Ιταλικός Eσπρέσο στο διάστημα, όπως ακριβώς στο σπίτι
Δεν υπάρχει ζωή στο διάστημα χωρίς εσπρέσο. Ο καφές αποτελεί τον πρωταγωνιστή της αποστολής VITA (ιταλική λέξη για τη «ζωή» και ένα αρκτικόλεξο για τη «Ζωτικότητα, την Καινοτομία, την Τεχνολογία, την Ικανότητα»), που έφερε τον Paolo Nespoli και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).
Κατά την άφιξή τους, οι αστροναύτες καλωσορίζονται με ένα 100% αυθεντικό ιταλικό προϊόν: την καινοτόμα μηχανή ISSpresso που βασίζεται σε κάψουλες, η οποία δημιουργήθηκε από την Argotec και τη Lavazza με σύμπραξη του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και σε συνεργασία με τον Ιταλικό Οργανισμό Διαστήματος (ASI).
Η επαναστατική μηχανή εσπρέσο εγκαταστάθηκε στη μονάδα κόμβου 1 / μονάδας διαστημικού σταθμού στις 3 Μαΐου 2015 κατά τη διάρκεια της αποστολής Futura, που έδωσε την ευκαιρία στη Samantha Cristoforetti να απολαύσει τον πρώτο εσπρέσο στην ιστορία σε συνθήκες μικροβαρύτητας. Η συνεργασία με την ASI, η οποία συντονίζει το πείραμα, κατέστησε δυνατή τη μεταφορά της μηχανής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και, στη συνέχεια, χάρη σε συμφωνία με τη NASA, την εξασφάλιση της μόνιμης παραμονής της ISSpresso σε τροχιά.
Η σκυτάλη έχει τώρα περάσει από την αστροναύτη της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας Samantha Cristoforetti στον Paolo Nespoli, αστροναύτη στην τρίτη διαστημική πτήση, ο οποίος τους τελευταίους μήνες στα ερευνητικά και αναπτυξιακά εργαστήρια της Argotec στο Τορίνο έχει μάθει όλα τα μυστικά του ISSpresso, τόσο από τεχνικής όσο και πρακτικής πλευράς.
Έτσι, μετά από 27 μήνες στο διάστημα και 400 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, η μηχανή ISSpresso - ένα πραγματικό τεχνολογικό και μηχανολογικό κόσμημα - θα δώσει την ευκαιρία σε ακόμη έναν Ιταλό αστροναύτη να απολαύσει έναν τέλειο χειροποίητο εσπρέσο στο διάστημα, όπως ακριβώς στο σπίτι. Το άρωμα είναι το ίδιο, χάρη στη λεπτή, ισορροπημένη γεύση που προσφέρουν οι κάψουλες Lavazza: η κρέμα και ο καφές δεν αναμειγνύονται όπως στη Γη, αλλά παραμένουν χωριστά ενώ το παραδοσιακό φλιτζάνι εσπρέσο αντικαθίσταται από ένα ειδικό δοχείο. Το ISSpresso μπορεί να παρασκευάσει τον τέλειο καφέ σε ακραίες συνθήκες, όπου οι αρχές της μηχανικής των ρευστών διαφέρουν εντελώς από εκείνες της Γης.
Ωστόσο, η διαδικασία παρασκευής είναι η ίδια: η ίδια πρακτικότητα και ευκολία παρασκευής εσπρέσο, αυτή τη φορά απολαμβάνεται με καλαμάκι. Η μηχανή ISSpresso ανταποκρίνεται στις πολύ αυστηρές απαιτήσεις που καθορίζονται από τη NASA τόσο για τα συστήματα που υπάρχουν ήδη στη καμπίνα, όσο και για εκείνα με τα οποία αλληλοεπιδρούν οι αστροναύτες. Η μηχανή διαθέτει επίσης μία καινοτόμο συσκευή που επιτρέπει στη γραμμή διανομής καφέ τον καθαρισμό της.
«Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που εξάγουμε για δεύτερη φορά την ιταλική τεχνογνωσία εκτός της Γης, ως μέρος του φιλόδοξου σχεδίου που αναλάβαμε με την Argotec, που βασίζεται στην τεχνογνωσία και τη δημιουργικότητα», σχολίασε ο Marco Lavazza, Αντιπρόεδρος του Ομίλου Lavazza. «Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί ακόμη ένα βήμα στο ταξίδι μας μέσω της καινοτομίας. Η ιταλική ονομασία της διαστημικής αποστολής VITA συνδέεται εύκολα με ένα εξίσου αναγνωρισμένο διεθνές σύμβολο της Ιταλίας, τον εσπρέσο. Αυτό αποτελεί περαιτέρω απόδειξη ότι διαθέτουμε την τέλεια συνταγή: το πάθος, την ποιότητα και την επιθυμία για συνεχή καινοτομία, τα οποία μας βοηθούν να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στην κορυφή του κλάδου. Είναι ενδιαφέρον το ότι η ποικιλία καφέ A Modo Mio που θα απολαύσουν οι αστροναύτες στο διάστημα είναι η ίδια που διατίθεται για τους πελάτες μας στα σπίτια τους».
Ο David Avino, Διευθύνων Σύμβουλος της Argotec, δήλωσε: «Εκτός από την απόλαυση του καφέ, η χρήση της μηχανής ISSpresso από τον Paolo Nespoli θα μας επιτρέψει να μελετήσουμε σε τροχιά, φυσικά φαινόμενα που δεν μπορούν να αναπαραχθούν στη Γη. Χάρη σε αυτό το σύστημα έχουμε ήδη σχεδιάσει καινοτόμες τεχνολογίες οι οποίες μπορούν να εξαλείψουν τα αποθέματα καφέ και νερού που παράγονται από μηχανές καφέ στη Γη, μειώνοντας έτσι τα απόβλητα νερού μέχρι και 30%. Η συνεργασία με τη Lavazza μας βοήθησε έτσι να επιλύσουμε ένα δύσκολο επιστημονικό και τεχνικό πρόβλημα διεθνούς ενδιαφέροντος, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στα πειράματά μας».