Διαπραγμάτευση: Έρχονται οι δανειστές για να φέρουν... νέα σκληρά μέτρα
Διαπραγμάτευση | Δεύτερη αξιολόγηση: Το τέλος της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον μέσα στο Σαββατοκύριακο φέρνει την Ελλάδα ένα βήμα πριν από την ψήφιση των νέων σκληρών μέτρων, με τα κλιμάκια των δανειστών να επιστρέφουν στη χώρα μας την Τρίτη (25/04/2017) και την ελληνική κυβέρνηση να υποχωρεί άτακτα, όπως όλα δείχνουν, στις απαιτήσεις των Θεσμών.
ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ (25/04) ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ – «ΚΟΛΛΗΣΕ» ΞΑΝΑ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες ώρες το Μαξίμου θα έχει στα χέρια του τα κείμενα των Μνημονίων τόσο της ΕΕ όσο και το ΔΝΤ (MFEP), με τους δανειστές να επιθυμούν να ολοκληρώσουν τον κύκλο των συναντήσεών τους με τα υπουργικά στελέχη μέχρι την Πρωτομαγιά.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα των επαφών του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Χουλιαράκη στις ΗΠΑ μόνον ως θετικά δεν μπορούν να εκτιμηθούν για τη χώρα μας και τούτο, γιατί η ελληνική πλευρά δεν έλαβε παρά γενικόλογες δεσμεύσεις σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Το Κουαρτέτο επιμένει στην υλοποίηση όλων των «μεταρρυθμίσεων», παραπέμποντας στις καλένδες τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος, κάτι που, άλλωστε, φάνηκε και από τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είπε ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΕΕ και ΔΝΤ για το θέμα είναι εξαιρετικά δύσκολες.
Την ίδια στιγμή, πάντως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να επιδοθεί σε μια νέα κούρσα ενάντια στο χρόνο, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, το πολυπόθητο «Staff-Level Agreement» (SLA) έως τις 15 Μαΐου.
Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως τα νέα μέτρα θα έρθουν στη Βουλή προς ψήφιση με τη διαδικασία του επείγοντος στις 10, 11 και 12 Μαΐου, προκειμένου να υπάρξει χρόνος να συνταχθεί η έκθεση από την πλευρά των δανειστών (compliance report) και να επικυρωθεί το SLA από το Eurogroup της 15ης Μαΐου.
Τι φέρνουν τα νέα μέτρα
Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν φέρνουν την «ανάπτυξη» που τόσο εύκολα και αγόγγυστα ευαγγελίζεται η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου.
Στο επίκεντρο της συμφωνίας θα βρίσκεται, βεβαίως, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, ενώ η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να διαπραγματευθεί με τους Θεσμούς για την πώληση των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και για τα «καυτά» θέματα των Εργασιακών, όπως οι συλλογικές συμβάσεις, ο συνδικαλιστικός νόμος και το μέτρο των ομαδικών απολύσεων.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να μεταθέσει κάποιες από τις αποφάσεις αυτές ίσως και μετά το 2018, σε μια προσπάθεια να μετριάσει το ήδη βαρύ πολιτικό κόστος.
Εξάλλου, τα νέα μέτρα φέρνουν περικοπές 2% επί του ΑΕΠ, με κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις το 2019 και «πετσόκομμα» του αφορολογήτου στα 5.600 ευρώ το 2020. Είναι αυτά ακριβώς τα μέτρα για τα οποία η κυβέρνηση φώναζε σε κάθε δυνατή ευκαιρία πως θα τα ψήφιζε μετά τη συζήτηση για το χρέος και τώρα ετοιμάζεται να πει «ναι σε όλα».
Ταυτόχρονα, στα «σκαριά» βρίσκεται και το το επικαιροποιημένο Μνημόνιο (MoU) με τους Ευρωπαίους δανειστές, ενώ θα συνταχθεί και το νέο Μνημόνιο με το ΔΝΤ (MEFP).