Κρίση στον Περσικό: Τι σημαίνει για τους καταναλωτές η επίθεση στη Σαουδική Αραβία

Μνήμες από τον Πόλεμο του Κόλπου το 1990 ξύπνησαν οι επιθέσεις στην Aramco – Σε εξέλιξη Οικονομικό και γεωπολιτικό θρίλερ – Ανησυχία για ντόμινο εξελίξεων από την εκτόξευση του πετρελαίου – Πότε και πόσο θα αυξηθούν οι τιμές στα καύσιμα – Ποια άλλα προϊόντα θα αυξηθούν

Κρίση στον Περσικό: Τι σημαίνει για τους καταναλωτές η επίθεση στη Σαουδική Αραβία
7'

Παγκόσμια ανησυχία για την ασφάλεια αλλά και για τις τιμές του πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά έχει προκαλέσει η κρίση στον Περσικό κόλπο, μετά τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco το Σάββατο 16/9.

Οι εξελίξεις φαίνεται πως θα επηρεάσουν γενικά τον τομέα της Ενέργειας, με τους καταναλωτές να έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλες επιβαρύνσεις.

Οι πρώτοι που εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν είναι οι οδηγοί, καθώς μέχρι το τέλος της εβδομάδας πιθανώς να δούμε την τιμή της βενζίνης να εκτινάσσεται στα ύψη, ενώ, κύκλοι της αγοράς εκφράζουν φόβους για αποσταθεροποίηση.

Το μεγαλύτερο άλμα στις τιμές του πετρελαίου από το 1991 καταγράφεται μετά την επίθεση που σημειώθηκε στη Σαουδική Αραβία και είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει η άντληση ποσότητας πετρελαίου ίσης με το 5% της παγκόσμιας παραγωγής αργού.

Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγορούν το Ιράν και ο πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνει ότι η Ουάσινγκτον είναι «με το δάκτυλο στην σκανδάλη» έτοιμη για αντίποινα.

Δύο πηγές που ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας Saudi Aramco δήλωσαν στο Reuters ότι ίσως χρειαστούν μήνες για να εξομαλυνθεί η παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για εβδομάδες.

Οι τιμές πετρελαίου σημείωσαν άλμα σχεδόν 20% πριν υποχωρήσουν από τα υψηλά τους επίπεδα. Η ενδοσυνεδριακή αύξηση ήταν η μεγαλύτερη από την ιρακινή επέμβαση του 1991 στο Κουβέιτ που προκάλεσε τον Πόλεμο του Κόλπου.

Πώς θα επηρεαστούν οι καταναλωτές

Οι καταναλωτές αγωνιούν για τις εξελίξεις και ρωτούν ορθώς, τι σημαίνει για τους ίδιους η κατάσταση αυτή.

Το πρακτορείο Reuters δίνει ορισμένες απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα των πολιτών.

Πού θα αυξηθεί το κόστος;

Οι καταναλωτές θα μπορούσαν να δουν αύξηση του κόστους για προϊόντα που κυμαίνονται από βενζίνη και ντίζελ μέχρι το πετρέλαιο θέρμανσης στο σπίτι και τα αεροπορικά εισιτήρια, αφού οι επιθέσεις του Σαββατοκύριακου (14 & 15/9) προκάλεσαν άνοδο στις τιμές του πετρελαίου διεθνώς.
Καθώς το κόστος των μεταφορών αυξάνεται, μπορεί να αυξηθούν και οι τιμές των αγαθών τους επόμενους μήνες.

Πώς θα διαμορφωθεί η τιμή του πετρελαίου στην αμόλυβδη και στο ντίζελ;

Το αργό πετρέλαιο χρησιμοποιείται για διύλιση σε διάφορα προϊόντα όπως η βενζίνη και το ντίζελ. Τα προϊόντα αυτά βλέπουν τις τιμές τους να κυμαίνονται ανάλογα με την διαθεσιμότητα της προσφοράς, τους τοπικούς φόρους και διάφορα πρόσθετα όπως η αιθανόλη. Το ακαθάριστο όμως είναι και ο καθοριστικός παράγοντας.
Το ακαθάριστο αντιπροσωπεύει το 50% της τιμής λιανικής πώλησης, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει το αργό και το λιανικό εμπόριο.

Πότε θα αρχίσουν να αυξάνονται οι τιμές;

Πολύ σύντομα. Οι τιμές στην αντλία ανταποκρίνονται πολύ γρήγορα στις κινήσεις στις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, οι οποίες αυξήθηκαν έντονα τη Δευτέρα (16/9) ως απάντηση στις επιθέσεις.

Πώς μπορεί η αύξηση της τιμής του καυσίμου να επηράσει άλλες δαπάνες;

Οι τιμές των καυσίμων, ιδίως του ντίζελ, που καταναλώνουν καύσιμα βαρέων οχημάτων, όπως τα φορτηγά και ο γεωργικός εξοπλισμός, αναμένεται να αυξηθούν.

Αυτό θα επηρεάσει το κόστος μεταφοράς των εταιρειών για την αποστολή προϊόντων. Ως εκ τούτου, οι καταναλωτές θα μπορούσαν να δουν αύξηση των δαπανών στα τρόφιμα, όπως φρέσκα προϊόντα, τα οποία συχνά πρέπει να αποστέλλονται από άλλες περιοχές.

Τονίζεται πως οι αυξήσεις των τιμών καυσίμων αναμένονται σε όλες τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου.

Οι καταναλωτές θα μπορούσαν επίσης να δουν αυξημένες τιμές εισιτηρίων για αεροπορικά ταξίδια, λόγω της τιμής του καυσίμου που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία αεροσκαφών.

Το πετρέλαιο θέρμανσης οικιακής χρήσης θα μπορούσε επίσης να σημειώσει άνοδο στην τιμή, σε μια εποχή που η ζήτηση αρχίζει να αυξάνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη καθώς οι θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν.

Γιατί αναμένεται να αυξηθεί η τιμή; Δεν υπάρχουν αποθέματα στον κόσμο;

Ναι, υπάρχουν, για τουλάχιστον 90 ημέρες σε περίπτωση καταστάσεων όπως αυτή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη δηλώσει ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα αποθέματα πετρελαίου, αν χρειαστεί, και η Σαουδική Αραβία διαθέτει επίσης αρκετό αποθηκευτικό χώρο για να καλύψει τις εξαγωγές για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, οι αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο εξακολουθούν να επηρεάζονται επειδή δεν είναι σαφές πόσο θα χρειαστεί η Σαουδική Αραβία για την αποκατάσταση των ζημιών και την επανάληψη των εξαγωγών.

«Φωτιά» τα καύσιμα στην Ελλάδα

Αυξήσεις, σύμφωνα με τον Γιώργο Ασμάτογλου, αναμένεται να δούμε στη βενζίνη, την αμόλυβδη, το πετρέλαιο κίνησης, αλλά και το πετρέλαιο θέρμανσης που θα ξεκινήσει από τις 15 Οκτωβρίου. «Mε τις αυξήσεις που βλέπουμε να φαίνονται στον ορίζοντα -από 57 δολάρια το βαρέλι σήμερα- υπολογίζουν να φτάσει στα 67 δολάρια το βαρέλι, μια αύξηση της τάξεως 12-13%, εγώ πιστεύω ότι η μέση τιμή -η οποία πανελλαδικά αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 1,62 – μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα είναι στο 1,70», εξηγεί o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών μιλώντας στο Newsbomb.gr.

«Οι υψηλοί φόροι στα καύσιμα στη χώρα μας, που δεν υποχώρησαν τα τελευταία χρόνια, δημιουργούν την ανάγκη μείωσης αυτών, για να υπάρξει ένα αντιστάθμισμα σ’ αυτές τις αυξήσεις», τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών.

Οι αυξήσεις στο πετρέλαιο κίνησης, όπως εξήγησε στο Newsbomb.gr o Γιώργος Ασμάτογλου, σχετίζονται με το κόστος παραγωγής τόσο στα παραγόμενα προϊόντα, όσο και στα μεταφερόμενα προϊόντα. Επομένως, αυξήσεις θα μπορούσαμε να δούμε και στις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ.

Χατζηδάκης: «Κανένας λόγος πανικού από την άνοδο των διεθνών τιμών»

Δεν υπάρχει λόγος πανικού ή αποσταθεροποίησης της αγοράς, δήλωσε τη Δευτέρα (16/09) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, σε ερώτηση για την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου μετά τις εξελίξεις στη Σαουδική Αραβία. Ο υπουργός σημείωσε ακόμη, ότι με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία υπάρχουν αποθέματα ασφαλείας καυσίμων, ενώ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Ο κ. Χατζηδάκης συναντήθηκε τη Δευτέρα (16/09) με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Θεόδωρο Φέσσα, και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του συνδέσμου, με αντικείμενο συζήτησης μεταξύ άλλων, τα ενεργειακά.

«Εκρηκτικό» το κλίμα στον Περσικό

Στη δέσμευση ενός δεξαμενόπλοιου προχώρησαν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν, μια εξέλιξη που εντείνει ακόμη περισσότερο την παγκόσμια ανησυχία για την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στον Περσικό Κόλπο.

Η νέα αυτή κλιμάκωση έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά από την επίθεση σε μονάδες άντλησης πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία, η οποία έβαλε «φωτιά» στην αγορά και προκάλεσε νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν ανοιχτά το Ιράν ότι κρύβεται πίσω από την επίθεση, με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών να κάνει λόγο για κάνει λόγο για «εξαπάτηση» από πλευράς της Ουάσινγκτον.

Νωρίτερα σήμερα, η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες από τις επιθέσεις κατά των εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία, υποστηρίζοντας ότι αποδεικνύουν την εμπλοκή της Τεχεράνης.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις με drone του Σαββάτου στο Αμπκάικ και Χουράις ανέλαβαν οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης.

Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι και αναλυτές ανά τον κόσμο αμφισβητούν ότι οι Χούτι διαθέτουν την απαραίτητη τεχνολογία για να πραγματοποιήσουν ένα τέτοιο χτύπημα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Αναδρομικά 2019: «Κλείδωσαν» τα ποσά - Δείτε πόσα θα πάρετε και πότε (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Κωνσταντίνος Αγγελίδης: Δύσκολες ώρες για τον παρουσιαστή

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή