«Κούρεμα» 50% και 180 δόσεις στις ληξιπρόθεσμες οφειλές βιώσιμων επιχειρήσεων
Για πρώτη φορά το Δημόσιο, οι τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία συμμετέχουν από κοινού σε ένα σχέδιο για την απομείωση χρεών ενεργών, βιώσιμων πλην όμως υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.
ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΜΕ ΕΦΟΡΙΑ, ΤΑΜΕΙΑ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ - ΠΟΙΟΙ ΕΥΝΟΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ
Στο άρθρο 15 του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό «κρύβονται» οι διατάξεις για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων, πλην όμως βιώσιμων επιχειρήσεων, προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Σύμφωνα με την «Επένδυση» στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με εφορία, ταμεία, τράπεζες, παρέχεται η δυνατότητα για τμηματική αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών έως και σε 180 δόσεις.
Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων καθορίζεται με κριτήριο το ποσοστό της διαγραφής επί των συνολικών οφειλών, το οποίο μπορεί να φθάσει μέχρι και το 50%.
Η νέα ρύθμιση θα καλύψει το κενό που δημιούργησε η κατάργηση των 100 δόσεων.
Ο μηχανισμός θα λειτουργήσει ως ένα ευέλικτο σύστημα αναδιάρθρωσης οφειλών των επιχειρήσεων αφού σε ορίζοντα 10ετίας θα μπορεί να διαμορφώνεται ανάλογα με τη βιωσιμότητα της επιχείρησης εξιδεικευμένο πλάνο που σύμφωνα με τις δυνατότητές της θα συνεπάγονται κούρεμα προσαυξήσεων και τόκων, αλλά ακόμα και μερικό κούρεμα κύριας οφειλής.
Μάλιστα εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο οι δόσεις αποπληρωμής να αγγίξουν ακόμη και τις 180 δόσεις, όταν οι οφειλέτες είναι μεγάλες εταιρείες με υπέρογκα χρέη και μεγάλο αριθμό εργαζομένων.
Σύμφωνα με την πρόταση της ελληνικής πλευράς δεν θα επιτρέπεται η τμηματική αποπληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο ανά χρονικά διαστήματα που υπερβαίνουν τον μήνα, ενώ η μηνιαία δόση δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη των 50 ευρώ.
Τα ποσοστά διαγραφής θα είναι κλιμακωτά και θα φθάνουν έως το 50% ενώ οι μηνιαίες δόσεις θα διαμορφώνονται ανάλογα με το προφίλ του οφειλέτη.
Για χρέη πάνω από 1 εκατ. ευρώ τη νομιμότητα των μέτρων αναδιάρθρωσης θα ελέγχει εντός 60 ημερών το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Τα ασφαλιστικά Ταμεία με βάση το δημοσίευμα της Επένδυσης θα εκπροσωπούνται από το ΚΕΑΟ. Ο μηχανισμός δεν θα επιτρέπει τη διαγραφή βασικής οφειλής από κύρια εισφορά.
Ποιες οφειλές απαγορεύεται να διαγραφούν
Δεν θα επιτρέπεται η διαγραφή βασικής οφειλής που αφορά φόρο προστιθέμενης αξίας, παρακρατούμενους φόρουςμ ποσά από καταπτώσεις εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου, ανακτήσεις κρατικών ενισχύσεων.