«Πρέπει εμείς να επιλέγουμε ποιοι είμαστε, όχι η επαγγελματική επιτυχία μας»

Η Global Marketing Director της GANT, Eleonore Säll μιλάει στο Newsbomb.gr για το ντοκιμαντέρ «Flipping The Ladder» με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων της εταιρείας.

«Πρέπει εμείς να επιλέγουμε ποιοι είμαστε, όχι η επαγγελματική επιτυχία μας»
6'

Του Χρήστου Κάβουρα

Τα φώτα μόλις είχαν ανάψει, η οθόνη έπαιζε τίτλους τέλους και οι 100 περίπου θεατές επευφημούσαν το θέμα που μόλις είχαν παρακολουθήσει. Το μίνι φιλμ «Flipping The Ladder», το ντοκιμαντέρ της εταιρείας GANT που πραγματεύεται το φαινόμενο αλλαγής καριέρας, με στόχο να εμπνεύσει τους ανθρώπους να παραμείνουν… ανήσυχοι, είχε μόλις λάβει τέλος στο μικρό αλλά υπέροχο αμφιθέατρο της Στοκχόλμης.

Μέσα από την ταινία παρακολουθήσαμε την πορεία τριών επαγγελματιών στο σημείο της μεγάλης αλλαγής στην καριέρα τους, παρατηρώντας τις διάφορες φάσεις της αλλαγής μέσω της νευροεπιστήμης, τα εμπόδια που προκύπτουν, όπως ο φόβος και οι κοινωνικές προσδοκίες, καθώς και τον τρόπο για να τα ξεπεράσουν.

Με το φινάλε του ντοκιμαντέρ η Global Marketing Director της GANT, Eleonore Säll έχει πάρει θέση στη σκηνή και δηλώνει:

«Σήμερα, οι καταναλωτές περιμένουν από εμάς να κάνουμε περισσότερα - να αποτελούμε έμπνευση, να δίνουμε λύσεις και να ενώνουμε τους ανθρώπους. "Είμαι πολύ περήφανη που η GANT δίνει το έναυσμα για περιεχόμενο με «σκοπό» που πυροδοτεί συζητήσεις και επιτρέπει μια αληθινή μετατόπιση απόψεων ή ακόμα και αλλαγή για τους ανθρώπους", "Με το “Flipping the Ladder” καταγράφουμε τα συναισθήματα που έχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι γύρω από το τι πρέπει να κάνουν με τη ζωή τους και διερευνούμε τι θα μπορούσε να συμβεί αν αφήσουμε την καρδιά και την περιέργεια μας, να μας καθοδηγήσουν».

Λίγο αργότερα ωστόσο θα έρθει κοντά μας και θα μας δώσει μια καλύτερη οπτική για το δημιούργημά της καθώς και μερικές οπτικές του ίδιου της του εαυτού.

Πώς σου ήρθε η ιδέα να δημιουργήσεις την συγκεκριμένη καμπάνια;

Πριν από δύο χρόνια ξεκινήσαμε μια τηλεοπτική σειρά με τον Κρεγκ Φέργκιουσον για τομείς στους οποίους ενδιαφερόταν το κοινό μας αλλά και η ίδια η GANT. Ωστόσο στο βάθος εμείς θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι που να κάνει τον κόσμο να λάβει δράση στην ζωή του και να αποτελέσουμε την έμπνευση για αυτόν. Όταν λοιπόν εξετάζαμε ακόμα με ποιον τρόπο μπορούσαμε να το κάνουμε, ανακαλύψαμε πως πολύς κόσμος αγχώνεται και συζητάει για το αν πρέπει να αλλάξει πορεία στην καριέρα και τη ζωή του. Για τον αν τελικά αξίζει να κυνηγάς την επιτυχία παρότι δεν είναι αυτή που σε ικανοποιεί βαθιά μέσα σου, κάτι που δεν είναι μόνο σουηδικό φαινόμενο αλλά συμβαίνει σε παγκόσμια κλίμακα. Ουσιαστικά το «Flipping the Ladder» βοηθά εμάς να «συνδεθούμε» με το κοινό μας και με τη σειρά τους εκείνοι έρχονται πιο κοντά μας, από τη στιγμή που αποτελούμε την έμπνευση για μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή τους.

Ουσιαστικά συμβουλεύεις τον κόσμο να ακολουθεί τα όνειρά του και να αρχίσουν να εξερευνούν καλύτερα τον εαυτό τους. Πώς λειτούργησε αυτό στη δική σου περίπτωση;

Ο κόσμος νομίζει πως το να γνωρίζεις τον εαυτό σου είναι πολύ εύκολο πράγμα. Κατά τη γνώμη μου συνεχώς εξερευνούμε πτυχές μας τις οποίες δεν είχαμε ιδέα ότι υπήρχαν. Για ποιο λόγο άλλωστε οι άνθρωποι πηγαίνουν για ψυχοθεραπεία; Προκειμένου να ανακαλύψουν πράγματα για τον εαυτό τους.

Όσον αφορά εμένα, θεωρώ πως σίγουρα θα είχα πάρει διαφορετικές κατευθύνσεις και αποφάσεις αν δεν είχα «αναζητήσει» τον εαυτό μου. Ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξεις τη ροή των πραγμάτων στη ζωή σου και η GANT η ίδια αποτέλεσε όχι απλώς μια κατεύθυνση αλλά ολόκληρη έμπνευση καθώς δεν είναι μια δουλειά την οποία κάνω μηχανικά, αλλά που βάζω ολόκληρη την ψυχή μου και μου αρέσει κάθε φορά που πηγαίνω στο γραφείο. Η δουλειά είναι μέρος της ζωής μας, επομένως αν δεν μας αρέσει είναι σαν να μην περνάμε καλά.

Οι νέοι εργαζόμενοι, κυρίως αυτοί που έχουν θέσεις ευθύνης, αγχώνονται πολύ όταν φτάσει η στιγμή μιας δύσκολης απόφασης. Τι συμβουλή θα τους έδινες προκειμένου να ξεπεράσουν αυτόν τον φόβο που τους διακατέχει;

Διαφέρει πιστεύω στον καθένα αυτό. Όταν είσαι νέος προσπαθείς συνεχώς να αποδεικνύεις ότι μπορείς να χειριστείς καταστάσεις, ιδιαίτερα τις πιο βαρβάτες. Στην εποχή που ζούμε είναι δύσκολο να μην αγχωθείς με τους ρυθμούς που λειτουργούμε. Για παράδειγμα παλιότερα οι εργαζόμενοι έκαναν πολλά διαλείμματα μέσα στη μέρα καθώς έπρεπε να περιμένουν το fax να έρθει, να τηλεφωνήσουν κλπ, ενώ τώρα σου έρχονται στο λεπτό 5-6 e-mail τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να διαχειριστείς, γεγονός που σου προκαλεί αυτόματα στρες που δεν το καταλαβαίνεις. Η γνώμη μου είναι ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει μάθημα και στην εκπαίδευση για το πώς θα πρέπει να χειριζόμαστε τον εαυτό μας και όχι μόνο για τα topics της δουλειάς μας.

Εργάζεσαι στον τόπο καταγωγής σου. Θεωρείς πως θα είχες την ίδια επιτυχία ακόμα και αν ήσουν στο εξωτερικό;

Ερώτηση παγίδα αλλά νομίζω πως θα τα κατάφερνα. Η GANT είναι άλλωστε παγκοσμίου βεληνεκούς και με τόσα ταξίδια που κάνω έχω ξεχάσει ότι η βάση μου είναι στη Σουηδία. Βεβαίως για να είμαι ειλικρινής έχω αναρωτηθεί πώς θα ήταν να εργάζομαι σε μόνιμη βάση στο εξωτερικό, αλλά αυτή τη στιγμή έχω ως βάση μου τη Σουηδία. Εδώ έχω βρει τον σκοπό μου και εδώ το απολαμβάνω. Αν ήμουν πολιτικός ίσως και να σου έλεγα πως θα ήταν πολύ διαφορετικά, στη δουλειά μου όμως δεν υπάρχουν σύνορα.

Μια και η καμπάνια μας λέει να ακολουθούμε τα όνειρά μας, έχεις κάποιο όνειρο το οποίο ακόμα κυνηγάς και θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας;

Λίγο πριν ξεκινήσω τη δουλειά μου στην GANT, έγραφα ένα βιβλίο και ακόμα δεν το έχω τελειώσει. Γενικότερα έχω τρία βιβλία τα οποία προσπαθώ να τελειοποιήσω αυτή τη στιγμή αλλά έχω και πολλά όνειρα για την GANT. Υπάρχουν πολλά πράγματα ακόμα εκεί έξω τα οποία αισθάνομαι ότι θα καταφέρω να υλοποιήσω μέσω της δουλειάς μου τα επόμενα χρόνια. Το πιο σημαντικό πράγμα για μένα όμως είναι ότι ακόμα εξερευνώ τον εαυτό μου και συνεχώς βρίσκω νέες πτυχές που με κάνουν καλύτερη, οπότε αυτό μου ανοίγει νέα μονοπάτια και περισσότερες επιλογές. Οπότε για την ώρα πρώτος μου στόχος είναι να βρω ισορροπία στον χρόνο μου μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής και όλα θα γίνουν.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή