«Η Ελλάδα σε 100 ουζομεζέδες» από το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου και τον Γιώργο Πίττα
Ο Νίκος Καλογιάννης, ο άνθρωπος που βρίσκεται στο τιμόνι του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, το αγαπημένο Ούζο των Ελλήνων με τη μακρά παράδοση και ο Γιώργος Πίττας, ερευνητής της ελληνικής γαστρονομίας, ταξιδευτής και συγγραφέας, μεταξύ άλλων, του βιβλίου «Καφενεία της Ελλάδας» εκεί όπου παραδοσιακά καταναλώνονται ούζο και ουζομεζέδες, μοιράζονται ένα κοινό όραμα.
Να ζωντανέψουν και να διαφυλάξουν έναν ελληνικό θησαυρό: τους τοπικούς, παραδοσιακούς ουζομεζέδες.Να ξανασυστηθεί ο καταναλωτής με την κουλτούρα του μεζέ και το πάντρεμά του με το Ούζο. Να υπενθυμίσουν πως ο μεζές ανήκει στην ιεροτελεστία της απόλαυσης του Ούζου και πως αυτά τα δύο μαζί δημιουργούν ένα αμφίδρομο δίπολο που το ένα αναδεικνύει και συμπληρώνει το άλλο: Ούζο και μεζές, μεζές και Ούζο. Απόλαυση στον ουρανίσκο, τέρψη, παρέα, συντροφικότητα, κοινωνική συναναστροφή, τσούγκρισμα ποτηριών στον αέρα, ελληνική κουλτούρα.
Η αγάπη του Νίκου Καλογιάννη να παράγει με συνέπεια και μεράκι το Ούζο Πλωμαρίου, ένα παραδοσιακό απόσταγμα, και του Γιώργου Πίττα να αναδεικνύει τη γαστρονομική αυθεντικότητα κάθε τόπου, συναντήθηκαν σε έναν κοινό παρονομαστή: να εκπαιδευτεί ο καταναλωτής στη γαστρονομική κουλτούρα του, μέσα από τον παραδοσιακό μεζέ του κάθε τόπου. Και όταν μοιράζεσαι ένα τέτοιο φιλόδοξο όραμα, αυτόματα γεννιούνται και οι αξίες της εντοπιότητας, της κοινωνικής συνεισφοράς, της παράδοσης και της αυθεντικότητας.
Αυτό το κοινό όραμα ήρθε να ζωντανέψει μέσα από το ταξίδι του Γιώργου Πίττα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, από νησί σε νησί, από χωριό σε χωριό, από πόλη σε πόλη. Ένα ταξίδι που ξεκίνησε τον Μάιο του 2018 και θα έχει διάρκεια στο χρόνο. Ένα ταξίδι που μέχρι και σήμερα έχει απαθανατίσει τοπικούς ουζομεζέδες στον τόπο τους, στο χώρο τους, την ώρα της παρασκευής τους, ώστε ο αυριανός επισκέπτης του χωριού και του νησιού να τους αναγνωρίσει και να τους αναζητήσει. Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πάρει μια πρώτη γεύση αυτού του ταξιδιού, μέσω του «χάρτη ουζομεζέδων» που δημιουργήθηκε. Και το ταξίδι, συνεχίζεται…
Ο μεζές αποτελεί μέρος της γαστρονομικής κουλτούρας μας, όπως και το Ούζο Πλωμαρίου που συντροφεύει τις στιγμές της ζωής μας εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Άλλωστε το Ούζο, το εθνικό μας ποτό και το ταίριασμά του με τον μεζέ, είναι ένα αμιγώς ελληνικό φαινόμενο μια συνήθεια που φέρνει τους ανθρώπους κοντά. Το Ούζο με μεζέ είναι για τον Έλληνα, τρόπος ζωής. Το Ούζο Πλωμαρίου, υποστηρικτής και συνοδοιπόρος του Γιώργου Πίττα σε αυτό το φιλόδοξο ταξίδι, έχει συνδέσει το όνομά του με το εθνικό μας ποτό, καθώς κλείνει μέσα του την ελληνική κουλτούρα της παρέας, της χαλαρής διάθεσης και της όμορφης ζωής. Το Ούζο Πλωμαρίου για πάνω από έναν αιώνα, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτισμικής μας ταυτότητας.
Λίγα λόγια για το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου:
Η ιστορία του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου ξεκινά το 1894 με την περίφημη συνταγή του ιδρυτή του. Η εταιρία, είναι 100% ελληνική και παράγει το εκλεκτό Ούζο Πλωμαρίου χρησιμοποιώντας την ίδια, μυστική συνταγή με έμφαση στους εξαιρετικούς καρπούς και βότανα και τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο απόσταξης σε μικρούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες. Το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου σφραγίζεται στη γνωστή παραδοσιακή συσκευασία με το χαρακτηριστικό φελλό και προσφέρει μια πολύτιμη ισορροπία γεύσης που επιτυγχάνουν τα πιο εκλεκτά ποτά με ονομασία προέλευσης.
Σήμερα το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου έχει δυναμική παρουσία σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο. Με την εξαγωγική δραστηριότητα να επεκτείνεται διαρκώς, το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου βρίσκεται σε αλυσίδες τροφίμων και ποτών, σημεία λιανικής πώλησης και εστιατόρια, σχεδόν σε κάθε γωνιά της γης. Από την Αμερική και τον Καναδά ως την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και από τηνΙαπωνία και τη Ρωσία ως τη Νότιο Αφρική και την Ταϋλάνδη. Σήμερα, οι εξαγωγές του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου αποτελούν το 58,5% των συνολικών πωλήσεων σε όγκο.
Δείτε επίσης: www.ouzoplomari.gr, www.facebook.com/ouzoplomari
Γιώργος Πίττας
Ο Γιώργος Πίττας εδώ και δύο δεκαετίες ταξιδεύει και καταγράφει άγνωστα κομμάτια της ελληνικής επικράτειας ψάχνοντας τον κοινωνικό βίο και το πάντρεμά του με την γαστρονομία κάθε τόπου. Το υλικό που προκύπτει από τις περιηγήσεις του έχει συγκεντρωθεί στα βιβλία του: Σημάδια του Αιγαίου, Πάρος οδοιπορικό στον τόπο και το χρόνο, Πανηγύρια στο Αιγαίο, Καφενεία της Ελλάδος, Αθηναϊκή Ταβέρνα, Θησαυροί της Ελληνικής Γαστρονομίας, Γαστρονομικές κοινότητες – Γαστρονομικοί προορισμοί. Είναι ο δημιουργός του greekgastronomyguide.gr, ενός ιστότοπου που έχει επίκεντρο την ελληνική γαστρονομία και ιδιαίτερα τους ανθρώπους-δημιουργούς της.