Α. Διαμαντοπούλου: Μετά τα βιβλία, η ναυτιλία

Ναυἀγιο στη συνάντηση της υπουργού με την ΠΝΟ - Απεργία από Δευτἐρα στα πλοία - Αποκλεισμός των νησιών
Α. Διαμαντοπούλου: Μετά τα βιβλία, η ναυτιλία

Από αποτυχία σε αποτυχία οδηγείται η Άννα Διαμαντοπούλου, που μπορεί να πίστεψε ότι με τη μετακίνησή της στο υπουργείο Ανάπτυξης θα ξεχνιόταν η ιστορία με τα σχολικά βιβλία, η πραγματικότητα όμως ήρθε γρήγορα να τη διαψεύσει.

Η συνάντηση της κ. Διαμαντοπούλου με τους εκπροσώπους της ΠΝΟ οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα πλέον οι ναυτεργάτες να προχωρούν στις εξαγγελθείσες απεργιακές κινητοποιήσεις, που ξεκινούν τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα ολόκληρα νησιά θα παραμείνουν αποκλεισμένα από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα της συνάντησης, στην οποία μετείχε και ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης και γενικοί γραμματείς υπουργείων, υπήρξε κατά στιγμές ηλεκτρισμένο.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς υποστήριξε ότι δεν άκουσε λύση για τα προβλήματα των ναυτεργατών ενώ κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία ότι δεν διαθέτει ούτε σχεδιασμό, ούτε προγραμματισμό για τα προβλήματα που αφορούν τα ζητήματά τους.

Απεργίες τη Δευτέρα

Ήδη, πριν τη συνάντηση, που ξεκίνησε στις 2.30 το μεσημέρι οι ναυτεργάτες είχαν διαμηνύσει ότι δεν θα υποχωρούσαν από τις απεργιακές κινητοποιήσεις, αν δεν ικανοποιούνταν τα αιτήματά τους.

Έτσι, οι ναυτεργάτες θα προχωρήσουν κανονικά στην εξαγγελθείσα απεργιακή κινητοποίηση της ΠΝΟ που ξεκινά τη Δευτέρα.

Ο ρόλος του υπουργού Εργασίας

Ευθύνες για το ναυάγιο των συνομιλιών φέρει και ο Γιώργος Κουτρουμάνης, ο άνθρωπος που εδώ και δυο χρόνια συμμετείχε σε όλες τις σφαγές των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων, στο "όνομα" της διἀσωσης των ασφαλιστικών ταμείων, που βυθίζονται ωστόσο - παρά τα μέτρα και τις θυσίες - ολοένα και περισσότερο.

Ο κ. Κουτρουμάνης παραδέχθηκε ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στα ταμεία των ναυτεργατών, ωστόσο επικαλέστηκε... πολυκοσμία, λέγοντας ότι το ΝΑΤ είναι ένα ταμείο με με 17.000 εργαζόμενους και 72.000 συνταξιούχους.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, στόχος είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας των ταμείων και η εξασφάλιση των παροχών τους, παραβλέποντας βέβαια ότι οι ναυτεργάτες έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα από τις βίαιες περικοπές μισθών και συντάξεων, αν και παραδέχθηκε ότι «έως σήμερα δεν εξυπηρετούνται οι ναυτικοί με τον ίδιο τρόπο σε όλη την Ελλάδα».

Επίσης, ο υπουργός υποστήριξε ότι δεν αλλάζει τίποτα με τη μεταφορά της εποπτείας του ΝΑΤ στο υπουργείο Εργασίας και διαβεβαίωσε ότι τόσο ο Οίκος Ναύτου όσο και το ΝΑΤ θα συνεχίσουν να επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς όπως είπε «δεν ευθύνονται οι ναυτικοί για την ανατροπή της αναλογίας εργαζομένων – συνταξιούχων».

Αναφερόμενος στις συντάξεις, ο κ. Κουτρουμάνης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να διασφαλίσει πόρους στα ταμεία, ώστε να γίνεται ομαλά η καταβολή τα επόμενα δύο χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Α. Διαμαντοπούλου: Ελπίζω ότι θα επικρατήσει αίσθημα ευθύνης