FT: Καταστρέφουν οι επενδυτές του Airbnb την Αθήνα;
Να ανιχνεύσει τον τρόπο με τον οποίο το Airbnb έχει επηρεάσει αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις, ανάμεσα στις οποίες και η Αθήνα, επιχειρεί άρθρο των FT.
Η άνοδος των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων έχει επηρεάσει τις πόλεις της νότιας Ευρώπης και έχει κατηγορηθεί για την αύξηση των τιμών των ακινήτων και την αποδυνάμωση των οικονομιών σε ορισμένες από τις πολιτιστικές πρωτεύουσες του κόσμου, προωθώντας τον τουρισμό και βάζοντάς τον πάνω απ’ όλα.
Το Airbnb και το Homeaway, για παράδειγμα, όπως σημειώνουν οι FT έφεραν σημαντικές ξένες επενδύσεις σε χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση και προσπαθούν να ανακάμψουν.
Η Airbnb υποστηρίζει πως δημιούργησε νέες οικονομικές ευκαιρίες για εκατομμύρια Ευρωπαίους, προσθέτοντας 100 δισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία πέρυσι. Μάλιστα, πολλοί ιδιώτες επένδυσαν σε ιστορικά ακίνητα τα οποία κινδύνευαν με ερείπωση και τα αξιοποίησαν.
Το άρθρο παρουσιάζει παραδείγματα από τη Λισαβόνα, τη Φλωρεντία, τη Βαρκελώνη και την Αθήνα.
Ειδικά για την Αθήνα όσον αφορά το Airbnb «στην επικαιρότητα βρίσκεται ο θόρυβος που δημιουργείται από όσους χρησιμοποιούν την πλατφόρμα, η απρόσεκτη συμπεριφορά τους και η γενική έλλειψη φροντίδας εκ μέρους τους» αναφέρει το δημοσίευμα.
Στους FT μιλά ο Ιάσων Αθανασιάδης ο οποίος νοικιάζει διαμερίσματα μέσω Airbnb και σημειώνει ότι ο δικός του τρόπος να προστατεύεται είναι με το να περιορίζει τον αριθμό των ενοικιαστών σε τρεις και με το να ενημερώνει τους γείτονές τους «είναι σημαντικό οι φιλοξενούμενοι να συμπεριφέρονται όπως οι ιδιοκτήτες στη λογική ότι και αυτοί κερδίζουν χρήματα» επισημαίνει.
Ο ίδιος, όπως γράφουν οι FT, τάσσεται κατά της επένδυσης στη λογική Airbnb μόνο για το κέρδος αν και υποστηρίζει ότι η άφιξη της πλατφόρμας ήταν καλή για την εικόνα του κέντρου που δοκιμάστηκε με βίαιες διαδηλώσεις στις πιο μαύρες μέρες της οικονομικής κρίσης.
Την Airbnb πολλοί την είδαν μετά το 2010 ως ευκαιρία για να σώσουν τις περιουσίες τους ειδικά λόγω των υψηλών φόρων λέει ο καθηγητής στο Manchester Metropolitan University, Άρης Καλανδίδης. Πριν από δύο χρόνια, όμως, παρατήρησε μια αλλαγή καθώς «εμφανίστηκαν διεθνείς επενδυτές και άρχιζαν να αγοράζουν χρεωμένα διαμερίσματα από Έλληνες» προσθέτοντας ότι η αγορά έχει αλλάξει και έχει καταλήξει στα χέρια μιας ομάδας επενδυτών που έχουν από 100 έως 1.000 χώρους προς ενοικίαση μέσω Airbnb στην Αθήνα.
«Δεν υπάρχει κάποιος με 1.000 χώρους στην Αθήνα» απαντά η Airbnb υπολογίζοντας ότι το 83% των λογαριασμών από την Αθήνα αναφέρονται σε έναν χώρο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Νέα πρόκληση στην κυπριακή ΑΟΖ: Ξεκινά δεύτερη γεώτρηση ο «Πορθητής»
120 δόσεις: Έτσι θα κάνετε την αίτηση - Δείτε τις αναλυτικές οδηγίες (pics)