Στρος Καν: Η ευρωζώνη μια σχεδία έτοιμη να βυθιστεί

Από την Κίνα ξεκίνησε ο Ντομινίκ Στρος Καν την επαναφορά του στα πολιτικά και οικονομικά δρώμενα.

Ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ παρευρέθη σε φόρουμ στο Πεκίνο και αναφέρθηκε σε όλες τις εξελίξεις που αφορούν την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

«Η ευρωζώνη είναι σαν μια σχεδία, έτοιμη να βυθιστεί», τόνισε ο Στρος Καν, διευκρινίζοντας πάντως ότι η κατάρρευση της ευρωζώνης δεν θα λύσει την κρίση χρέους.

Σχεδόν επτά μήνες μετά την δικαστική του περιπέτεια, ο Ντομινίκ Στρος Καν μετείχε στις εργασίες του φόρουμ, ωστόσο ερωτηθείς για τα όσα έγιναν στο ξενοδοχείο Sofitel της Νέας Υόρκης, περιοριζόταν να επαναλάβει: «Κανένα σχόλιο».

Επίσης, ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ επέκρινε ιδιαίτερα τους ηγέτες της ευρωζώνης. «Βλέπουμε ότι περνούν από ένα σχέδιο σωτηρίας στο άλλο, από τη μία σύνοδο «τελευταίας ευκαιρίας» στην επόμενη, πάντα χωρίς να καταφέρουν να περιορίσουν τις απώλειες, χωρίς να επιτυγχάνουν να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη», ανέφερε.

Προσκεκλημένος του ιντερνετικού κινεζικού κολοσού «NetEase» και μιλώντας για περίπου 45 λεπτά, ο Στρος Καν εμφανίστηκε έντονα επικριτικός για τα πακέτα διάσωσης των Βρυξελλών.

«Δεν είμαι πεπεισμένος ότι ο Νικολά Σαρκοζί και η Άγκελα Μέρκελ μπορούν να κατανοήσουν πλήρως ο ένας τον άλλο. Κι αυτό είναι πιθανόν ένας λόγος για τον οποίο το ευρωπαϊκό σύστημα έχει τόσα προβλήματα», σημείωσε με νόημα.