Το Έθνος παρουσιάζει το βιβλίο:«Τουρκία: Μοντέλο αυταρχικού κράτους. Από τον Ατατούρκ στον Ερντογάν»
Το Έθνος της Κυριακής και οι εκδόσεις Οξύ παρουσίασαν σήμερα στο Polis Art Cafe το βιβλίο του Halil Karaveli, διευθυντή της επιθεώρησης Turkey Analyst και τακτικό αρθρογράφο του περιοδικού Foreign Affairs, με τίτλο «Τουρκία:Μοντέλο Αυταρχικού Κράτους. Από τον Ατατουρκ στον Ερντογάν».
Το Έθνος της Κυριακής με τη σειρά «Σύγχρονοι Ηγέτες» φωτίζει τα πρόσωπα που γράφουν Ιστορία και αναλύει την πολύπλοκη εποχή μας. Η σειρά αποτελείται από πέντε βιβλία που παρουσιάζουν στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό τις πιο συζητημένες, σύγχρονες ηγετικές φυσιογνωμίες του κόσμου μας.
Το βιβλίο του Χαλίλ Καραβελί, για το «αυταρχικό μοντέλο» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, θα εγκαινιάσει τη σειρά την ερχόμενη Κυριακή 24 Φεβρουαρίου.
Δείτε παρακάτω στη gallery του Newsbomb.gr φωτογραφίες από την παρουσίαση του βιβλίου.
Στην παρουσίαση του βιβλίου, οι προσκεκλημένοι πανεπιστημιακοί και οι συγγραφείς ανέπτυξαν τις απόψεις τους σχετικά με τη θέση της γείτονος χώρας στη σύγχρονη πολιτική σκηνή και τον τρόπο άσκησης της τουρκικής πολιτικής διαχρονικά.
Ομιλητές στην παρουσίαση του βιβλίου ήταν:
- Ο κ. Halil Karaveli - Ο συγγραφέας του βιβλίου
- Ο κ. Στέλιος Περάκης Ομότιμος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
- Ο κ. Παναγιώτης Τσάκωνας - Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Σπουδών Ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
- Ο κ. Άγγελος Συρίγος - Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
Συντονιστής στην εκδήλωση ήταν ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Σκαφιδάς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Παναγιώτης Τσάκωνας, ανέφερε ότι το βιβλίο χρησιμοποιεί μια μαρξιστική προσέγγιση, υποστηρίζοντας ότι ευθύνονται κυρίως οι δομές του τουρκικού κράτους που κάνουν το καθεστώς αυταρχικό. «Το βιβλίο αποτελεί εξαιρετική συνεισφορά στη συζήτηση και παρέχει ένα καλό αναλυτικό πλαίσιο της διαδικασίας που οδηγεί σε ένα κράτος που χαρακτηρίζεται από αυταρχισμό και θρησκευτικό εθνικισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελος Συρίγος, τόνισε ότι η Ελλάδα, ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά στη γείτονα Χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να μη μιλά με την Τουρκία. «Είμαστε υποχρεωμένοι να συζητάμε γιατί υπάρχει κίνδυνος», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η Τουρκία αποτελεί σήμερα υπόδειγμα ανελεύθερης Δημοκρατίας.
Ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Στέλιος Περράκης έκανε λόγο για την αμήχανη στάση, έως και «διπλή γλώσσα» των Ευρωπαϊκών Θεσμών στο απολυταρχικό καθεστώς της Τουρκίας ενώ πρόσθεσε ότι και η σημερινή διακυβέρνηση κάνει ενέργειες που θυμίζουν Μακιαβέλι ενώ χαρακτήρισε την Τουρκία χώρα «ελλειμματική σε επίπεδο Δημοκρατίας».
O συγγραφέας Χαλίλ Καραβελί έχει γεννηθεί στην Τουρκία από Τούρκο πατέρα και Σουηδή μητέρα και μετανάστευσε στη Σουηδία σε ηλικία των 16 χρονών. Είναι δημοσιογράφος και αναλυτής θεμάτων που αφορούν στην τουρκική επικαιρότητα επί 11 χρόνια και εργάζεται σε μια σουηδική «δεξαμενή σκέψης», που ονομάζεται Ινστιτούτο Πολιτικής Ανάπτυξης.
«Έχω ανησυχία για την Τουρκία», ανέφερε, «καθώς βλέπουμε ότι όχι μόνο στη χώρα μου αλλά και σε πολλά σημεία του σύγχρονου κόσμου να διακυβεύεται το μέλλον της Δημοκρατίας. Μιλάμε για ανελεύθερη Δημοκρατία σε πολλές χώρες που υπάρχουν αυταρχικοί ηγέτες με κοινά χαρακτηριστικά με τον Ερντογάν.
Όλοι αυτοί έχουν εκλεγεί δημοκρατικά, αλλά δεν σέβονται απαραίτητα τη Δημοκρατία. Εφαρμόζουν πολιτικές υπέρ των πλουσίων στην κάθε χώρα και ασκούν την εξουσία με αυταρχισμό, με αποτέλεσμα να έχουμε άνοδο της ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού, ενώ η Αριστερά είτε απουσιάζει εντελώς είτε είναι αδύναμη» είπε ο συγγραφέας.
Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου
Εδώ κι έναν αιώνα, ο δυτικός κόσμος αντιμετωπίζει την Τουρκία σαν μια χαρακτηριστική περίπτωση χώρας που διχάζεται πολιτισμικά μεταξύ Ισλάμ και Δύσης. Το βιβλίο Τουρκία: το μοντέλο ενός αυταρχικού κράτους αμφισβητεί το συμβατικό αυτό ιστορικό αφήγημα και υπογραμμίζει τους κινδύνους που κρύβει η θεώρηση των ιστορικών γεγονότων στη γείτονα χώρα ως μέρος ενός διαρκούς πόλεμου ανάμεσα στο «εκδυτικισμένο» κράτος και τις λαϊκές μάζες που υπερασπίζονται την παράδοση και τη θρησκεία. Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Χαλίλ Καραβελί ξεπερνά τις πολιτισμικές κατηγοριοποιήσεις που ερμηνεύουν απλοϊκά την πολιτική πραγματικότητα στην Τουρκία, από την εποχή του νεωτεριστή Κεμάλ Ατατούρκ μέχρι τον «σουλτάνο» Ερντογάν του σήμερα. Καταδεικνύει τους τρόπους με τους οποίους αυτές οι προκαταλήψεις διαμορφώνουν τις κυρίαρχες ιδεολογικές τάσεις εντός και εκτός της χώρας, για να φτάσει –και να απαντήσει– στο κρίσιμο ερώτημα: Γιατί η δημοκρατία συνεχίζει να λείπει από την Τουρκία;
Διαβάστε επίσης: Ο Πούτιν απειλεί τις ΗΠΑ: Θα σας συντρίψουμε...