ΥΠΟΙΚ: Τα σενάρια που μελετά για αλλαγές σε φορολοταρία, χτίσιμο αφορολόγητου και μετρητά

Κίνητρα για την περαιτέρω χρήση των ηλεκτρονικών πληρωμών επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με αλλαγές στην φορολοταρία, κλιμακωτή αύξηση του απαιτούμενου ποσού ηλεκτρονικών συναλλαγών και για το χτίσιμο του αφορολόγητου
Pixabay

Στόχος της κυβέρνησης είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής που τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας καλπάζει.

Μεγάλος όγκος των παραβάσεων αφορά κυρίως μικρομεσαίους που επιδίδονται σε φοροδιαφυγή... επιβίωσης λόγω της υπερφορολόγησης.

Έτσι το οικονομικό επιτελείο μελετά μέτρα για την αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής στην αγορά. (πιστωτικές - χρεωστικές κάρτες) δίνοντας «κίνητρα» στους φορολογούμενους προκειμένου να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τραπεζικά μέσα για τις πληρωμές τους και να περιορίσουν την χρήση μετρητών.

Τα σενάρια που μελετά το ΥΠΟΙΚ:

  • Το πρώτο σενάριο είναι η αύξηση του ελάχιστου ποσοστού δαπάνης με τραπεζικό μέσο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους ώστε να τους αποδοθεί η έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα η σχετική κλίμακα είναι 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 15% για το τμήμα εισοδήματος από 10.001 έως 20.000 ευρώ και 20% για το τμήμα εισοδήματος από 20.001 ευρώ και άνω. Τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν αύξηση των ποσοστών και διεύρυνση των σχετικών κλιμακίων.

  • Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει τη μείωση του ορίου αξίας συναλλαγής πάνω από την οποία είναι υποχρεωτική η πληρωμή με τραπεζικό μέσο. Το όριο αυτό είναι σήμερα 500 ευρώ και εξετάζεται να μειωθεί στα 300 ευρώ ή και λιγότερο.
  • Τέλος, το οικονομικό επιτελείο μελετά τις αλλαγές που μπορούν να γίνουν και στην φορολοταρία.

    Το υπουργείο, θέλοντας να δώσει περισσότερα κίνητρα στους φορολογουμένους να χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα – ακόμη και σε μικρές αγορές – φέρνει αλλαγές στον πλήθος των λαχνών για τις κληρώσεις. Συγκεκριμένα φορολογούμενοι με συναλλαγές πάνω από 100 ευρώ και έως 1.500 ευρώ θα συμμετέχουν στη φορολοταρία με περισσότερους λαχνούς.

    Έως σήμερα ο αριθμός των λαχνών διαμορφωνόταν ως εξής:

    Για συνολικό άθροισμα μέχρι εκατό (100) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε ένα (1) ευρώ.
    Για τα επόμενα τετρακόσια (400) ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από εκατόν ένα (101) ευρώ μέχρι πεντακόσια (500) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε δύο (2) ευρώ.
    Για τα επόμενα πεντακόσια (500) ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από πεντακόσια ένα (501) ευρώ μέχρι χίλια (1.000) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε τρία (3) ευρώ.
    Για το υπερβάλλον ποσό, ήτοι συνολικό άθροισμα πάνω από χίλια ένα (1.001) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε τέσσερα (4) ευρώ.
    Πλέον, όμως, αλλάζει το άρθρο 3 και το πλήθος των λαχνών θα προσδιορίζεται κλιμακωτά, με βάση το άθροισμα των ποσών που αντιστοιχούν στο σύνολο των μηνιαίων συναλλαγών του άρθρου 1, ως εξής:

    Για συνολικό άθροισμα μέχρι διακόσια (200) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε ένα (1) ευρώ.
    Για τα επόμενα τριακόσια (300) ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από διακόσια ένα (201) ευρώ μέχρι πεντακόσια (500) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε δύο (2) ευρώ.
    Για τα επόμενα πεντακόσια (500) ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από πεντακόσια ένα (501) ευρώ μέχρι χίλια (1.000) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε τρία (3) ευρώ.
    Για το υπερβάλλον ποσό, ήτοι συνολικό άθροισμα πάνω από χίλια ένα (1001) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε έξι (6) ευρώ, με ανώτατο όριο συναλλαγών που λαμβάνονται υπόψη για τις ανάγκες του προγράμματος των δημοσίων κληρώσεων, το ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ.
    Όπου απαιτείται στρογγυλοποίηση, αυτή γίνεται στον πλησιέστερο μεγαλύτερο ακέραιο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Επιλεκτικά κίνητρα φοροελαφρύνσεων: Σώζουν τις ΠΑΕ και «σκοτώνουν» την φαρμακοβιομηχανία;

Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Αυτές είναι οι ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία

Σχετικές ειδήσεις