Eurogroup: Μια εβδομάδα προθεσμία για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις δίνουν οι δανειστές
Να κλείσουν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες διεμήνυσε το Eurogroup στην ελληνική πλευρά, ενώ οι αξιωματούχοι της Ευρώπης είχαν αρχίσει να …κόβουν τα φτερά της Αθήνας πριν ακόμα αρχίσει η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
ΔΙΟΡΙΑ ΛΙΓΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΕΔΩΣΕ ΤΟ EUROGROUP - ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΤΙ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ
Το Eurogroup, δια του προέδρου του Γερούν Ντάσελμπλουμ διεμήνυσε στην Ελλάδα ότι έχει λίγες ημέρες ακόμα προθεσμία για να κλείσει όλα τα ανοιχτά ζητήματα.
Την ίδια στιγμή πάντως η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη για άμεση επίλυση όλων των εκκρεμών ζητημάτων.
Συγκεκριμένα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «Στην σημερινή (σ.σ 9 Νοεμβρίου) συνεδρίαση του Eurogroup, επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα των προηγούμενων ημερών και αναγνωρίστηκε ρητά η πρόοδος στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος. Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι είναι έτοιμα προς εκταμίευση τα 2 δισ. της προβλεπόμενης χρηματοδότησης καθώς και τα 10 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέσα στις επόμενες ημέρες».
Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι όλα τα ζητήματα θα κλείσουν άμεσα: «Οι εκκρεμότητες που απομένουν, θα κλείσουν τις ερχόμενες ημέρες στην Αθήνα, σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών, και θα επικυρωθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του Euro Working Group, έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τους ίδιους κυβερνητικούς κύκλους, οι πλειστηριασμοί, τα κόκκινα δάνεια και οι μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα, θα ξεκλειδώσουν τη δόση των 2 δισ. ευρώ που συνδέεται με το πρώτο πακέτο προαπαιτουμένων, αλλά και την εκταμίευση των 10 δισ.. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
«Το σύνολο των κόκκινων δανείων θα περιλαμβανόταν στη δεύτερη σειρά προαπαιτουμένων, όμως τώρα το ζήτημα αυτό πρέπει να συμφωνηθεί γρηγορότερα», ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις για τη διακυβέρνηση των τραπεζών, οι ίδιες πηγές εξήγησαν ότι οι δανειστές πιέζουν για αλλαγή κανόνων στη διοίκηση και στη δομή των τραπεζών.
Σε ό,τι αφορά το Ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι πρέπει εντός της εβδομάδας να ληφθούν αποφάσεις σε σχέση με τη δομή και τη λειτουργία του, ούτως ώστε να ολοκληρωθούν οι νομοθετικές διαδικασίες πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Eurogroup
Να ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα καλεί την Ελλάδα το Eurogroup.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν «τα μέτρα που σχετίζονται με το χρηματοπιστωτικό τομέα», καθώς και τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων, «εντός της εβδομάδας».
«Αυτό θα ξεκλειδώσει την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τη μεταφορά των κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα», αναφέρει η ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι «έως και 10 δισ. ευρώ προορίζονται για το σκοπό αυτό στο πλαίσιο του προγράμματος».
Τέλος, η ανακοίνωση επισημαίνει πως το ποσό των 10 δισ. που βρίσκεται ήδη σε ξεχωριστό λογαριασμό του ESM μπορεί να μεταφερθεί στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μόνο εφόσον έχουν εκπληρωθεί οι συμφωνηθέντες όροι.
«Το Eurogroup ανέθεσε στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (EWG) να αξιολογήσει την εφαρμογή των προαναφερθέντων μέτρων το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», καταλήγει η ανακοίνωση.
Τσακαλώτος: Καλά νέα την άλλη εβδομάδα – Πέσαμε θύμα της επιτυχίας μας
Την αισιοδοξία του ότι μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξουν καλά μαντάτα για τη δόση των 2 δισ. ευρώ, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το τέλος του σημερινού (9/11) Eurogroup.
«Αναμένουμε καλά νέα σε μία εβδομάδα από τώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά έχει μία εβδομάδα για να ολοκληρώσει τα εναπομείναντα θέματα του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων και να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με το χρηματοπιστωτικό τομέα.
Όπως συμπλήρωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, το Eurogroup μπορεί να επεσήμανε την ανάγκη να κλείσουν τα τελευταία προαπαιτούμενα του πρώτου πακέτου, διαπιστώνοντας πως υπάρχει κάποια καθυστέρηση, ωστόσο αναγνώρισε ότι «έχει γίνει πολλή δουλειά, γρήγορα και με οργανωμένο τρόπο».
«Κατά κάποιο τρόπο είμαστε θύματα της επιτυχίας μας», κατέληξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, διότι όπως εξήγησε, «η ανακεφαλαιοποίηση προχωρά γρηγορότερα από ό,τι είχαμε προγραμματίσει».
Μήνυμα Ντάισελμπλουμ μετά το Eurogroup να κλείσουν οι εκκρεμότητες
Στην ανάγκη να ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης μέσα στην εβδομάδα, με κλείσιμο των εκκρεμοτήτων, στάθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας της συνεδρίασης.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, σημείωσε ότι η Ομάδα Εργασίας της ευρωζώνης (EWG) θα πρέπει να συνεδριάσει το αργότερο ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να αποτιμήσει την υλοποίηση του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τον τραπεζικό τομέα και συγκεκριμένα με τη διοίκηση των τραπεζών.
Στη συνέχεια, όπως είπε, θα πρέπει να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM για να αποφασίσει την αποδέσμευση των 10 δισ. –ή μέρος αυτών ανάλογα με τις ανάγκες- που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Όπως ανέφερε, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα κλείσουν τα εκκρεμή ζητήματα.
Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι χαμηλότερο του αναμενομένου, ενώ τόνισε ότι το επόμενο βήμα είναι να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα μέτρα, πριν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση.
«Οι όροι που έχουν τεθεί θα πρέπει να ικανοποιηθούν», ξεκαθάρισε ο κ. Ντάισελμπλουμ και ανέφερε ότι το Eurogroup μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα μπορέσει να έχει μία σαφή εικόνα, για την οποία θα ενημερωθεί τις επόμενες ημέρες και ο ESM.
Μοσκοβισί: Εργαζόμαστε μέρα - νύχτα για λύση
Για σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έκανε λόγο ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.
«To μεγαλύτερο μέρος των μέτρων έχει ολοκληρωθεί» σημείωσε και τόνισε ότι το 80% των μεταρρυθμίσεων έχει ήδη εφαρμοστεί, ενώ το υπόλοιπο 20% βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση». Παράλληλα κάλεσε Ελλάδα και δανειστές να καταβάλλουν προσπάθεια προκειμένου να επιλυθούν τα ακανθώδη ζητήματα.
Ο κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε τις σχέσεις Βρυξελλών – Αθήνας «εξαιρετικές», ενώ πρόσθεσε ότι «εργαζόμαστε μέρα – νύχτα» για να βρεθεί λύση.
Ρέγκλινγκ: Προαπαιτούμενα και μετά τα 10 δισ. για τις τράπεζες
Την ανάγκη υλοποίησης των προαπαιτούμενων μέτρων προκειμένου να εκταμιευτούν τα πρώτα 10 δισ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ο Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι ο ESM έχει ήδη δεσμεύσει 10 δισ. ευρώ σε ειδικό λογαριασμό, τα οποία σύντομα θα δοθούν στην Ελλάδα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Μοναδική προϋπόθεση αποτελεί η υλοποίηση των προαπαιτούμενων» έσπευσε να διευκρινίσει.
«Ψυχρολουσία» από Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ με το... καλησπέρα!
Νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας 9 Νοεμβρίου 2015, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έφτασαν αποφασισμένοι και... συνεννοημένοι να μην δώσουν το «πράσινο φως» για οικονομική βοήθεια στη χώρα μας, καθώς δεν έχει γεφυρωθεί το χάσμα κυβέρνησης - δανειστών στο φλέγον θέμα των πλειστηριασμών.
Πηγές από τις Βρυξέλλες σημειώνουν ότι το Eurogroup θα αναγνωρίσει μεν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο δεν πρόκειται να εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι το 90% της απόστασης μεταξύ ελληνικών αρχών και θεσμών έχει καλυφθεί και ότι είναι δυνατή η επίτευξη τελικής συμφωνίας εντός των προσεχών ημερών.
Ντάισελμπλουμ: Δεν θα εκταμιευθούν σήμερα τα 2 δισ. για την Ελλάδα
Πολύ δύσκολα θα εκταμιευθεί σήμερα δόση προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ αναμένεται να πάρει παράταση, ωστόσο «είναι γεγονός ότι η Ελλάδα έχει κάνει αρκετή δουλειά. Υπάρχουν, όμως, αρκετά ανοικτά μέτωπα και πρέπει να δουλέψουμε πολύ τις επόμενες δύο εβδομάδες. Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει σύντομα το πρώτο σετ των προαπαιτούμενων».
Κλείνοντας, ο Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι είναι «ζωτικής σημασίας η διασφάλιση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών».
Σόιμπλε: Πρώτα προαπαιτούμενα και μετά δόση
«Η Ελλάδα δεν έχει κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα για να λάβει τη βοήθεια», υποστήριξε κατά την άφιξή του στο Eurogroup o Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου λίγα λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι «δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία σήμερα, ωστόσο θα πρέπει να ακούσουμε τι έχουν να πουν οι θεσμοί. Η Ελλάδα δεν έχει κάνει ακόμη τα απαραίτητα βήματα ώστε να διεκδικήσει τη δόση των 2 δισ. ευρώ.».
Μοσκοβισί: Μπορούμε να έρθουμε σε συμφωνία με την Ελλάδα
Αισιόδοξος ότι μια συμφωνία για την Ελλάδα μπορεί να επιτευχθεί «αν όχι στο σημερινό Eurogroup, μέσα στις επόμενες μέρες», εμφανίστηκε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, κατά την άφιξή του στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, λίγη ώρα πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup.
Όπως δήλωσε, η «δυναμική παραμένει θετική, τα περισσότερα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρώτο σετ προαπαιτούμενων έχουν υλοποιηθεί και υπάρχει πνεύμα συνεργασίας».
Επιπλέον, αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, είπε πως είχε «εποικοδομητικές» συναντήσεις, μεταξύ άλλων, και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκείδη Τσακαλώτο.
«Η βούληση είναι εκεί, το ίδιο και το πνεύμα συμβιβασμού», υπογράμμισε ο Γάλλος επίτροπος και προσέθεσε ότι «δεν είμαστε μακριά από μια συμφωνία, αλλά χρειαζόμαστε λίγο δρόμο ακόμα».
Ντομπρόβσκις: Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, αλλά υπάρχουν εκκρεμότητες
Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για υλοποίηση του προγράμματος εξήρε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε δηλώσεις που παραχώρησε λίγη ώρα πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπουργός Οικονομικών της Λετονίας «κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Αθήνα αντιλήφθηκα ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει το πρόγραμμα. Εξακολουθούν, όμως, να υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες».
«Υπάρχει πρόοδος αλλά και... αγκάθια»
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε ότι υπήρξε πρόοδος και ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο για να επιτευχθεί συμφωνία σε όλους τους τομείς.
Τόνισε, ακόμη, ότι το Eurogroup θα αποτιμήσει την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι ο κ. Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ θα έχουν γεύμα εργασίας πριν από την συνεδρίαση.
Επίσης, ο κ. Σχοινάς επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφορικά με την προετοιμασία του Eurogroup, αλλά και τη διαχείριση του προσφυγικού.
Πάντως, είναι ξεκάθαρο πια ότι η ελληνική πλευρά, τόσο από την τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Γιούνκερ, όσο και από τη δήλωση Σταθάκη, αναζητεί πολιτική λύση στο θέμα των «κόκκινων» δανείων.
«Νομίζω ότι η διαπραγμάτευση που κάναμε αυτές τις ημέρες με τους θεσμούς “έκλεισε τον κύκλο της”, άρα είναι μια πολιτική απόφαση που πρέπει να ληφθεί», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας.
Πού διαφωνούν οι δύο πλευρές
Η πρόταση της Αθήνας προβλέπει προστασία της πρώτης κατοικίας, αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ για άγαμο, έως 250.000 ευρώ για ζευγάρι, με προσαύξηση κατά 25.000 ευρώ ανά παιδί μέχρι τα τρία, φτάνοντας σε 325.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια και αφορά όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 35.000 ευρώ και το σύνολο των οφειλών τους (δάνεια, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, κλπ) δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.
Η ελληνική πλευρά, αν και επισήμως φαίνεται να μην κάνει πίσω από τα αρχικά κριτήρια που έχει βάλει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, φέρεται να είναι ανοικτή στο ενδεχόμενο η αντικειμενική αξία του ακινήτου να υποχωρήσει στις 180.000 ευρώ, με προσαύξηση 50.000 ευρώ για το ζευγάρι και 25.000 ευρώ για το κάθε παιδί.
Από την άλλη, οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν προτείνει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, το εισοδηματικό όριο να ξεκινά από τα 8.180 ευρώ για ένα άτομο και τα 13.917 για ζευγάρι, με προσαύξηση 3.350 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα τρία, η αξία της πρώτης κατοικίας να είναι μέχρι 120.000 ευρώ και το σύνολο των οφειλών να φτάνει τις 120.000 ευρώ.