Η Ευρωζώνη των υποβαθμίσεων

Σε κλοιό πιέσεων φέρεται να βρίσκεται η Ευρωζώνη από τους οίκους αξιολόγησης , με την κρίση χρέους να κλιμακώνεται και το ΔΝΤ να χτυπάει για ακόμη μια φορά καμπανάκι.

Η Ευρωζώνη των υποβαθμίσεων
1'

Τελευταίο χτύπημα ήρθε από τους οίκους αξιολόγησης για το Βέλγιο, καθώς η Moody’s μείωσε τη βαθμίδα στην οποία τοποθετεί το αξιόχρεο του Βελγίου σε «Aa3» από «Aa1», κάνοντας ταυτόχρονα λόγο περί αρνητικής προοπτικής, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί υποβαθμίσει εκ νέου τη χώρα.

Ο οίκος επικαλέστηκε την επιδείνωση των συνθηκών αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους των κρατών-μελών της ευρωζώνης, καθώς και τους «νέους κινδύνους» που απορρέουν από το δημοσιονομικό κόστος που ενδέχεται να έχει η «διάσωση» τραπεζών, περιλαμβανομένης της Dexia.

Η βαθμίδα στην οποία τοποθετείται πλέον το Βέλγιο είναι η τέταρτη υψηλότερη στο σύστημα αξιολόγησης του οίκου Moody's.

Η κλιμάκωση της ευρωπαϊκής κρίσης επισημαίνεται και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαγγέλλει τη σύγκληση άτυπης συνόδου κορυφής για τις 7 και 8 Φεβρουαρίου.

Την Παρασκευή έντονες ήταν οι φήμες για υποβάθμιση της Γαλλίας από την S&P , αλλά τελικά η είδηση ήρθε από τον οίκο Fitch, o οποίος και ανακοίνωσε την υποβάθμιση έξι μεγάλων τραπεζών, μεταξύ των οποίων και της Deutsche Bank .

Επίσης προειδοποιεί ότι εντός τριμήνου η υποβάθμιση έξι χωρών, μεταξύ αυτών της Ιταλίας και της Κύπρου, θα επιβληθεί από την αδυναμία επίλυσης στο πρόβλημα του χρέους.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή