Αποβολή της Ελλάδας από το ευρώ - Το θρίλερ γίνεται παρωδία

Ο ένας μετά τον άλλον οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ταυτόχρονα ο Τύπος που παίζει σημαντικό «ρόλο» στον επηρεασμό των κυβερνήσεων, και εν γένει της ΕΕ, διασκεδάζουν τις εντυπώσεις περί εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ παρέχοντας τεκμηρίωση για τη θέση τους αυτή και καταστρέφοντας την τρομοκρατία Σαμαρά και Βενιζέλου.

Αποβολή της Ελλάδας από το ευρώ - Το θρίλερ γίνεται παρωδία
4'

Του Βασίλη Βασιλόπουλου

Σήμερα το newsbomb δημοσιεύει και πάλι, μετά το 2009, τη γνωμοδότηση της ΕΚΤ για το ενδεχόμενο να αποταχθεί μια χώρα από την ευρωζώνη.
Τη μελέτη έχει πραγματοποιήσει ο 40χρονος νομικός σύμβουλος της ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φοίβος Αθανασίου.

Σύμφωνα με αυτή, είναι αδύνατο να βγει μια χώρα από το κοινό νόμισμα λόγω της ευρωπαϊκής συνθήκης που δεν προβλέπει κάτι τέτοιο (αμετάκλητη απόφαση η συμμετοχή στο κοινό νόμισμα) και πάντως μια τέτοια προσπάθεια είτε των Βρυξελλών να απωθήσουν σε έξωση, είτε μιας χώρας που επιδιώκει να εγκαταλείψει το ευρώ, συνιστά αντίθετη στάση με το σύνολο των δεσμεύσεων συμμετοχής στην ΕΕ.

Κάτι που σημαίνει ότι εάν επιχειρηθεί ποτέ κάτι τέτοιο, η χώρα που θα αποχωρήσει από το νόμισμα, θα αποχωρήσει και από την ΕΕ συνολικά.

Δεν αναφέρεται πώς, αλλά μελετήθηκε ο τρόπος αποβολής

Στη γνωμοδότηση του έλληνα νομικού της ECB δεν αναφέρεται κανένα σενάριο ή προϋπόθεση για να φύγει μια χώρα από το ευρώ, αν και μελετήθηκε διεξοδικά από τον ίδιο και την υπηρεσία της κεντρικής Τράπεζας. Λόγω παντελούς απουσίας ποινολογίου για την αποβολή χώρας, το μόνο που θα μπορούσε να κάνει σήμερα ο Ντράγκι θα ήταν να σταματήσει τη ροή χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Αυτό θα σήμαινε ότι το ευρώ που θα κυκλοφορούσε δεν θα έφτανε για τις βασικές ανάγκες και η χώρα θα πιεζόταν να τυπώσει δικό της νόμισμα. Αρχικά στη μορφή i ow you.

Εν συνεχεία, λόγοι πληθωρισμού και κινήσεις αυτοσυντήρησης θα ανάγκαζαν τη χώρα αυτή να επιδιώξει να δημιουργήσει δικό της νόμισμα και να προχωρήσει σε συναλλαγές με τρίτες χώρες, και όπου είναι ανοιχτές για αυτήν, οι αγορές. Για να ξεπεράσει τις κλειστές ευρωπαϊκές αγορές και τις συνθήκες που τη δεσμεύουν, είναι αναγκασμένη η χώρα του σεναρίου να αποχωρήσει συνολικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όλα αυτά βεβαίως σημαίνουν ότι θα υπήρχε από φάση κορυφής συνομωσιολογικού τύπου, η οποία θα «έσπρωχνε την Ελλάδα σε έξωση».

Ακριβώς αυτά τα σενάρια καταστρέφουν οι αξιωματούχοι της ΕΕ με τις δηλώσεις τους το τελευταίο 24ωρο και μαζί καίνε και τη συνολική προεκλογική στρατηγική των Σαμαρά και Βενιζέλου που επεχείρησαν να τρομοκρατήσουν τους έλληνες ψηφοφόρους με τη βοήθεια της Μέρκελ και του Spiegel.
Ακόμα και αυτή την ακραία πιθανότητα τη γελοιοποίησε ο Γκι Φερχόφστατ, πρόεδρος των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λέγοντας ότι «δεν είναι έξυπνη, είναι αντιπαραγωγική γιατί ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα αποτελέσει σοκ για την ευρωζώνη».

Αποκάλυψε ότι με τις εγγυήσεις που έχουν δοθεί από τα κράτη μέλη ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα κόστιζε 66 δισ-80 δις. ευρώ στη Γερμανία, 49 δισ. ευρώ στη Γαλλία, 44 δισ. ευρώ στην Ιταλία, 229 δισ. Ευρώ στην Ισπανία, 3 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία, 6 δισ. ευρώ στην Πορτογαλία.

Ταυτόχρονα οι μελέτες πολλών κυβερνήσεων δείχνουν ότι η ζημιά της Γερμανίας θα ήταν κατά 50% χαμηλότερη εάν δεχόταν κούρεμα του ελληνικού χρέους από τον επίσημο τομέα (OSI) κατά 50%.

Στις σημαντικές παρεμβάσεις που αλλάζουν το τοπίο στην Ευρώπη και τις αγορές προς όφελος της χώρας και ασφαλώς σταματούν την κινδυνολογία για τις εκλογές και τον ΣΥΡΙΖΑ,. Καταγράφεται και η δήλωση ενός «σκληρού» της Κομισιόν, του αντιπροέδρου Γιέρκι Κατάϊνεν, ο οποίος μίλησε για «χάσιμο χρόνου» και πως «η συμμετοχή στο ευρώ είναι αμετάκλητη».

Πόσο πιο άσχημα να είναι τα πράγματα για την ECB;

Σε κάθε περίπτωση, οι ελληνικές εκλογές καλύπτουν επιτυχώς και την πλήρη αποτυχία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποίο ολιγωρώντας να τυπώσει χρήμα και να το διοχετεύσει στην πραγματική οικονομία της ευρωζώνης, βάζει σε κίνδυνο συνολικά το εγχείρημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό που συζητείται μεταξύ σοβαρού και αστείου από την αρχή της κρίσης στους κύκλους των πανεπιστημιακών οικονομολόγων, δημοσιεύτηκε από το speigel ως δυνητική λύση στο πρόβλημα της συρρίκνωσης της κατανάλωσης και του αποπληθωρισμού.

Με άλλα λόγια να τυπώσει χρήμα η ΕΚΤ και να στείλει σε κάθε γραμματοκιβώτιο πολίτη ένα 500ευρο για να τονώσει την κατανάλωση και να αποφύγει να χαθεί το χρήμα στη διαδρομή. Το ερώτημα βέβαια είναι πώς μπορεί αυτό να γίνει ρεαλιστικά. Για το λόγο αυτό και με διάθεση χλευασμού το δημοσίευμα ανακαλύπτει τη χρησιμότητα των ελικοπτέρων....

12-1238 Image copy

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή