9'

Αλλάζει χέρια το κέντρο της Αθήνας

Αλλάζει χέρια το κέντρο της Αθήνας

Το προφίλ των επενδυτών που προσελκύει η ελληνική πρωτεύουσα

Γράφει ο Δημήτρης Πεφάνης

Ομορφότερο, πιο δημοφιλές αλλά και ακριβότερο γίνεται σταθερά το κέντρο της Αθήνας καθώς -παρά την πανδημία- συνεχίζει να προσελκύει τα βλέμματα των επενδυτών, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Οι παρεμβάσεις που γίνονται σε επίπεδο υποδομών αλλά και αναπλάσεων, οι προσδοκίες για αύξηση της τουριστικής κίνησης, η μετατροπή της Αθήνας σε 12μηνο προορισμό αλλά και η μεγάλη ζήτηση από ξένους επενδυτές έχουν καταστήσει το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας -αλλά και γειτονικές σε αυτό περιοχές- εξαιρετικά δημοφιλές μετά από πολλά χρόνια.

Η δημοφιλία αυτή έχει προφανή και άμεσο αντίκτυπο στις τιμές των ακινήτων, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις έχουν ακόμη και διπλασιαστεί σε σχέση με το 2015. Μάλιστα, παράγοντες της κτηματαγοράς εκτιμούν ότι η άνοδος όχι μόνο δεν θα είναι παροδική, αλλά με το πέρας της πανδημίας θα δούμε νέο κύκλο αύξησης της ζήτησης που θα συμπαρασύρει τις τιμές.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν και είναι μια κατακόρυφη αύξηση των μεταβιβάσεων σε ακίνητα κάθε τύπου. Με άλλα λόγια, το κέντρο της Αθήνας «αλλάζει χέρια», περνώντας σε μεγάλο βαθμό στην κυριότητα ξένων επενδυτών. Ενδεικτικό είναι πως μόνο την τελευταία πενταετία οι επενδύσεις από την Κίνα για αγορά ακινήτων στη χώρα μας έφτασαν τα 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα περισσότερα κατευθύνθηκαν στο κέντρο της Αθήνας.

Πέραν αυτών, επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, κυρίως σε ξενοδοχεία και άλλα επαγγελματικά ακίνητα πραγματοποίησαν funds από το Ισραήλ και το Λίβανο. Μάλιστα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι πέρα από τα ξενοδοχεία και τα λοιπά τουριστικής φύσεως ακίνητα, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον και για επαγγελματικά ακίνητα -καταστήματα αλλά και κάποιους χώρους γραφείων- που πλέον προσφέρουν ικανοποιητικές αποδόσεις.

Ταυτόχρονα, έντονη κινητικότητα παρατηρείται και από την πλευρά των ιδιωτών αγοραστών που αναζητούν διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, είτε για ιδιοκατοίκηση είτε και για εκμετάλλευση. Η αύξηση των τιμών των ενοικίων σε συνδυασμό με την πτώση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια στρέφει πολλούς ενοικιαστές στην επιλογή της αγοράς με δάνειο. Ταυτόχρονα, τα ακριβά ενοίκια αλλά και οι προοπτικές κερδών μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης κάνουν ελκυστική την επιλογή της αγοράς ακινήτου με σκοπό την ενοικίαση.

Μάλιστα, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου αγοράζονται παλιά διαμερίσματα, ακόμη και άνω των 40 ή 50 ετών, ανακαινίζονται και εν συνεχεία βγαίνουν προς ενοικίαση, με αρκετά υψηλότερες τιμές.

Απόδειξη του μεγάλου ενδιαφέροντος είναι επίσης το γεγονός ότι οι υποψήφιοι αγοραστές στρέφονται πλέον και σε άλλες περιοχές, πέραν του παραδοσιακού κέντρου, αναζητώντας εκεί τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες. Έτσι, παρατηρείται ζήτηση στην Κυψέλη, στα Πατήσια και σε άλλες κοντινές περιοχές που δεν είχαν δει τις τιμές των ακινήτων να ανεβαίνουν. Καθώς όμως περιοχές όπως η Πλάκα, το Κουκάκι ή τα Εξάρχεια έχουν σε πολλές περιπτώσεις «ξεφύγει», όσοι αναζητούν πιο προσιτές λύσεις αλλά και προοπτικές είναι διατεθειμένοι να κινηθούν κατά τι μακρύτερα από το «παραδοσιακό» κέντρο.

Οι αγοραστές και το προφίλ των ακινήτων

Όπως εξηγεί ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος Μεσιτών Αθηνών Αττικής αυτή τη στιγμή υπάρχει αυξημένη ζήτηση για ακίνητα που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Οι ενδιαφερόμενοι αναζητούν ακίνητα για εκμετάλλευση και κυρίως για τουριστική εκμετάλλευση, ενώ ως προς τα δημογραφικά τους, οι επενδυτές από το εξωτερικό είναι κυρίως Κινέζοι, Ισραηλινοί και Λιβανέζοι. Υπάρχουν βέβαια και αγοραστές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως εκεί μιλάμε για μεμονωμένες περιπτώσεις και όχι για μαζικές αγορές ή οργανωμένα funds.

Όσο για το προφίλ των ακινήτων, το ενδιαφέρον στρέφεται κατά κανόνα σε οικιστικά ακίνητα, σε τουριστικά ακίνητα αλλά και σε γραφεία ή άλλες κατασκευές, με σκοπό να μετατραπούν σε ξενοδοχεία. Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα -και σε πείσμα της πανδημίας- οι επενδυτές αναζητούν και επαγγελματικά ακίνητα με στόχο να ανοίξουν και επιχειρήσεις.

Μάλιστα, το μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και η περιορισμένη προσφορά έχει οδηγήσει τους υποψήφιους αγοραστές να ανοίξουν τον πήχη του ανώτατου και κατώτατου ορίου, επιλέγοντας πλέον και ακριβότερες λύσεις, αλλά και μικρότερα ακίνητα (π.χ. γκαρσονιέρες) που στο παρελθόν δεν ήταν τόσο δημοφιλείς.

Αντίστοιχα, στο στόχαστρο μπαίνουν και περιοχές όπως η Κυψέλη και τα Πατήσια με τους ενδιαφερόμενους να διευρύνουν τη γκάμα των περιοχών που τους ενδιαφέρον. Μάλιστα, όπως τονίζει ο κ. Ποταμιάνος, το γεγονός ότι δεν «έσπασαν» οι τιμές στην πανδημία διατηρεί το κλίμα αισιοδοξίας για την κτηματαγορά ειδικά όταν περάσει η πανδημική κρίση.

Δείτε τη συνέντευξη του κ. Ποταμιάνου στο Data Project του Newsbomb.gr

«Να επαναφέρουμε την Αθήνα στην αρχική της αίγλη»

Καταλύτης στην αύξηση του ενδιαφέροντος για το κέντρο της πόλης αποτελούν και οι παρεμβάσεις που γίνονται και θα γίνουν από τη Δημοτική Αρχή. Αυτό τονίζει ο κ. Βασίλειος–Φοίβος Αξιώτης, Αντιδήμαρχος Αστικών και Κτιριακών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως του Δήμου Αθηναίων, επισημαίνοντας ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι «να επαναφέρουμε την Αθήνα στην αρχική της αίγλη».

Όπως εξηγεί, αυτό πραγματοποιείται μέσα από μια σειρά από έργα υποδομών και αναπλάσεων που αλλάζουν την εικόνα της πόλης, ενώ παράλληλα δίνεται η άδεια για να ανακαινιστούν παλιά κτήρια τα οποία με την ολοκλήρωση των εργασιών θα ομορφύνουν το κέντρο. Ο κ. Αξιώτης μάλιστα δίνει χαρακτηριστικό παράδειγμα το σιντριβάνι πέριξ της Ομόνοιας το οποίο λειτούργησε ως πόλος έλξης, επιταχύνοντας μια σειρά από επενδύσεις στην περιοχή. Επιπλέον, τονίζει πως η Αθήνα είναι ένας τουριστικός προορισμός 12μηνης διάρκειας και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους επενδυτές που ασχολούνται με τον τουρισμό. Έτσι, ζητούμενο για την περαιτέρω αναβάθμιση είναι να αυξηθεί η μέση διαμονή στις 2,5 ημέρες από 1,8 που είναι σήμερα.

Δείτε τη συνέντευξη του κ. Αξιώτη στο Data Project του Newsbomb.gr

Το ενδιαφέρον των Κινέζων

Μια ξεχωριστή ομάδα επενδυτών για ολόκληρη την Ελλάδα αλλά ιδιαίτερα για το κέντρο της Αθήνας είναι οι Κινέζοι επενδυτές, οι οποίοι -ειδικά πριν την πανδημία- είχαν αγοράσει χιλιάδες ακίνητα με κίνητρο το πρόγραμμα για τη λεγόμενη «χρυσή βίζα».

Όπως εξηγεί η κυρία Αλεξάνδρα Παππά, General Manager στην Waylink Investment Group που δραστηριοποιείται στην Κίνα, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο καθώς οι Κινέζοι επενδυτές θεωρούν ότι το κέντρο της Αθήνας αναπτύσσεται πρώτο από κάθε άλλο προάστιο. Επιπλέον, έχουν μακρά κουλτούρα, όπως και οι Έλληνες και δίνουν μεγάλη έμφαση στον πολιτισμό, άρα δίνουν ιδιαίτερο βάρος σε περιοχές που βρίσκονται κοντά ή έχουν θέα στην Ακρόπολη. Έτσι, προτιμούν το Κουκάκι, το Νέο Κόσμο, τη Νέα Σμύρνη, και την Καισαριανή. Παράλληλα, αναζητούν εύκολη πρόσβαση στην αγορά, σε εστιατόρια και σε σούπερ μάρκετ ενώ επιλέγουν διαμερίσματα με 2 υπνοδωμάτια, είτε νεόδμητα είτε πλήρως ανακαινισμένα.

Εντούτοις, όπως εξηγεί η κυρία Παππά, το τελευταίο διάστημα οι αγοραπωλησίες ακινήτων από Κινέζους έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 95%. Ο λόγος είναι ότι -λόγω της πανδημίας- δεν μπορούν να ταξιδέψουν και να βγουν εκτός των ορίων της Κίνας και άρα να αγοράσουν ακίνητα. Εκτιμά όμως ότι η εικόνα θα αλλάξει και ότι θα ξεκινήσει να υπάρχει ροή επενδυτών και άρα αύξηση των συναλλαγών μετά το τέλος του α’ τριμήνου του 2022.

Δείτε τη συνέντευξη της κυρίας Παππά στο Data Project του Newsbomb.gr

Αντίστοιχα, όπως εξηγεί ο κ. Δημήτρης Μούρσας, Σύμβουλος Επενδύσεων στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, οι επενδυτές από την Κίνα ψάχνουν ακίνητα περί των 250.000 ευρώ και άνω ώστε να πάρουν την πολυπόθητη golden visa. Τονίζει δε ότι οι περισσότεροι είναι επενδυτές μεσαίας κατηγορίας που ενδιαφέρονται για ακίνητα που θα στεγάσουν εκείνους και τις οικογένειές τους. Εντούτοις, όπως τονίζει, μολονότι η χώρα μας έχει το πιο οικονομικό και ελκυστικό πρόγραμμα για αγορά ακινήτων από ιδιώτες δεν είναι ανταγωνιστική στο κομμάτι της αγοράς από funds και θεσμικούς επενδυτές. Έτσι, μια αλλαγή στο σχετικό νόμο, στα πρότυπα της Πορτογαλίας θα μπορούσε να αναθερμάνει το αγοραστικό ενδιαφέρον -ακόμα και εν μέσω πανδημίας- δίνοντας νέο «καύσιμο» στο κέντρο της Αθήνας.

Δείτε τη συνέντευξη του κ. Μούρσα στο Data Project του Newsbomb.gr

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως το κέντρο της Αθήνας αλλάζει πρόσωπο. Κτήρια ορόσημα, όπως το Μινιόν, που πρόσφατα φωτίστηκε κατά την εορταστική περίοδο αλλά και οι νέες επενδύσεις που έρχονται επιβεβαιώνουν ότι το 2022 θα είναι μια χρονιά τεκτονικών αλλαγών για την πρωτεύουσα. Έτσι, εγχώριοι και ξένοι επενδυτές, αλλά και θεσμικές παρεμβάσεις από την πολιτεία καταφέρνουν να επαναφέρουν τη λάμψη του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, προσελκύοντας επισκέπτες, τουρίστες αλλά και νέους αγοραστές. Παράλληλα όμως, διατηρούν την ορμή με την οποία κινήθηκαν οι τιμές των ακινήτων το προηγούμενο διάστημα, σε πείσμα της πανδημίας.

Δείτε εδώ όλα τα Data Project ρεπορτάζ του Newsbomb.gr

Παραγωγή: Data ProjectDPG Digital Media
Premium Content Manager: Σοφία Μαυραντζά | Ρεπορτάζ: Δημήτρης Πεφάνης | Senior Product Manager: Δέσποινα Γαβριήλ | Infographics: Ζωή Κατσιγιάννη | Web Development: Γιάννης Μαρκοστάμος | Design: Κωνσταντίνα Ιωάννου