Διαπραγμάτευση: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν, τα άφησαν όλα ανοιχτά αλλά τα μέτρα έρχονται

Με ανοιχτά όλα τα «κρίσιμα» μέτωπα αναχωρούν οι δανειστές, ενώ Τσακαλώτος, Σταθάκης, Κατρούγκαλος και Χουλιαράκης, επιχειρούν σε συνέντευξη Τύπου να εξηγήσουν γιατί δεν μπορεί να βρεθεί άκρη με τους δανειστές.

Διαπραγμάτευση: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν, τα άφησαν όλα ανοιχτά αλλά τα μέτρα έρχονται
4'

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ – ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Την ίδια ώρα, επικρέμαται η δαμόκλειος σπάθη της οικονομικής ασφυξίας αν δεν κλείσει έγκαιρα η αξιολόγηση, ενώ η Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Το γνωστό παιχνίδι των «κακών δανειστών» και της «καλής κυβέρνησης» που αντιστέκεται, επαναλήφθηκε και πάλι όλες τις ημέρες που ήταν εδώ οι εκπρόσωποι των Θεσμών, ωστόσο νέα μέτρα είναι …ante portas και η αξιολόγηση θα κλείσει φορτώνοντας νέα βάρη στους φορολογούμενους, καθώς και το αφορολόγητο θα μειωθεί και έμμεσοι φόροι θα έρθουν και περικοπές στις επικουρικές θα ψηφιστούν.

Όλες οι πλευρές σημειώνεται ότι θέλουν μια έστω μερική συμφωνία που να αποδεικνύει την πρόοδο της Αθήνας και η οποία θα μπορεί να γίνει μια βάση της συζήτησης για το χρέος και για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Με τα μεγάλα αγκάθια - τα κόκκινα δάνεια, τη μείωση των επικουρικών συντάξεων αλλά και το ύψος του αφορολόγητου ορίου - να παραμένουν, η διαρκής πρόοδος στη διαπραγμάτευση που καταγράφουν τα στελέχη των θεσμών δεν μοιάζει να είναι αρκετή.

Ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας προκειμένου να επιχειρηθεί εκ νέου συμφωνία επί του κείμενου των δύο μνημονίων (MOU και MEFP) –δηλαδή να καταφέρουν να ξεπεραστούν οι διαφορές και στα τρία μέτωπα, τις τρεις ενότητες των συζητήσεων.

Η πρώτη ενότητα των συζητήσεων αφορά τα νέα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ και το ύψος του αφορολόγητου, η δεύτερη τα κόκκινα δάνεια και η τρίτη τις συντάξεις με μεγάλο διακύβευμα το ανοιχτό μέτωπο των επικουρικών.

«Είμαστε πολύ κοντά στην κατάρτιση λίστας φορολογικών μέτρων» ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ, Ευ. Τσακαλώτος, παραδεχόμενος όμως ότι παραμένει ως κόκκινη γραμμή η θέση της κυβέρνησης στο αφορολόγητο. Παράλληλα σημείωσε ότι υπάρχουν μικρές και μεγάλες εκκρεμότητες σε όλο το πεδίο της διαπραγμάτευσης που επιχειρείται να κλείσουν σήμερα.

Το δημοσιονομικό

Η Αθήνα και οι πιστωτές της έχουν συμφωνήσει να χρησιμοποιήσουν το 3% ως βασικό σενάριο στις συνομιλίες, αλλά η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν μπορούν να συμφωνήσουν εάν η Αθήνα θα μπορούσε να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, τόνισε ένας αξιωματούχος που συμμετέχει στις συνομιλίες.

Ο ίδιος σημείωσε πως το ΔΝΤ, το οποίο θα αποφασίσει εάν θα συγχρηματοδοτήσει το τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας μετά από την αξιολόγηση και υπό το πρίσμα του πόσο μεγάλη ελάφρυνση χρέους θα δεχθεί η Ελλάδα, εκτιμά πως η Αθήνα θα «χάσει» τον στόχο του πλεόνασμα για το 2018 και θα διαμορφωθεί στο 1,5%, ακόμη κι αν εφαρμόσει μέτρα αξίας 3% του ΑΕΠ.

Ουσιαστικά η διαφωνία ΕΕ και ΔΝΤ δεν αφορά το μίγμα των μέτρων αλλά την αποτελεσματικότητά τους, αφού μιλώντας για τα ίδια μέτρα, το ΔΝΤ κάνει συντηριτικότερες εκτιμήσεις απόδοσης και αναμένει να αποδώσουν 1,5% του ΑΕΠ όταν η ΕΕ, εκτιμά 3%. Οι συντηρητικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ, οδηγούν ταυτόχρονα και στο συμπέρασμα ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο χωρίς καποιου είδους απομείωση.

Επικουρικές

Στο χάσμα των υπολογισμών για τις επικουρικές συντάξεις επικεντρώνεται το πρόβλημα στο ασφαλιστικό και χθες επιχειρήθηκε να βρεθούν νέες προτάσεις μετά την αποτυχία του πρώτου γύρου επαφών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω της μεγάλης απόστασης έως αργά το μεσημέρι δεν εμφανίζονταν να έχει κλειστεί καν ραντεβού μεταξύ δανειστών και Γ. Κατρούγκαλου. Το ότι θα γινόταν το ραντεβού έγινε γνωστό το απόγευμα και ήταν απόδειξη ότι υπήρξε πρόοδος στο ανοιχτό θέμα της περικοπής των επικουρικών συντάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά θα κατέθετε νέα βελτιωμένη πρόταση που θα προβλέπει περικοπή δαπάνης 400 εκατ. ευρώ (από τα 350 της αρχικής πρότασης) ενώ και οι δανειστές, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου θα μείωναν τις απαιτήσεις τους.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή