Τί ποινές προβλέπονται για τη θαλάσσια ρύπανση

Nομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή το οποίο προσαρμόζει το ελληνικό δίκαιο στην κοινοτική οδηγία 2005/35, η οποία προβλέπει την ποινικοποίηση της ατυχηματικής ρύπανσης.


Η οδηγία αυτή έχει σκοπό να τιμωρήσει τη ρύπανση από τα πλοία, όμως λόγω της χρήσης των όρων «αμέλεια» και «βαριά αμέλεια», χαρακτηρίστηκε από τις ναυτιλιακές και ναυτεργατικές οργανώσεις ως πολύ αυστηρή, καθώς ουσιαστικά ποινικοποιεί την ατυχηματική ρύπανση.

Το σχέδιο νόμου που φέρει προς κύρωση τη συγκεκριμένη οδηγία φέρει τίτλο «Για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2005/35/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2005 σχετικά με τη ρύπανση από τα πλοία και τη θέσπιση κυρώσεων, περιλαμβανομένων των ποινικών κυρώσεων, για αδικήματα ρύπανσης (L255) η οποία τροποποιήθηκε με την οδηγία 2009/123/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του συμβουλίου της 21ης Οκτωβρίου 2009 (L280) και άλλες διατάξεις».

Με βάση αυτό, ορίζεται ως «απόρριψη» η διαφυγή που προκλήθηκε από οποιαδήποτε αιτία από πλοίο, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται η διασκόρπιση, η διαρροή, η απάντληση, η έκχυση ή η εκκένωση.

Ακόμη σύμφωνα με το άρθρο 6 προβλέπονται τα ποινικά αδικήματα που διαπράττονται και αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η απόρριψη ρυπογόνων ουσιών από πλοίο σε οποιαδήποτε από τις περιοχές της παραγράφου 1 του άρθρου 2, από την οποία προκαλείται υποβάθμιση της ποιότητας του θαλάσσιου ύδατος, τιμωρείται:

α) με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών και χρηματική ποινή από 3.000 έως 300.000 ευρώ αν, εξαιτίας της σοβαρότητας της υποβάθμισης, δημιουργείται κίνδυνος θανάτου ή βαριάς σωματικής βλάβης ή ευρεία οικολογική διατάραξη ή καταστροφή,

β) με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από 1.500 έως 50.000 ευρώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις.

Για όποιον από αμέλεια έγινε υπαίτιος:

της πράξης της περίπτωσης α΄ της προηγούμενης παραγράφου, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή από 1.000 έως 15.000 ευρώ,

της πράξης της περίπτωσης β΄ της προηγούμενης παραγράφου, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή από 200 έως 3.000 ευρώ.

Επιπρόσθετα επαναλαμβανόμενες μικρής σημασίας απορρίψεις, οι οποίες προκαλούν υποβάθμιση της ποιότητας του θαλάσσιου ύδατος, τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή από 1.000 έως 15.000 ευρώ.

Επίσης όποιος από αμέλεια έγινε υπαίτιος της πράξης της προηγούμενης παραγράφου, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή από 200 έως 3.000 ευρώ.