Σοκ: Το ΔΝΤ «διαλύει» το αφορολόγητο και τις ζωές των Ελλήνων

Ειδήσεις για αφορολόγητο: Το ΔΝΤ ζητά 1 δισ. ευρώ με μείωση του αφορολόγητου

Σοκ: Το ΔΝΤ «διαλύει» το αφορολόγητο και τις ζωές των Ελλήνων
5'

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ - «ΦΩΤΙΑ» - ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ

Σε πρώτο πλάνο μπαίνουν τα παζάρια για νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου, ένα αίτημα του ΔΝΤ προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα. Οι συζητήσεις γίνονται εν όψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2017 και του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου και το ΔΝΤ απαιτεί να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα, κάτι που για να συμβεί χρειάζεται διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Το πρόβλημα που έχει εντοπίσει το Ταμείο είναι ότι το αφορολόγητο όριο επιτρέπει πάνω από τους μισούς μισθωτούς να εξαιρούνται από τη φορολογία του εισοδήματος σε σύγκριση με το 8% της Ευρωζώνης, ενώ παράλληλα ασκεί πιέσεις και για κατάργηση των φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει.

Με βάση τους υπολογισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπου βασίζει την πρότασή του το ΔΝΤ, το αφορολόγητο όριο εισοδήματος, δηλαδή η έκπτωση φόρου των 1.900-2.100 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, κοστίζει συνολικά 8,5 δισ. ευρώ.

Η πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας προβλέπει μείωση της έκπτωσης φόρου που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες στα 1.700 ευρώ (από 1.900-2.100 ευρώ σήμερα) για να εξοικονομηθεί 1 δισ. ευρώ.

Στην περίπτωση που προχωρήσει η πρόταση αυτή, τότε η επιβάρυνση θα φτάσει στα 200 - 400 ευρώ ανά φορολογούμενο μισθωτό ή στα 400-800 ευρώ για ένα ζευγάρι με δύο μισθωτούς, δεδομένου ότι το αφορολόγητο είναι ατομικό.

Σημειώνεται ότι ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί ο τελευταίος νόμος με τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και τη μείωση του αφορολογήτου ορίου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, το οποίο συνδέεται με τον αριθμό των προστατευόμενων παιδιών.

Οι αλλαγές που έχουν ήδη ψηφιστεί θα φανούν με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2017.

Μέσω πλαστικού χρήματος η μείωση του αφορολογήτου

Με κάθε τρόπο θέλει να αποφύγει τη νέα επιβάρυνση που φέρνει για τους φορολογούμενους η μείωση του αφορολόγητου και θα προσπαθήσει να πείσει τους δανειστές ότι θα έχει τα ίδια αποτελέσματα αν το φέρει σε άλλη μορφή. Θα επιδιώξει δηλαδή, μέσω του νόμου για το πλαστικό χρήμα, να μην είναι δεδομένο αλλά να συνδέεται η χορήγησή του με τη χρήση του πλαστικού χρήματος.

Όπως θα προβλέπει ο νόμος για το πλαστικό χρήμα από το 2017 και μετά, οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες από το επόμενο έτος θα δικαιούνται την έκπτωση φόρου 1.900 - 2.100 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, μόνο εφόσον έχουν συγκεντρώσει αποδείξεις με ηλεκτρονικό χρήμα αξίας ίσης με το 10% έως και το 30% του εισοδήματός τους ως εξής:

- 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ
- 15% για εισόδημα από 10.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ
- 20% για εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 40.000 ευρώ
- 30% για εισόδημα από 40.001 ευρώ και πάνω

Έξτρα Φόρος αν... προτιμάς τα μετρητά

Μάλιστα, όσοι φορολογούμενοι δεν θα έχουν το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων με πλαστικό χρήμα, τότε θα επιβάλλεται φόρος 22% επί της διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του ποσού των αποδείξεων που θα έχει δηλώσει ο φορολογούμενος. Αντίθετα όσοι καταφέρουν και έχουν πληρωμές δαπανών με πλαστικό χρήμα άνω του 80% του εισοδήματός τους θα κερδίζουν πρόσθετο αφορολόγητο.

Αυτόματες οι κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές φόρου

Έρχεται αναγκαστική είσπραξη από την εφορία για 829.513 άτομα που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και σήμερα βρίσκονται στη λίστα αναμονής. Από το σύνολο των 1.618.460 ληξιπρόθεσμων οφειλετών, έχουν ληφθεί μέτρα περίπου στους μισούς, δηλαδή στους 788.947 και τώρα έρχεται η σειρά και των υπολοίπων...

Από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί, να νομοθετήσει μέτρα για μια πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία επιβολής κατασχέσεων σε καταθέσεις, εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία φορολογουμένων που δεν πληρώνουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους στο Δημόσιο.

Και η δεξαμενή οφειλετών του Δημοσίου από τους οποίους μπορεί να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών είναι μεγάλη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, δηλαδή εφορίες και τελωνεία, ανερχόταν τον Σεπτέμβριο στους 4.374.475. Από αυτούς η φορολογική διοίκηση μπορεί να λάβει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης στους 1.618.460, δηλαδή σε περίπου έναν στους τρεις.

Στους υπόλοιπους δεν μπορούν να ληφθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης είτε επειδή έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους, είτε επειδή είναι εξαφανισμένοι είτε επειδή οι οφειλές τους είναι πολύ χαμηλές (κάτω των 500 ευρώ).

Μέτρα αναγκαστικής είσπραξης

Στα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που πρόκειται να λάβει εναντίον τους η φορολογική διοίκηση περιλαμβάνονται:

- έκδοση κατασχετηρίων προς όλες τις τράπεζες για να αποδοθούν στο δημόσιο ποσά που έχουν κατατεθειμένα οι οφειλέτες. Ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ για έναν και μόνο τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλωθεί στο taxisnet

- δέσμευση ακινήτων και πώλησή τους με πρόγραμμα αναγκαστικού πλειστηριασμού. Με βάση εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να μην εκπλειστηριάζεται η πρώτη κατοικία των οφειλετών που ανήκουν στις ευπαθείς οικονομικές ομάδες

- κατάσχεση μισθών και συντάξεων με έκδοση κατασχετηρίων στα λογιστήρια επιχειρήσεων και ασφαλιστικών ταμείων. Ισχύει αφορολόγητο όριο 1.000 ευρώ. Από τα 1.000 έως τα 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50% και πάνω από τα 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 100%

- κατάσχεση εισοδημάτων και απαιτήσεων στα χέρια τρίτων, όπως είναι ενοίκια και απαιτήσεις επιχειρήσεων από πελάτες τους

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή