Πλειστηριασμοί και «κόκκινα δάνεια» στο στόχαστρο του κουαρτέτου!
Θα καταφέρει η σημερινή και τελευταία συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη, να ξεκλειδώσει την δόση των 2 δισ., ευρώ;
Μία ακόμη δύσκολη συνάντηση των στελεχών της κυβέρνησης με το κουαρτέτο, θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι με μια σειρά θεμάτων να βρίσκονται «ορθάνοιχτα». Θα πρέπει να προταθεί οριστική λύση για το τι θα συμβεί με τα «κόκκινα δάνεια» και τους πλειστηριασμούς ή η κυβέρνηση θα πάρει διορία μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου; Το μείζον είναι πως αν η ελληνική πλευρά δεν ικανοποιήσει τους δανειστές η πρώτη υποδόση δεν θα ξεκλειδωθεί και θα μείνει στο ντουλάπι των δανειστών με ότι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία.
Η κυβέρνηση δεν βρίσκεται και στην καλύτερη θέση καθώς ακόμη δεν έχει καταφέρει να καλύψει τα 30 από τα 48 προαπαιτούμενα για να μπορέσουν οι δανειστές να ανάψουν το πράσινο φως της χρηματοδότησης. Και όπως αναφέρουν πηγές καλά ενημερωμένες, το κουαρτέτο -παρά τα όσα λέγονται- «δεν έχουν συμφωνήσει σε τίποτα».
Πάντως, πηγές από την Κομισιόν δεν φαίνεται να συμμερίζονται την αισιοδοξία του αντιπροέδρου Βάλντις Ντομπρόβσκις σχετικά με την αποταμίευση της υποδόσης μέχρι την άλλη Παρασκευή. «Εχουμε ακόμη πολύ δρόμο… η Ελλάδα πρέπει να τρέξει για να καταφέρει να πάρει τα δύο δις. ευρώ μέχρι την επόμενη εβδομάδα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Σε αυτήν την σημερινή κρίσιμη συνάντηση (της οποίας η διάρκεια θα συρρικνωθεί εξαιτίας της επίσκεψης του Φρανσουά Ολάντ) κι ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ήδη βγάλει τα εισητήρια τους για να φύγουν από την χώρα, θα πραγματοποιηθεί και ο συνολικός απολογισμός της επίσκεψής τους στην Αθήνα στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του νέου μνημονίου.
Μέχρι τώρα, πάντως, σε αυτό που έχει υπάρξει σύγκλιση εκτιμήσεων είναι η πορεία του ΑΕΠ το 2015. Και οι δύο πλευρές θεωρούν πως από το -2,3% το ΑΕΠ θα κυμανθεί στο -1,3% με το ακαθόριστο εισόδημα να μειώνεται κατά 1,7 δισ., ευρώ με βάση αυτό που είχε προϋπολογιστεί για το 2016.
Για την κυβέρνηση είναι μεγάλο στοίχημα η εξασφάλιση του βασικού δημοσιονομικού στόχου του 2015 (πρωτογενές έλλειμμα) και του 2016 (0,5% πλεόνασμα) να κλειδώσει χωρίς επιπλέον μέτρα εκτός από αυτά που ήδη γνωρίζουμε και έχουν συμφωνηθεί με το νέο μνημόνιο.
Όπως και να’ χει, το κουαρτέτο φεύγει για να ξαναέρθει, αφήνοντας πίσω μια λίστα μέτρων που η κυβέρνηση θα πρέπει να τα υλοποιήσει.
Αλλιως…