Δυναμική παρέμβαση του Βασίλη Αποστολόπουλου στο London School of Economics
Την εκδήλωση παρακολούθησαν φοιτητές και καθηγητές του LSE, μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας και εκπρόσωποι τραπεζών και επενδυτικών funds. Στόχος της εκδήλωσης ήταν να ακουστεί η φωνή της ελληνικής επιχειρηματικότητας για τις προτεραιότητες της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης και την οικοδόμηση μιας ανταγωνιστικής οικονομίας. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο του LSE και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (UK). Ο Δρ. Αποστολόπουλος επισήμανε σε υψηλούς τόνους πως «η έξοδος από τα προγράμματα στήριξης και η αρχή της ανάκαμψης είναι μια σημαντική επιτυχία, αλλά σε καμία περίπτωση η ολοκλήρωση της προσαρμογής».
Συγκεκριμένα, ο Δρ. Αποστολόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη για δημοσιονομική υπευθυνότητα, την ολοκλήρωση και εφαρμογή σειράς αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων και αναγκαίων αλλαγών για την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της οικονομίας, ενώ παράλληλα αποσαφήνισε μια σειρά από αναγκαία μέτρα και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την επιτάχυνση της ανάπτυξης. Μάλιστα, προειδοποίησε να μην παγιδευτεί η χώρα στην ψευδαίσθηση πως επαρκεί η σημερινή ισχνή αναπτυξιακή δυναμική, καθώς δύσκολα αυτή θα γίνει αισθητή σε όλο το φάσμα της κοινωνίας και της οικονομίας, με ρίσκο να υπερνικήσει την αισιοδοξία η «κόπωση προσαρμογής».
Συμπλήρωσε, χαρακτηριστικά, πως «μόνο μέσα από μία ολιστική αναπτυξιακή στρατηγική, με έμφαση στα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα, την καινοτομία, την εξωστρέφεια, την διασύνδεση των παραγωγικών τομέων, επενδύσεις και στρατηγικές συνέργειες που διευκολύνουν οικονομίες κλίμακας και μεγιστοποιούν την προστιθέμενη αξία των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών μπορεί να επιτευχθεί η αναγκαία ταχύρρυθμη ανάπτυξη». Ο Διευθύνοντας Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, επισήμανε πως δεν νοείται να επιτραπεί επιστροφή στο παρελθόν, με τα λάθη και τις στρεβλώσεις της οικονομίας, την πολιτική αστάθεια, τον λαϊκισμό και το πελατειακό κράτος.
Αναφέρθηκε, παράλληλα, στις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας που επιμένουν, όπως η πολυνομία και η κακονομία, η υπερφορολόγηση, κρίσιμες θεσμικές στρεβλώσεις, η μεταβλητότητα στο φορολογικό και νομικό περιβάλλον, ζητήματα ανταγωνισμού, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για σταθερούς κανόνες του παιχνιδιού που να ισχύουν για όλους. Με αφορμή τη νέα διαφαινόμενη αστάθεια στην Ευρωζώνη - με καταλύτη τις εξελίξεις στην Ιταλία - ο Δρ. Αποστολόπουλος εστίασε στην αναγκαιότητα να μηδενιστεί το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα, εμπνέοντας βεβαιότητα και ασφάλεια τόσο στους εταίρους και τους θεσμούς, όσο και στους εγχώριους και τους διεθνείς επενδυτές.
Παρά τις προειδοποιήσεις και τις επισημάνσεις των κινδύνων που ελλοχεύουν, ο Δρ. Αποστολόπουλος έκλεισε με ένα αισιόδοξο όραμα και σαφές πρόγραμμα για την επόμενη τριετία. Με στόχο μια νέα, δυναμική και ισχυρή Ελλάδα το 2021, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών προέταξε την ανάγκη για ένα συνολικό και πολυεπίπεδο «rebranding». Σε μία πρόταση που καταχειροκροτήθηκε, ο Δρ. Αποστολόπουλος ανέλυσε την προστιθέμενη αξία και αποφασιστική ισχύ που εμπνέει διεθνώς το «brand» Ελλάς («Hellas»), επισημαίνοντας πως δεν είναι τυχαίο πως αναφερόμαστε στο Hellenic Republic, Hellenistic Period, Hellenic Observatory, στους φιλέλληνες και στις Hellenic Associations, και όχι το «Greece», μία ονομασία πιο αδύναμη που έχει πληγεί περαιτέρω από το «Greek crisis».
Έκλεισε την ομιλία του με κάλεσμα σε συστράτευση των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη, να διασφαλιστεί η σταθερότητα και να ενταθεί η αντιστροφή του «brain drain» που είναι κρίσιμη για την επόμενη μέρα της Ελληνικής οικονομίας και του Ελληνικού επιχειρείν. Ακολούθησε μία πλούσια και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον κ. Μιχάλη Τσαμάζ, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΤΕ, τον κ. Νίκο Δρανδράκη του Beat, υπό το συντονισμό του Καθηγητή Kevin Featherstone.