ΕΝΦΙΑ: Έρχονται τα «ραβασάκια» - Πόσα θα πληρώσουμε – Πότε θα καταβληθεί η πρώτη δόση
Έως τις 16 Σεπτεμβρίου έχει ορίσει ως στόχο η Κυβέρνηση τον υπολογισμό του νέου ΕΝΦΙΑ με την ΑΑΔΕ να προσανατολίζεται στην πρώτη πληρωμή στις 30 Σεπτεμβρίου.
Στην εγκύκλιο που δημοσιοποιήθηκε, ορίζεται ότι ειδικά για το έτος 2019, χορηγείται μείωση στο ποσό του ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων ανάλογα με τη συνολική αξία της περιουσίας τους από 10% έως 30% και επίσης ορίζεται ότι η καταβολή της πρώτης δόσης ΕΝΦΙΑ θα γίνει το Σεπτέμβριο του 2019, εφόσον η πράξη προσδιορισμού του φόρου εκδοθεί εντός του μήνα αυτού.
Η τελευταία δόση θα καταβληθεί στο τέλος Ιανουαρίου του 2020.
Ειδικότερα σύμφωνα με τις οδηγίες του Γιώργου Πιτσιλή, επικεφαλή της ΑΑΔΕ, για το έτος 2019 ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. μειώνεται ως εξής:
- για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ, κατά 30%,
- για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ, κατά 27%,
- για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ, κατά 25%,
- για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ, κατά 20% και
- για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ, κατά 10%.
Στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.
Εφόσον το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ εκδοθεί μέχρι τη 16η Σεπτεμβρίου 2019, η πρώτη δόση του φόρου καταβάλλεται μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2019. Και φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις με την τελευταία να εξοφλείται έως τα τέλη Ιανουαρίου 2020.
Πόσα θα πληρώσουμε
Ο φετινός λογαριασμός θα είναι ελαφρύτερος για όλους τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία. Με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, 474.000 φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ, οι οποίοι με την προηγούμενη διάταξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν να περιμένουν καμία μείωση, θα δουν το λογαριασμό του ΕΦΝΙΑ να ξεφουσκώνει κατά 20% σε σχέση με πέρυσι.
Για κάθε φορολογούμενο που έχει εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα δηλαδή πλήρη κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες και στο σύνολο του φόρου (κύριο και συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ) θα εφαρμοστεί ο μειωτικός συντελεστής 10% – 30% ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας.
Ταυτόχρονα, η ΑΑΔΕ θα τρέξει τη διασταύρωση των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας των φορολογούμενων με τις φορολογικές δηλώσεις που υπέβαλαν προκειμένου να εντοπιστούν όσοι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία για να πληρώσουν φέτος μισό ΕΝΦΙΑ ή να έχουν πλήρη απαλλαγή. Απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίσουν τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις αλλά και τις δηλώσεις Ε9. Η διαδικασίαχορήγησης εκπτώσεων είναι αυτοματοποιημένη για τα φυσικά πρόσωπα, χωρίς να χρειάζεται η υποβολή πρόσθετων δικαιολογητικών, παρά μόνο εφόσον διαπιστωθούν λάθη.
Η έκπτωση
Για να χορηγηθεί έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει:
- Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
- Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο (και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο (τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ το 2020
Στο δημοσιονομικό σχεδιασμό συμπεριλαμβάνεται η περαιτέρω ελάφρυνση του φόρου ακινήτων κατά 10%, ωστόσο το εάν αυτό συμβεί το 2020 ή αργότερα, θα κριθεί κατά τις κρίσιμες διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς για τον Προϋπολογισμό του επόμενου έτους.
Η εξίσωση γίνεται, μάλιστα, ακόμα πιο δύσκολη, καθώς παραμένει η μεταμνημονιακή δέσμευση για εξίσωση των εμπορικών με τις αντικειμενικές αξίες. Με δεδομένο, δε, ότι η φετινή αναπροσαρμογή πήγε… περίπατο λόγω εκλογών- υποτίθεται ότι θα γινόταν την Άνοιξη- μένει να διευκρινιστεί εάν αυτή η επίπονη διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα σε μια χρονιά, δηλαδή το 2020 ή θα «απλώσει» σε δύο χρόνια, όπως ήταν προγραμματισμένο.
Διαβάστε επίσης:
Συντάξεις: «Παράθυρο» εξόδου για 20.000 δημοσίους υπαλλήλους