Σφίγγει ο κλοιός για Λαυρεντιάδη και «κολλητούς»
Ο επιχειρηματίας «θαύμα», με τα τόσα βραβεία κι άλλα 29 άτομα, έχουν κληθεί με την ιδιότητα του υπόπτου διάπραξης κακουργημάτων για την υπόθεση της Proton Bank την περίοδο που ο γνωστός επιχειρηματίας ήταν πρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας (2010) κι από τα ταμεία της εκταμιεύθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, περί τα 700 εκατ. ευρώ σε δάνεια προς «εταιρίες αμέσου ή εμμέσου επιρροής του κ.Λαυρεντιάδη».
Ο εισαγγελέας αποδίδει και ερευνά κακουργηματικές πράξεις (απάτη, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ηγετικό ρόλο σε εγκληματική οργάνωση).
Η κατάθεση του «Λούα Λούα» έχει αναβληθεί ήδη τρεις φορές και από την εισαγγελία σημειώνουν πως ήδη του έχει παρασχεθεί ικανός χρόνος για να συντάξει το γραπτό του υπόμνημα.
Βέβαια, δίπλα στον κ. Λαυρεντιάδη βρίσκονται και κορυφαίοι ποινικολόγοι που μελετούν κάθε λεπτομέρεια η οποία θα είναι «ικανή» να «βγάλει λάδι» τον επιχειρηματία "φαινόμενο".
Αυτοί ήδη εξετάζουν αν η κατάσταση της υγείας του κ. Λαυρεντιάδη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «ασπίδα» έναντι μιας ποινής πολυετούς κάθειρξης, κάτι που ωστόσο ανάγεται σε ύστερη της παρούσας περίοδο, όταν το λόγο θα έχει ο ανακριτής (που κρίνει αν θα προτείνει προφυλάκιση) και ακολούθως το δικαστήριο.
Οι εξελίξεις
Ο κ. Λαυρεντιάδης που επέστρεψε τα 51 εκατ. ευρώ (αναφέρθηκαν ως προϊόν υπεξαίρεσης από την Proton στο πόρισμα της Αρχής κατά του Βρόμικου Χρήματος), τα «εισήγαγε» τελικά από τη Σιγκαπούρη και όχι από την Ελβετία.
Το έμβασμα εστάλη από μια νέα άγνωστη εταιρεία του, την Cruise Intertrade Ltd και από λογαριασμό που αυτή διατηρεί στην Duetsche Bank. Συμπέρασμα; Ο προνοητικός επιχειρηματίας διαθέτει σημαντική ρευστότητα και εκτός της ζώνης του ευρώ, σε ασιατικές χώρες, όπου τα αιτήματα για δικαστική συνδρομή συνήθως δεν απαντώνται...
Ως προς τα υπόλοιπα 650 εκατ. ευρώ της Proton που «γύρισαν» από την Alapis και τις θυγατρικές της -μετέπειτα spin offs- και από αχυρανθρώπους στα media μέχρι φίλους και μπροστινούς όλα τα ποινικά ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
Για το θέμα παρενέβη και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος με επιστολή του (9/12) προς τον αντιπρόεδρο της νέας Proton, κ. Παπαγεωργίου, ζητώντας του να διερευνήσει αν συντρέχουν οι όροι παράστασης της τράπεζας ως πολιτικής ενάγουσας για ζημιά που υπέστη.
Στο δικαστικό πεδίο, η εξελισσόμενη έρευνα, βάσει της εντολής που έχει ο αρμόδιος εισαγγελέας, καλύπτει χρονικά μόνο την περίοδο της προεδρίας του Λ. Λαυρεντιάδη στην Proton Bank. Δηλαδή το 2010, ίσως και κάτι λιγότερο από ένα χρόνο. Ωστόσο, το πόρισμα της ΤτΕ καταγράφει έργα και ημέρες των «Λαρευντιάδης και Συνεργάτες» τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο του 2011. Επιπρόσθετα, περιλαμβάνει πιστοδοτήσεις-βόμβα της τράπεζας σε τρίτους -εκτός του κύκλου προσευχής του Λ. Λαυρεντιάδη αλλά και πράξεις που καλύπτουν το μισό ποινικό κώδικα για πλειάδα προσώπων, στα οποία οι ελεγκτές της ΤτΕ αποδίδουν ξέπλυμα, απιστία κ.ά.
Αξίζει να επισημανθεί ότι πέραν της Τραπέζης της Ελλάδος εμπλέκονται επίσης η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το ΣΔΟΕ, την Αρχή κατά του Βρόμικου Χρήματος, την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), το υπουργείο Ανάπτυξης και το υπουργείο Οικονομικών. που αν και θα έπρεπε να έχουν μεριμνήσει για σημαντικά ευρήματα εντούτοις ή καθυστερούν ή τους έχουν θέσει εκτός παιχνιδιού...