Πριμ 443 εκατ. σε γεωργούς και κτηνοτρόφους για βιολογικά προϊόντα
Κριτήρια που πρέπει να πληρούν για την ένταξή τους
Ενισχύονται γεωργοί και κτηνοτρόφοι είτε για να μετατρέψουν τη συμβατική τους εκμετάλλευση σε βιολογική είτε για να διατηρήσουν την ήδη υφιστάμενη βιολογική αγροτική μονάδα. Σκοπός του προγράμματος είναι να καλυφθεί μεγάλο τμήμα της απώλειας εισοδήματος και του πρόσθετου κόστους που συνεπάγεται η συμμετοχή των γεωργών και κτηνοτρόφων στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.
Παράλληλα όπως γράφει το Εθνος, όμως εντός του 2017 πρόκειται να ακολουθήσει και δεύτερη προκήρυξη για βιολογική γεωργία, καθώς έχει ήδη κατατεθεί στις αρμόδιες κοινοτικές Αρχές, πρόταση τροποποίησης του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, όπου μεταξύ άλλων προτάθηκε η διεύρυνση των επιλέξιμων καλλιεργειών.
Οι καλλιέργειες που προστίθενται αφορούν στη ροδιά, ακτινιδιά, ακρόδρυα, συκιά, μικρόκαρπες/δάσους, αβοκάντο, καπνός, φυλλώδη λαχανικά-σταυρανθή/βολβώδη/καρότο/πατάτα. Η στήριξη παρέχεται για τη μετατροπή ή τη διατήρηση των πρακτικών της βιολογικής γεωργίας.
Κριτήρια που πρέπει να πληρούν για την ένταξή τους
Το κλίμα, τα εδάφη, η ποικιλότητα και η ιστορική ανάπτυξη των δεξιοτήτων στην ελληνική γεωργία είναι ευνοϊκά για την ανάπτυξη βιολογικής γεωργίας. Η βιολογική γεωργία είναι περισσότερο προσαρμοσμένη σε μικρό μέγεθος κλήρου και είναι περισσότερο έντασης εργασίας με μέτριες απαιτήσεις ενδιάμεσων εισροών και ενέργειας.
Η βιολογική κτηνοτροφία αποτελεί μία συνιστώσα της εκτατικής κτηνοτροφίας που συμβάλει στην ορθολογική διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου και της διατροφής του, την καλή διαβίωση των ζώων, την προστασία του περιβάλλοντος και την παραγωγή προϊόντων ποιότητας.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο μέτρα:
• Ενισχύσεις για τη διατήρηση βιολογικών πρακτικών και μεθόδων παραγωγής: Στο υπομέτρο αυτό οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν να διατηρήσουν στο σύστημα της βιολογικής γεωργίας τα αγροτεμάχια με τις καλλιέργειες ή τις εκτροφές ζώων που επιθυμούν για μια πενταετία και έχουν συνάψει σύμβαση με εγκεκριμένο Οργανισμό Πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων.
• Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους: Οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν να εντάξουν στο σύστημα της βιολογικής γεωργίας τα αγροτεμάχια με τις καλλιέργειες ή τις εκτροφές ζώων που επιθυμούν και συνάπτουν σύμβαση με εγκεκριμένο Οργανισμό Πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων.
Η στροφή στις βιολογικές πρακτικές μπορεί να κρύβει δυσκολίες, αλλά εμφανίζει και σημαντικές προοπτικές, δημιουργώντας προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία και ταυτόχρονα εξωστρεφή.
Πέραν όμως των συνθηκών μεγάλης ζήτησης που διαμορφώνονται στις αγορές της Ευρώπης, τα βιολογικά προϊόντα έχουν σαφέστατα υψηλότερη προστιθέμενη αξία.
Οι υψηλότερες τιμές εύλογα αποτελούν ισχυρό κίνητρο για την επιχειρηματική δραστηριοποίηση στον τομέα των βιολογικών προϊόντων.
Παραγωγοί και ομάδες παραγωγών καλούνται να εκμεταλλευτούν αυτή τη πρόκληση, να αναλάβουν το ρίσκο της μετατροπής της συμβατικής παραγωγής σε βιολογική και να υιοθετήσουν τις νέες καλλιεργητικές πρακτικές και τεχνολογίες που απαιτούνται.
Δηλωμένα
Προκειμένου να ενταχθούν σε κάποια από τις δράσεις του μέτρου τα αιτούμενα προς ένταξη αγροτεμάχια, βοσκότοποι και ζωικό κεφάλαιο, κατά περίπτωση, πρέπει να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια επιλεξιμότητας:
• Να είναι δηλωμένα στην πλέον πρόσφατη Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του υποψηφίου. Στην περίπτωση των πολυετών καλλιεργειών, τα προς ένταξη αγροτεμάχια, θα πρέπει να είναι δηλωμένα στην πλέον πρόσφατη ΕΑΕ του ενδιαφερόμενου, με επιλέξιμη για τη δράση πολυετή καλλιέργεια ή συνδυασμό πολυετών καλλιεργειών.
Επιπρόσθετα, σε ό,τι αφορά στις δενδρώδεις καλλιέργειες και στους αμπελώνες, οι καλλιέργειες θα πρέπει να βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία.
• Να κατέχονται νόμιμα κατά την ένταξη, και για κάθε έτος, καθ’ όλη την περίοδο δέσμευσης.