική Αθηνών, την Ανεξάρτητη Ραδιοφωνία Θεσσαλονίκης, την εταιρία με τα γνωστά υποδήματα Rollini, την εφημερίδα Εξπρές μέχρι τα Ελληνικά Σωληνουργεία. Ανάμεσα σε εκείνες που πτώχευσαν, βρέθηκαν και άλλες των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν, όπως για παράδειγμα εκείνη της Κέρδος Εκδοτική, την οποία είχε καταθέσει στο Πρωτοδικείο της Αθήνας ο ιδιοκτήτης και βασικός μέτοχος της Θωμάς Λιακουνάκος.
ΑΓΝΟ Βιομηχανία Γάλακτος ΑΕ
Τέλος εποχής ήρθε και επίσημα για την γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ, που οδηγήθηκε σε πτώχευση με 375 εργαζομένους να μένουν χωρίς δουλειά. Σε ανακοίνωση του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης περιέγραφε πώς η άλλοτε «υγιής» εταιρία έφτασε στο σημείο να κατεβάσει ρολά, ρίχνοντας τις ευθύνες για το άσχημο τέλος στην Κολιός ΑΕ, η οποία την εξαγόρασε το 2003.
ΝΗΜΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ
Μια ακόμη παραγωγική μονάδα της Βόρειας Ελλάδας υποχρεώθηκε υπό το βάρος της έλλειψης ρευστότητας, του ενεργειακού κόστους και του διεθνούς ανταγωνισμού να διακόψει τη λειτουργία της. Το 2008 έκλεισαν οι εγκαταστάσεις του παλαιού εργοστασίου της εταιρίας Νήματα Θεσσαλονίκης, ενώ το 2011 υπεβλήθη αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99. Η αίτηση εγκρίθηκε αλλά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας συνδιαλλαγής που κράτησε έως και το 2013 δεν κατέστη δυνατόν να συμφωνήσει με το business plan της διοίκησης τουλάχιστον το 51% των πιστωτών. Ο όμιλος είχε τραπεζικές υποχρεώσεις 17 εκατ. ευρώ, ίδια κεφάλαια 16 εκατ. ευρώ και ζημιές εις νέον 21 εκατ. ευρώ.
ΣΕΗΟΣ EURONICS
Ο παλαιότερος προμηθευτικός συνεταιρισμός ηλεκτρικών συσκευών ΣΕΗΟΣ υπέβαλε αίτηση το 2014 για ένταξη στο άρθρο 99, η οποία έγινε δεκτή, όπως φαίνεται στα βιβλία του Πρωτοδικείου το 2015. Σε βάρος της εταιρίας, που σήμερα λειτουργεί ως MEGA Euronics, είχε υποβάλλει λίγες ημέρες αργότερα και ένας από τους βασικούς προμηθευτές της εταιρείας, η Philips Ελλας.
ON TELECOMS
Λουκέτο έβαλε στις 30 Ιουνίου 2015 η ON Telecoms που σταμάτησε να παρέχει τις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας και ίντερνετ στους συνδρομητές της, καταθέτοντας αίτηση πτώχευσης λόγω των οικονομικών προβλημάτων. Ήδη, από το 2013 είχε σημειώσει δραματική πτώση εσόδων, ενώ οι υποχρεώσεις της ξεπερνούσαν τα 100 εκατ. ευρώ.
ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ ΑΕ
Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών να κηρύξει σε πτώχευση την «Α. Γ. Πετζετάκις» κάνοντας δεκτό σχετικό αίτημα των εργαζομένων έβαλε τίτλους τέλους στην πρώτη ιστορικά ελληνική επιχείρηση που χαρακτηρίστηκε πολυεθνική. Η σχετική αίτηση πτώχευσης συζητήθηκε στις δικαστικές αίθουσες την πρώτη Απριλίου του 2015, με την διοίκηση της εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρίας να αποσύρει το αίτημα για ένταξή της στις διατάξεις του άρθρου 106 για εξυγίανση.
ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Στις 16 Δεκεμβρίου εγκρίθηκε η αίτηση πτώχευσης από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης της «Εκδοτικής Βορείου Ελλάδας ΑΕ», η οποία εξέδιδε τις εφημερίδες «Αγγελιοφόρος», «Αγγελιοφόρος της Κυριακής» και το μηναίο περιοδικό «Close Up». Η εταιρία, τα χρέη της οποίας προσέγγιζαν τα 23,7 εκατ. ευρώ, είχε προσπαθήσει να υπαχθεί και σε διαδικασία εξυγίανσης.
Πρακτορείο Διανομής Ξένου Τύπου
Το 2015 εκδόθηκε η απόφαση που έκανε δεκτή την αίτηση πτώχευσης που είχε καταθέσει το «Πρακτορείο διανομής Ξένου Τύπου ΕΠΕ». Στην αίτηση αναφερόταν πως μεταξύ άλλων οφείλει στο ΙΚΑ 748.509 ευρώ, σε πάσης φύσεως προμηθευτές και πιστωτές 3.500.000 ευρώ και στην εταιρεία «AVIS» της οποίας μισθώνει τα οχήματα το ποσό των 3.538 ευρώ.
Οι επιχειρήσεις που αιτήθηκαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών την υπαγωγή τους στην διαδικασία συνδιαλλαγής/εξυγίανσης του άρθρου 99 ΠτΚ και εεκρεμεί επ' αυτών (από την εισαγωγή του θεσμού) μέχρι σήμερα η έκδοση δικαστικής απόφασης, ανέρχονται σε εκατόν πενήντα τέσσερεις (154), ( 144 αιτήσεις αφορούν σε νομικά πρόσωπα και 10 αιτήσεις αφορούν σε φυσικά πρόσωπα).