Με νομοσχέδιο «κλειδώνει» η συμφωνία
Η τακτική που θα ακολουθήσει η ελληνική ομάδα στις συναντήσεις με τους πιστωτές τέθηκε επί τάπητος κατά την πρώτη σύσκεψη της διαπραγματευτικής ομάδας, μετά την αναδιανομή ρόλων στην οποία προχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. -Με πολυνομοσχέδιο επιχειρεί η κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, τη σύσκεψη απασχόλησε η προετοιμασία νομοσχεδίου για την κωδικοποίηση των μεταρρυθμιστικών προτάσεων που περιέχει η «λίστα Βαρουφάκη» στο πλαίσιο της εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης.
Τα άρθρα του νομοσχεδίου αφορούν μεταξύ άλλων σε δημοσιονομικά ζητήματα, στη φορολογική διοίκηση, στις δημοπρασίες των τηλεοπτικών συχνοτήτων, στη φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων, στη μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, διοικητικές μεταρρυθμίσεις.
Όπως διευκρίνισε μάλιστα ο κ. Βαρουφάκης, η λίστα εμπλουτίστηκε ποιοτικά, ενώ στο νομοσχέδιο δεν υπάρχουν τα «κόκκινα» δάνεια και η bad bank, αλλά και οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό. Στα φορολογικά, στις διατάξεις του σ/ν θα περιληφθούν τα θέματα της φορολογικής διοίκησης και η καλύτερη εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, ενώ η διάρθρωση των συντελεστών του ΦΠΑ θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση τον Ιούνιο. Εξάλλου, δεν θα περιληφθεί σε αυτή τη φάση ο «φόρος διανυκτέρευσης» στα ξενοδοχεία και τα καταλύματα της χώρας.
Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ, οι διατάξεις του νομοσχεδίου, με το οποίο η κυβέρνηση προσδοκά να επιτύχει μια σταδιακή συμφωνία με τους θεσμούς και θα είναι έτοιμο στις βασικές γραμμές του έως αύριο το βράδυ (ενώ αναμένεται να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη) αποτελούν «δικές μας πρωτοβουλίες και ελπίζω να συμφωνηθούν με τους θεσμούς. Εάν συμφωνήσουμε, αυτό μπορεί να είναι η βάση για μια μεσοπρόθεσμη συμφωνία».
«Όσο πλησιάζουμε στο τέλος, τόσο αυξάνεται η ένταση της δουλειάς. Τα τελευταία μέτρα στο σπριντ είναι τα πιο δύσκολα. Θα κάνουμε τα αδύνατα-δυνατά για μια έντιμη συμφωνία. Η διαπραγμάτευση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Από τις πιο περίπλοκες διαπραγματεύσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης, σημειώνοντας επίσης ότι ένα από τα προβλήματα της διαπραγμάτευσης είναι ότι οι θεσμοί αλλάζουν άποψη συνέχεια.
Στη σύσκεψη, εκτός του Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, πήραν μέρος ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης κ. Σπύρος Σαγιάς.
Από εκεί και πέρα, αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης του Brussels Group, που ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας, ήταν ο καθορισμός της ατζέντας για τις δια ζώσης συνομιλίες, οι οποίες αναμένεται να επαναρχίσουν την Τετάρτη.
Δραγασάκης: Επιδίωξη της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί η συμφωνία άμεσα
«Η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, γιατί όχι και στο τέλος Απριλίου. Αυτό είναι η επιδίωξή μας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, εξερχόμενος από το υπουργείο Οικονομικών, μετά το πέρας της συνεδρίασης.
Ερωτηθείς, για τον λόγο σύστασης της ειδικής αυτής ομάδας, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι «οι Ευρωπαίοι έχουν ένα πολυεπίπεδο σύστημα, συμπαγές και μονολιθικό, με Eurogroup, EuroWorking Group και τεχνικά κλιμάκια. Σε αυτήν την "πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης" θα εντοπίζουμε θέματα που απαιτούν πολιτικό χειρισμό».
Φουλάρει τις …μηχανές η διαπραγματευτική ομάδα
Ανεβάζει στροφές η διαπραγματευτική ομάδα ενόψει του Eurogroup της 11ης Μαΐου και των συνεδριάσεων του Brussels Group.
Σύμφωνα με απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στη διαπραγματευτική ομάδα αναλαμβάνουν ειδικούς ρόλους ο Σπύρος Σαγιάς και ο Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ αλλάζει πόστο ο κ. Νίκος Θεοχαράκης εις τον οποίο ανατίθεται το project της ανάπτυξης της ελληνικής Οικονομίας.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 26 Απριλίου, επιβεβαιώθηκε η στήριξη στον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη που έχει γίνει στόχος μεθοδευμένων δημοσιευμάτων του διεθνούς τύπου. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης κινείται πάντα στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων και των επιτελικών οργάνων της κυβέρνησης. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα συνεχίσει να εργάζεται για μια βιώσιμη λύση.
Με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα:
-Συγκροτείται πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης υπό την ευθύνη του Υπουργού Γ. Βαρουφάκη, με τον συντονισμό της να ανατίθεται στον Ευκλ. Τσακαλώτο.
-Για την καλύτερη υπoστήριξη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα αποφασίστηκε η δημιουργία ειδικής ομάδας συντονισμού, υπό τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης Σπύρο Σαγιά.
-Στο Γενικό Γραμματέα δημοσιονομικού σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών, Ν. Θεοχαράκη, ανατέθηκε η συγκρότηση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. Σχέδιο που θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα συμφωνία του Ιουνίου.
-Τέλος την ευθύνη των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group αναλαμβάνει ο Πρόεδρος του ΣΟΕ, Γ. Χουλιαράκης.