Οι σύμμαχοι κι οι αντίπαλοι του Βαρουφάκη στη μεγάλη μάχη που αρχίζει

Με καταγεγραμμένους συμμάχους, αλλά και πολέμιους, ξεκινά σήμερα με την κατάθεση των προτάσεων για μεταρρυθμίσεις, η πολύμηνη μάχη της Ελλάδας για ένα νέο πρόγραμμα, που θα αντικαταστήσει το εφιαλτικό μνημόνιο και τη μονόπλευρη λιτότητα.

Οι σύμμαχοι κι οι αντίπαλοι του Βαρουφάκη στη μεγάλη μάχη που αρχίζει
3'

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Η ελληνική πλευρά έχει καταγράψει από ποιες μεριές μπορεί να περιμένει στήριξη κι από ποιες αναμένει εχθρική στάση.

Στους πρώτους, καταγράφεται αναμφίβολα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία εξαρχής έχει κρατήσει μαι στάση που ευνοεί την επίτευξη συμφωνίας. Η συμβουλευτική παρουσία της Λαγκάρντ είναι ενεργή σε κάθε φάση αυτής της δύσκολης διαδικασίας, και η Αθήνα είχε πολλές επαφές ακόμα και μετά την κατ' αρχήν συμφωνία της Παρασκευής με τη γαλλίδα πολιτικό, ώστε να έχει και τη γνώμη της, αλλά και τη συνέχιση της θετικής στάσης της στη συνέχεια.

Στη στήριξη και της ιταλικής κυβέρνησης ποντάρει η Ελλάδα, καθώς οι Τσίπρας και Ρέντσι βρήκαν κοινή γλώσσα, ήδη από την πρώτη συνάντησή τους, τότε που ο πρωθυπουργός της Ιταλίας δώρισε μια γραβάτα στο νέο Έλληνα πρωθυπουργό. Κοντά μας είναι, φυσικά, και οι αδελφοί μας Κύπριοι.

Εποικοδομητική αναμένεται να είναι και η συμβολή του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, καθώς αποτελεί έναν από τους τρεις "θεσμούς" με τους οποίους συνδιαλέγεται η Ελλάδα, αλλά και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Κομισιόν, που χωρίς να εκτίθεται, συνεχώς επισημαίνει την ανάγκη ενδυνάμωσης της ευρωπαϊκής ενότητας.

Από την άλλη μεριά, απέναντι στον Γιάνη Βαρουφάκη βρίσκεται -ποιος άλλος;- ο Γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Παρά το ότι ο Βαρουφάκης μίλησε με πολύ κολακευτικά λόγια δημόσια για τον Σόιμπλε, την παραμονή της πρώτης τους συνάντησης, οι προσωπικές σχέσεις των δυο ανδρών δεν βρίσκονται σε καλό σημείο. Οι πληροφορίες ότι ο Σόιμπλε ζήτησε την αντικατάσταση του Βαρουφάκη δεν επιβεβαιώνονται, αλλά το κλίμα που βγαίνει από τις συναντήσεις που μετέχουν οι δυο τους, είναι επιεικώς ψυχρό.

Απέναντι στον Γιάνη Βαρουφάκη βρίσκονται και χώρες, στις οποίες γίνονται εκλογές, και στις οποίες το πρόβλημα "Ελλάδα" λειτουργεί αντικειμενικά εναντίον των τωρινών τους κυβερνήσεων, που όμως εκπροσωπούνται στο Eurogroup. Πρώτη και καλύτερη η Φινλανδία, που ήδη έκλεισε τη Βουλή της για να πάει σε εκλογές μέσα σε ένα θετικό κλίμα για την τωρινή κυβέρνηση, που όμως η Ελλάδα το «περιορίζει». Επίσης αρνητικός είναι και ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, ο γνωστός ντε Γκίντος, καθώς η κυβέρνηση Ραχόι έχει εκφράσει ανοικτά την προτίμησή της στον Αντώνη Σαμαρά και στον τρόπο που εκείνος κινείτο στις ευρωπαϊκές του «διαπραγματεύσεις». Κι όλα αυτά, την ώρα που το κίνημα Podemos έχει πάρει κεφάλι στις δημοσκοπήσεις το οποίο συνεχώς διευρύνεται, με αποτέλεσμα στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το φθινόπωρο, μια ευρωπαϊκή επιτυχία του Τσίπρα να κάνει τα περιθώρια επανεκλογής Ραχόι έως αδύνατα.

Σε δύσκολη θέση είναι ο Πιέρ Μοσκοβισί, αρμόδιος επίτροπος για θέματα οικονομικών της Κομισιόν, καθώς η απόσυρση της επιστολής του που έφερε στη δημοσιότητα η Ελλάδα, περιόρισε κάπως τη δυνατότητά του να μας στηρίξει.

Πέραν των προθέσεων καθενός, πάντως, υπάρχει το κοινό συμφέρον της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη άρα την κατ' αρχήν θετική ματιά στις προτάσεις Βαρουφάκη. Η συνέχεια επί της διαπραγματευτικής οθόνης.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή