Στο Eurogroup χωρίς προσδοκίες: Απρίλιο και βλέπουμε η αξιολόγηση

Μικρό καλάθι και χαμηλές προσδοκίες στο σημερινό Eurogroup για τα προσδοκώμενα της ελληνικής πλευράς ή μόνο με θαύμα θα υπάρξει κάποια εξέλιξη έστω σε τεχνικό επίπεδο.

Στο Eurogroup χωρίς προσδοκίες: Απρίλιο και βλέπουμε η αξιολόγηση
2'

Μάλιστα σχετικά ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στη FAZ βάζει κόφτη στις ελπίδες για πρόοδο λέγοντας πως δεν περιμένει η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί γρήγορα.

Οπως μετέδωσε το Reuters με βάση το δημοσίευμα ο Ντάισελμπλουμ δεν πιστεύει πως η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί πριν από το Eurogroup του Απριλίου, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Ελληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για συμφωνία στο Eurogroup του Μαρτίου.

Ενδεικτικό ότι στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup το ελληνικό ζήτημα είναι τρίτο στην ατζέντα.

Η κυβέρνηση βγαίνοντας εκτός χρονοδιαγράμματος και με τον «πάγο» των δανειστών φέρεται να αρκείται σε μια δήλωση προόδου και την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα.

Οπως όμως επικοινωνεί σήμερα θα αναζητηθεί ο τρόπος περαιτέρω γεφύρωσης της απόστασης που τους χωρίζει με τους θεσμούς.

Ο αμοιβαίος συμβιβασμός, εφόσον επιτευχθεί, εκτιμάται ότι θα συμβάλει αποφασιστικά στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν.

Από την άποψη αυτή, πρόσθετο ενδιαφέρον και βαρύτητα αποκτούν οι συναντήσεις με τους κορυφαίους των θεσμών που ακούγεται πως θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup, δηλαδή.

Το οικονομικό επιτελείο προσέρχεται στη σημερινή συνεδρίαση με στόχο να διαπιστωθεί σημαντική πρόοδος στη διαπραγμάτευση, κάτι που θα ανακοινωθεί, γεγονός που θα ανάψει με τη σειρά του το «πράσινο φως» για την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Με επόμενο «σταθμό», τη διαπίστωση τεχνικής συμφωνίας στο Eurogroup της Μάλτας την 7η Απριλίου, πιστεύει η ελληνική πλευρά.

Έχει καλυφθεί μέρος της απόστασης που χώριζε τις δύο πλευρές: έχουν, έτσι, συγκλίνει στο μηχανισμό εξωδικαστικού συμβιβασμού, στα δημοσιονομικά μεγέθη για το 2018 και στον προγραμματισμό του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Αντιθέτως, σε εκκρεμότητα παραμένουν τα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις), καθώς γνωστή είναι η στάση στα θέματα αυτά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σε εκκρεμότητα και το αφορολόγητο, τα μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών, η προσωπική διαφορά στις συντάξεις, και τα ενεργειακά. Διαφωνίες που πρέπει να παραπεμφθούν στην πολιτική διαπραγμάτευση, δεν είναι λίγοι αυτοί που το ζητούν, πλέον.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή