Μίχαλος: Κανείς δεν μπορεί να παλεύει επ' άπειρον, πατώντας σε κινούμενη άμμο
Να περιορίσει το κράτος τα εμπόδια σε ό,τι αφορά στην εξαγωγική επιχειρηματικότητα ζήτησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος
"Οι Έλληνες εξαγωγείς απέδειξαν ότι έχουν τις ικανότητες να αναπτύξουν ή να ενισχύσουν την παρουσία τους στις διεθνείς αγορές. Παρά τις αντιξοότητες κατάφεραν να διατηρούν υψηλή την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους. Η υπερπροσπάθεια που έγινε απέδωσε καρπούς. Ωστόσο, είναι πια εμφανές ότι κανείς δεν μπορεί να παλεύει επ' άπειρον, πατώντας σε κινούμενη άμμο. Κανείς δεν μπορεί να παλεύει επ' άπειρον, μέσα σε ένα εχθρικό οικονομικό περιβάλλον, που αντί να βελτιώνεται, γίνεται όλο και πιο δύσκολο".
Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος της κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος στην εκδήλωση του επιμελητηρίου για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων.
Ο κ. Μίχαλος διερωτήθηκε "πόσο εύκολο είναι για τις ελληνικές επιχειρήσεις να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους, όταν οι παράγοντες κόστους αυξάνονται διαρκώς και όταν λειτουργούν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις μέσα σε ένα περιβάλλον έλλειψης ρευστότητας" ενώ, πρόσθεσε ότι αν και οι εξαγωγές καταγράφουν αισθητή άνοδο το Σεπτέμβριο και φαίνεται να περιορίζονται οι απώλειες σε επίπεδο έτους, ωστόσο, η ανησυχία και ο προβληματισμός παραμένουν.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η χώρα χρειάζεται ένα εξαγωγικό άλμα και για να γίνει αυτό δεν αρκεί μόνο η ομαλοποίηση των συνθηκών χρηματοδότησης "αλλά για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, χρειάζεται χρηματοδότηση με ανταγωνιστικούς όρους'.
Στο πλαίσιο αυτό, απαιτούνται μέτρα όπως:
- Δυνατότητα κεφαλαιακών εγγυήσεων και αναχρηματοδότησης των εξυπηρετούμενων πιστώσεων
- Καλύτερη αξιοποίηση των προγραμμάτων των κοινοτικών ταμείων, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, αλλά και εθνικών μηχανισμών όπως το ΕΤΕΑΝ
- Δυνατότητες τιτλοποίησης δανείων των ΜμΕ και χρήση τους ως ενέχυρο για δανεισμό από το Ευρωσύστημα
- Νέα, καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως η εξω-τραπεζική και η ανακυκλούμενη χρηματοδότηση.
Ακόμη, σημείωσε ότι, χρειάζονται ουσιαστικές πρωτοβουλίες για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος στη μεταποίηση, αναβάθμιση των φορέων εξωστρέφειας, αλλά και του ρόλου των πρεσβειών, για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών υποστήριξης, απλούστερες και ταχύτερες τελωνειακές υπηρεσίες, απλούστερες διαδικασίες πιστοποίησης, επιτάχυνση κρίσιμων έργων εθνικής υποδομής, μέσα από στρατηγικές συνεργασίες με ιδιώτες: ολοκλήρωση οδικών αξόνων και σιδηροδρομικού δικτύου, υποδομές logistics κτλ. Ακόμη, χρειάζεται η διαμόρφωση ενός ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος, ώστε να προσελκύσει η χώρα κεφάλαια και επιχειρήσεις από το εξωτερικό και ένα πλαίσιο κινήτρων και επιβραβεύσεων για τις επιχειρήσεις που επενδύουν στην καινοτομία: με χαμηλή φορολόγηση, διευκόλυνση σε θέματα αδειοδοτήσεων, συναλλαγών με το δημόσιο κτλ.
"Αυτό που μπορεί και οφείλει το κράτος, είναι να περιορίσει τα εμπόδια. Να διαμορφώσει ένα σταθερό και γόνιμο έδαφος, στο οποίο οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να απελευθερώσουν τις δυνάμεις τους. Θα μπορέσουν να αναπτυχθούν, να καινοτομήσουν, να επεκταθούν και να διακριθούν στις διεθνείς αγορές" υπογράμμισε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Μίχαλος.
Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη υπογράμμισε από την πλευρά της ότι αν συνεχιστεί η πορεία των εξαγωγών, με το ρυθμό του Σεπτεμβρίου, τότε το 2017 θα μπει με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ενώ ο διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece Βελισσάριος Δότσης υπογράμμισε ότι υπάρχει έμπρακτο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας.